• 瀏覽: 12,803
  • 回覆: 68
考了三次路試都肥左🤣

精選汽車
引用:
原帖由 扮靚靚 於 2021-7-23 11:36 PM 發表

考了三次路試都肥左🤣
都好金下,學費

及格率三成都無,從來都唔覺易吖

引用:
原帖由 WaiWai_1975 於 2021-7-24 11:07 AM 發表

其實我覺得有點冤,明明全程都沒出錯過,都肥咗,平時師傅就是這麽教的。在我轉彎位置不正確踢了個嚴重。

引用:
原帖由 山中小留言 於 2021-7-24 08:55 AM 發表

都好金下,學費
一考完師傅又拉我去交費補考,不去了,都花了幾皮野了還想我出錢,第一次考就過了乙部,路試三次都不過,沙田那幾條綫也不是很難,平時上堂師傅都説揸得ok,但能不能過是要看運氣的,考試時沒緊張與平時一樣的揸法都會肥。

引用:
原帖由 扮靚靚 於 2021-7-24 03:23 PM 發表

一考完師傅又拉我去交費補考,不去了,都花了幾皮野了還想我出錢,第一次考就過了乙部,路試三次都不過,沙田那幾條綫也不是很難,平時上堂師傅都説揸得ok,但能不能過是要看運氣的,考試時沒緊張與平時一樣的揸法都會肥。
我覺得如果不是證書課程,外面街考也是不錯的選擇。我是證書課程。某程度上運氣也有關係。但自己做足動作應該好的。我考了2次。2次都是河畔線。

引用:
原帖由 WaiWai_1975 於 24/7/2021 11:07 發表

合格率,駕丸同街場差唔多。
因為兩者合格率都係差唔多,所以我覺得冇咩參考價值....

考車都係睇當時個人表現、路面情況等等。

引用:
原帖由 扮靚靚 於 24/7/2021 15:16 發表

其實我覺得有點冤,明明全程都沒出錯過,都肥咗,平時師傅就是這麽教的。在我轉彎位置不正確踢了個嚴重。
你肥左三次,期間有冇跟過其他師傅學車?

如果一路以黎都只係跟呢位師傅學,有可能係佢"教錯"你都唔出奇,所以你考個時做錯左都唔知。

引用:
原帖由 zerickL 於 2021-7-24 03:54 PM 發表

你肥左三次,期間有冇跟過其他師傅學車?

如果一路以黎都只係跟呢位師傅學,有可能係佢"教錯"你都唔出奇,所以你考個時做錯左都唔知。
之前我未考牌之前,有大師同我算過,説過如果選這間會路試四次都過不了,説與我犯衝換一間就可以pass,當時我不信邪,如今三次都未過我信了!

引用:
原帖由 扮靚靚 於 24/7/2021 16:08 發表

之前我未考牌之前,有大師同我算過,説過如果選這間會路試四次都過不了,説與我犯衝換一間就可以pass,當時我不信邪,如今三次都未過我信了!
...........
你要咁諗都冇話唔得嘅...考牌的確都幾講運氣。

不過最好真係唔好跟死一個師傅咁學,因為如果個師傅留左手,你就已經冇咩希望可言。

引用:
原帖由 山中小留言 於 2021-7-24 03:30 PM 發表

我覺得如果不是證書課程,外面街考也是不錯的選擇。我是證書課程。某程度上運氣也有關係。但自己做足動作應該好的。我考了2次。2次都是河畔線。
早已把四條路線記熟于腦海,我次次都是考多石綫,補堂時特別練多幾次停車場和工厰區那裡。

引用:
原帖由 扮靚靚 於 2021-7-24 04:12 PM 發表

早已把四條路線記熟于腦海,我次次都是考多石綫,補堂時特別練多幾次停車場和工厰區那裡。
多石我自己覺得比較容易,主要入停車場禾可樂廠的工業區比較要注意

引用:
原帖由 山中小留言 於 2021-7-24 04:15 PM 發表

多石我自己覺得比較容易,主要入停車場禾可樂廠的工業區比較要注意
對吖,多石是最短的一條,最易記,練得好熟了,考第三次時入停車場時運氣還超好,前後左右一輛車都沒,一路都好順利,我滿以爲肯定pass結果都是肥左,三次肥左都是轉彎位置不正確,可能我真是轉彎位置從一開始就錯了。

引用:
原帖由 扮靚靚 於 2021-7-24 04:32 PM 發表

對吖,多石是最短的一條,最易記,練得好熟了,考第三次時入停車場時運氣還超好,前後左右一輛車都沒,一路都好順利,我滿以爲肯定pass結果都是肥左,三次肥左都是轉彎位置不正確,可能我真是轉彎位置從一開始就錯了。
找街外師傅幫下你,幾時扭呔,如半圈?之類, 眼睛放遠望目標位置。 如何操作。針對問題揾師傅教你。轉左、轉右都不同。

引用:
原帖由 扮靚靚 於 2021-7-23 11:36 PM 發表

考了三次路試都肥左🤣
運氣好緊要  
我有次肥係突然有個阿姐跑出黎  考官即踩停就Fail了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]