• 瀏覽: 2,065
  • 回覆: 21
如果我係要併入高速公路, 一定先收慢車速, 等無車先併入!!!

照計人人都應該係咁...

有次我行緊高速, 因為得兩條線, 右邊係快線...
我係左線, 左邊有架的士...
照計佢應該收慢, (無理由我收慢就佢啦下話)
點知佢無收慢, 仲照樣入黎, 咁我唯有轉右線, 點知後面車就笨我..
咁我唯有收慢...

請問, 是否的士問題??
我應該點做?? 笨的士??
真係發生意外, 邊個責任??
是否應該唔理照去...的士負責??

精選汽車
引用:
原帖由 程琛 於 2021-7-22 22:48 發表

如果我係要併入高速公路, 一定先收慢車速, 等無車先併入!!!

點知佢無收慢, 仲照樣入黎, 咁我唯有轉右線, 點知後面車就笨我..
咁我唯有收慢...

真係發 ...
睇個勢似未考牌喎師兄。都係學咗車先啦,師傅會教你點入高速公路嘎喇。萬一冇教,你都重可以開聲問嘛

引用:
原帖由 程琛 於 2021-7-22 10:48 PM 發表

咁我唯有收慢...

真係發 ...
你呢個觀念已經錯晒啦!乜嘢叫無理由?
撞了你無份找數嗎?
揸車係要互相配合,個個話自己主線無理由我收慢併入車咪永遠唔使入?

見前面有併入路口通常一早已經轉定隔離線費事麻煩。
真係轉唔到就留意對方,佢前過你就收油讓佢出。慢過你你就比下油等佢易啲出。

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-7-23 03:12 PM 發表

你呢個觀念已經錯晒啦!乜嘢叫無理由?
撞了你無份找數嗎?
揸車係要互相配合,個個話自己主線無理由我收慢併入車咪永遠唔使入?

見前面有併入路口通常一早已經轉定隔離線費事麻煩。
真係轉唔到就留意對方,佢前過你就收油讓佢出。慢過你你就比下油等佢易啲出。
要主線收慢就小路入線?? 講真定講假呀...
主線收慢, 後面易出意外喎....

引用:
原帖由 程琛 於 2021-7-23 09:09 PM 發表

咁你又扭過隔離線搞到比人砵,唔好讓照隊架的士嘛!上庭你贏緊喎

想知你平時點停車?

引用:
原帖由 程琛 於 22/7/2021 22:48 發表

咁我唯有收慢...

真係發 ...
""我係左線, 左邊有架的士...""

的士當時位置係邊?
佢同你平排? 前過你?? 還是後過你???

引用:
原帖由 程琛 於 2021-7-22 10:48 PM 發表

咁我唯有收慢...

真係發 ...
https://m.youtube.com/watch?v=l5LCBopZ7qk

https://m.youtube.com/watch?v=JlFFnCAL5QY

https://m.youtube.com/watch?v=0OZ58YOdtE0
也可參考美國方式

好明顯你篤左油啦
架的士唔減速係佢覺得自己快過你入到主路
(DC9雖然賤但係經驗多你幾百倍左右)
但你就無減速之餘仲篤油

真心希望你係FF出POST

引用:

咁我唯有收慢...

真係發 ...
當時係"塞車齊齊慢駛" or "暢順行到70/80km/h"?

引用:
原帖由 charleskwan 於 23-7-2021 13:55 發表

睇個勢似未考牌喎師兄。都係學咗車先啦,師傅會教你點入高速公路嘎喇。萬一冇教,你都重可以開聲問嘛
不是架架車都有brakes的,

引用:
原帖由 石詩仕 於 2021-7-26 02:59 發表

不是架架車都有brakes的,
驚死重要慢入就死得啦。咁驚搭巴士可能快啲喎

引用:
原帖由 6seven 於 2021-7-25 01:27 PM 發表

當時係"塞車齊齊慢駛" or "暢順行到70/80km/h"?
暢順行到70/80km/h

的士係左邊併入, 就算佢係我前面, 都係應該讓我, 難度到我大路減速去就佢呀 ( 除非佢己經入左線 )
我前後就無車, 但我右後有車黎啦, 速度當然比我更快啦...

引用:
原帖由 程琛 於 2021-7-26 09:53 PM 發表

暢順行到70/80km/h

的士係左邊併入, 就算佢係我前面, 都係應該讓我, 難度到我大路減速去就佢呀 ( 除非佢己經入左線 )
我前後就無車, 但我右後有車黎啦, 速度當然比我更快啦...
如你轉線而撞, 就會入你數.

所以你直行就夠, 如你同的士路讓路口遠, 而你車速不變, 佢可能判斷佢駛出你都未到.

好視乎你同讓路口距離.

俾我搵返條片, 俾你地睇下
https://streamable.com/hdr2qg

左邊有的士, 我係見到呀, 佢係併入我條主線, 佢應該停, 但佢無停
一係佢快過我入主線, 一係佢收慢由我後面入主線, 同我同速, 搞到我要扭軚, 好彩右面無車
不過後面架車上緊黎, 就必我, 佢要收慢...

同樣情況出現係葵芳上公路橋位, 又係的士硬CUT, 搞到私家車要扭過線, 搞到快線貨收唔切, 直撞出意外, 好似告貨車太快定跟車太貼...總之唔關的士L 事...

引用:
原帖由 6seven 於 2021-7-26 10:00 PM 發表

如你轉線而撞, 就會入你數.

所以你直行就夠, 如你同的士路讓路口遠, 而你車速不變, 佢可能判斷佢駛出你都未到.

好視乎你同讓路口距離.
俾我搵返條片,
https://streamable.com/hdr2qg

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]