• 瀏覽: 7,143
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
無聊想起,分享一下
以前,細個果時,90年代未,因爲近親,所以一家每年都會上去住幾日,果d唔知咩
樓,但估計70年代都已經係度,唔記得得6樓定7樓,一梯兩戶,因爲住頂樓,同埋
方向問題,黃昏會見到成個天空紫黃色,有時仲聞到少少燒煤既味道,附近有個公園,
好似要入場票但好平,大陸先可以市中心有甘大個公園,入面有d湖雖然差d但都係個
幾大下既湖,每次返上去都要行好多層樓梯,仲有d 1蚊定幾豪子既冰條食,味道好似
好簡單係人手做,然後樓下有間開到半夜有宵夜食既地方,因爲當時人民生活仍然不是
很發達,但我們香港人回去消費能力仍然比較高,當時夜晚仲可以成日落去飲茶。又
好吃又無乜人又唔太貴,早兩年回去已經一日千里,當然地面d舖已經全部變曬啦,
慶幸的是舊樓仍在。

熱賣及精選
同浪漫冇咩feel? 只係講出一個農村嘅改變, 一係畀少 圖片 睇下有幾浪漫

在於心態

提示: 違規內容已被屏蔽
現在沒人燒煤,煤都難買

公園都是免費,和你屋企隔離花園差不多,吃完飯落去散步,早晨可以跑步鍛煉

本地五羊雪糕都五文一個甜筒,好多人吃明治

懷念以前沒意思,個個都想新電梯樓,你問邊個想住舊樓,樓價7-8萬一方,買唔起而已

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-7-24 09:37 AM 發表

現在沒人燒煤,煤都難買

公園都是免費,和你屋企隔離花園差不多,吃完飯落去散步,早晨可以跑步鍛煉

本地五羊雪糕都五文一個甜筒,好多人吃明治

懷念以前沒意思,個個都想新電梯樓,你問邊個想住舊樓,樓價7-8萬一方,買唔起而已

12537283 12537284 12537285 12537286 12537287 12537288 12537289 12537290 12537291 12537 ...
懷念又會無意思?你未經歷過姐。
買得起就唔可以住舊樓?你識得人少姐
果種寧靜簡單感覺你永遠唔會明

引用:
原帖由 在不在?? 於 2021-7-24 02:27 PM 發表 

懷念又會無意思?你未經歷過姐。
買得起就唔可以住舊樓?你識得人少姐
果種寧靜簡單感覺你永遠唔會明
你多餘,我後生就系住廣州中山六路西門口附近的

舊唔狹窄的居住環境,離馬路又近,噪音吵,每天煮飯,油煙味,炒菜聲響切全樓,一家五口逼在300尺空間,做作業都要份上下鋪,阿媽阿爸看電視的聲音就在耳邊,可來寧靜?

新屋苑,有花園,陽台有隔音玻璃,三個人住800尺,有書房,有兒童房,尼點才是寧靜

2000年之前,市區大部分都系圖片中尼點點國企分房,按你職位分,那怕幹部最多不會過1000尺,多數系300-600尺區間

你不如話你伯爺留間西關四層大屋比你

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-7-24 03:41 PM 發表

你多餘,我就系住廣州中山六路西門口附近的

舊唔狹窄的居住環境,離馬路又近,噪音吵,每天煮飯,油煙味,炒菜聲響切全樓,一家五口逼在300尺空間,做作業都要份上下鋪,阿媽阿爸看電視的聲音就在耳邊,可來寧靜?

新屋苑,有花園,陽台有隔音玻璃,三個人住800尺,有書房,有兒童房,尼點才是寧靜
你又知舊樓得300尺?你自己果間咋哇!以前我地上面間舊樓7樓個廚房大過你成個睡房又要話你知?出面
鳥語花香又要話你知?

而家好多舊城區仍然有好多六七八層高既舊樓。
政府會資助安裝電梯,方便上落。會按樓層大家分攤開支。

上賽格爆房,先夠浪漫!

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-7-24 03:41 PM 發表

你多餘,我後生就系住廣州中山六路西門口附近的

2000年之前,市區大部分都系圖片中尼點點國企分房,按你職位分,那怕幹部最多不會過1000尺,多數 ...
有段時間住係天河客運站附近的舊樓。。。。

引用:
原帖由 在不在?? 於 2021-7-23 02:22 AM 發表

無聊想起,分享一下
以前,細個果時,90年代未,因爲近親,所以一家每年都會上去住幾日,果d唔知咩
樓,但估計70年代都已經係度,唔記得得6樓定7樓,一梯兩戶,因爲住頂樓,同埋
方向問題,黃昏會見到成個天空紫黃色,有時仲聞到少少燒煤既味道,附近有個公園,
好似要入場票但好平,大陸先可以市中心有甘大個公園,入面有d湖雖然差d但都係個
幾大下既湖,每次返上去都要行好多層樓梯,仲有d 1蚊定幾豪 ...
明白的,一向住城市的人,偶然住一下鄉村的生活,鄉村的舊屋,是別有一番滋味,但這樣的生活中國沿海城市已經少之又少

引用:
原帖由 homer201314 於 2021-7-29 12:58 AM 發表

明白的,一向住城市的人,偶然住一下鄉村的生活,鄉村的舊屋,是別有一番滋味,但這樣的生活中國沿海城市已經少之又少
不是鄉村,是廣東二綫尾三綫頭城市,但又唔係城中村,靜中又帶旺,d樓都係唐樓式,今天也沒有高度開發,好正的。

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]