• 瀏覽: 3,935
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
除非十年難得的好片,
否則大部份中上級制作既商業片,乜題材手法都睇到厭,睇電影已沒期待及感覺,甚至十分浪費時間
或者我老了

天意差錯誰可補?一切遭遇誰擺怖?
人生果真有定數?太是殘酷!太是殘酷!!
熱賣及精選
引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-7-23 11:53 PM 發表

除非十年難得的好片,
否則大部份中上級制作既商業片,乜題材手法都睇到厭,睇電影已沒期待及感覺,甚至十分浪費時間
或者我老了
或者需要新鮮啲或有共鳴的題材~
個故事本身係重要的~
年紀大咗係睇劇情, 年紀輕的或者睇特技~
或者拍攝手法都係當藝術欣賞~

大家好,我是新手,請多多指教。
從一個應該熟悉論壇的人,到一個網上白痴,連自己都不知自己是誰了
我自問尊重別人那就好了
早於十多年前就有網友勉勵我「豈能盡如人意,但求無愧於心」
昔日的網友全部一個不留、不知所終,相信無法找回,就如逝去的都只能留在記憶當中
引用:
原帖由 top11 於 2021-7-24 12:50 AM 發表

個故事本身係重要的~
最怕睇槍戰,主角不可死,槍戰就沒意義,中十槍也可沒事,

引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-7-24 12:57 PM 發表

最怕睇槍戰,主角不可死,槍戰就沒意義,中十槍也可沒事,
似超人英雄片, 唔夠真實~
如果睇槍戰要寫實, 或者考慮戰爭片~

從一個應該熟悉論壇的人,到一個網上白痴,連自己都不知自己是誰了
我自問尊重別人那就好了
昔日的網友全部一個不留、不知所終,相信無法找回,就如逝去的都只能留在記憶當中
試下睇粵語長片, 近期有睇番, 都幾得意。  個人喜歡睇白燕d戲。

去戲院睇恐怖片,永不麻木。另外今年我對永恆族有d期望。

引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-7-23 11:53 PM 發表

除非十年難得的好片,
或者我老了
有時候冇晒熱誠真係冇人幫到你,我好慶幸每星期仍有熱誠會入場睇戲🎬

我最出色,英雄本色!!
引用:
原帖由 top11 於 2021-7-24 12:50 AM 發表

個故事本身係重要的~
我地睇小說成長的一代,一直都係重視劇情。除非個套戲的特技勁撚到爆炸,可以忽視劇情,如:九十年代的《天煞》,依家睇返飛碟射爆大廈都好震撼。《天煞》第二集就唔撚掂。

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2021-7-24 07:24 PM 發表

我地睇小說成長的一代,一直都係重視劇情。除非個套戲的特技勁撚到爆炸,可以忽視劇情,如:九十年代的《天煞》,依家睇返飛碟射爆大廈都好震撼。《天煞》第二集就唔撚掂。
第二集實在出得太遲,廿幾年後先至出,好多橋都比人用晒,重邊有新意,如果電影公司喺第一集之後兩三年內上就食到個勢,霍士太遲啦喂⋯⋯

我最出色,英雄本色!!
引用:
原帖由 pgs1301 於 2021-7-24 05:52 PM 發表

有時候冇晒熱誠真係冇人幫到你,我好慶幸每星期仍有熱誠會入場睇戲🎬
年紀大,視野高,要接受做得自己個仔既編導寫既野,好難有意外被打動了

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2021-7-24 07:24 PM 發表

你有point~
其實劇情真係好重要~
係個故事本身~
年紀比較輕的觀眾可能要慢慢先理解~
但片商為求生意, 近十幾廿年都係唔可以忽略特技、畫面、配樂等等...

我自問尊重別人那就好了
引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-7-24 07:47 PM 發表

年紀大,視野高,要接受做得自己個仔既編導寫既野,好難有意外被打動了
係既, 所以唯有拓闊自己的視野~
睇下新一代有咩思維突破~

我自問尊重別人那就好了
引用:
原帖由 top11 於 2021-7-24 01:33 PM 發表

似超人英雄片, 唔夠真實~
如果睇槍戰要寫實, 或者考慮戰爭片~
依家戰爭場面用晒CG。寧願睇番舊時嗰啲碧血長天、坦克大決戰、英雄塚…

引用:
原帖由 pgs1301 於 2021-7-24 07:29 PM 發表

第二集實在出得太遲,廿幾年後先至出,好多橋都比人用晒,重邊有新意,如果電影公司喺第一集之後兩三年內上就食到個勢,霍士太遲啦喂⋯⋯
天煞第二集出得太遲係事實,但第二集冇比心機拍亦係事實。

同為90年代科幻大片,侏羅紀公園我估唔到廿年後重啟時,佢可以諗到從一個真係開得成嘅恐龍公園出發,去比觀眾睇下如果當年個公園開得成會係點,亦將侏羅紀公園時冇玩過嘅海底恐龍提升去重要角色。

侏羅紀世界第二集甚至比當年侏羅紀公園第二集處理得更好,而家我期待緊侏羅紀世界第三集。

天煞係我好中意嘅電影,但佢廿年後重啟時,同我上面講侏羅紀公園重啟,處理手法高下相差太遠,連行貨都唔算,直頭拍得差,完全冇重心。

所以近排打機多
戴住 headset 玩 battlefield 好正
啲子彈聲就係隔離, 戲院始終有一段距離
我覺得用 headset 睇戲被低估

餓狗搶屎,落狗屎,龍床不如狗竇,人唔笑狗都吠,打死狗講價
跟尾狗,門口狗,裝假狗,狗咬狗,落水狗,好狗唔攔路,狗眼看人低
烚熟狗頭,人多烚狗唔腍,掛羊頭賣狗肉,心肝當狗肺,夏至狗,阿崩叫狗
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]