• 瀏覽: 2,315
  • 回覆: 22
由窗外滲水造成, 窗外已做防水.
想修此滲水造成的(如圖),請教如何做?

熱賣及精選
引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-7-22 02:21 PM 發表

如果滲水問題已解決,局部剷底後可以釘上白色木板和收口線,以後清潔也方便。

Iyọlẹnu alajerun igba ooru qidi jẹ igbadun pupọ!
如果淨係小小哋收補 又想慳錢 可以試下去睇下呢啲啱唔啱你用
(以上三幅圖係網上借圖 )或者問多啲師兄嘅意見

引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-7-22 02:21 PM 發表

去油漆舖問、平底漿鏟仔沙紙、油漆掃細油漆、百幾$就解決、唔好人多時間問職員就解決問我啦、淘得來左問右問又買唔到其他野

無無聊聊又一天~
引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-22 05:04 PM 發表

如果滲水問題已解決,局部剷底後可以釘上白色木板和收口線,以後清潔也方便。
借問呢D木板,如何釘上牆。

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2021-7-23 02:43 AM 發表

借問呢D木板,如何釘上牆。
可以用釘膠。

Iyọlẹnu alajerun igba ooru qidi jẹ igbadun pupọ!
引用:
原帖由 roy_1314 於 2021-7-22 09:52 PM 發表

去油漆舖問、平底漿鏟仔沙紙、油漆掃細油漆、百幾$就解決、唔好人多時間問職員就解決問我啦、淘得來左問右問又買唔到其他野
謝謝

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-23 06:53 AM 發表

可以用釘膠。
有冇圖

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2021-7-23 01:40 PM 發表

有冇圖

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-23 02:02 PM 發表

https://mk0hkdecomanjtcfvq1t.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2017/02/img.png
未用過。呢支嘢點用架?要鏟底?

我呢個位都有D水氣,想用D木圍身遮吓丑。

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2021-7-23 02:09 PM 發表

未用過。呢支嘢點用架?要鏟底?

我呢個位都有D水氣,想用D木圍身遮吓丑。
好像膠水一般使用,想做到這樣?

批完灰就咁痴上去?

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2021-7-23 02:35 PM 發表

批完灰就咁痴上去?
蓋着就不需要批灰了。

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-23 02:50 PM 發表

蓋着就不需要批灰了。
即係呢D膠,就咁痴上乳膠漆面就oK?

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2021-7-23 02:54 PM 發表

即係呢D膠,就咁痴上乳膠漆面就oK?
剷底比較牢固吧。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]