• 瀏覽: 3,032
  • 回覆: 20
原本個浴屏由我入住個陣已經用緊,開始用到舊,又滲水,又裂裂地,係時候要換,點揀好?

越簡單越易打理。沙玻璃、有花、冇花、定淨玻璃 (我用冇花冇坑淨玻璃、不藏污納垢)。雙門多條膠邊日子耐咗要換、多條軌要洗、兩隻門拍埋間中要調較膠邊不然漏水。推拉門有機會出入時門角滴水、趟門有機會甩轆。
最重要係你廁所有幾多位先可以知道裝到乜嘢浴屏才可決定。捨短取長。

最緊要有防爆膜,我裝左香港唯一安全認證品牌都無用,用左年幾就爆

引用:
原帖由 juamac 於 2021-7-27 12:24 PM 發表

最緊要有防爆膜,我裝左香港唯一安全認證品牌都無用,用左年幾就爆
那品牌?

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-7-27 12:28 PM 發表

那品牌?
E字頭果個,因有兩年保養,佢地包補返一整塊玻璃,以下為佢地自我介紹...

至今已成為玻璃浴屏業最具實力的品牌之一,亦是全港唯一獲得「香港認證中心」頒授之玻璃安全證書,通過歐盟標準EN12150-1測試,並首間連續五年榮獲「2015 – 2020年香港安全標誌」之玻璃品牌。我們的玻璃廠每年會經過香港安全認証中心專員第三方上門驗測,保証鋼化爐出產之玻璃品質達至國際安全情況下出品,令用家安心又放心。

引用:
原帖由 juamac 於 2021-7-27 12:42 PM 發表

E字頭果個,因有兩年保養,佢地包補返一整塊玻璃,以下為佢地自我介紹...

至今已成為玻璃浴屏業最具實力的品牌之一,亦是全港唯一獲得「香港認證中心」頒授之玻璃安全證書,通過歐盟標準EN12150-1測試,並首間連續五年榮獲「2015 – 2020年香港安全標誌」之玻璃品牌。我們的玻璃廠每年會經過香港安全認証中心專員第三方上門驗測,保証鋼化爐出產之玻璃品質達至國際安全情況下出品,令用家安心又 ...
omg
有冇整傷?
保護膜保護到?

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-7-27 01:07 PM 發表

omg
有冇整傷?
保護膜保護到?
我之前post過,係無保護膜的,好彩無人受傷,但因爆了一塊爆玻璃及另一塊玻璃倒下,而令廁所入面唔少東西破損,好彩有買家居保有得賠

睇你揀咩料同咩形狀, 通常用不銹鋼多既, 不過當然個價可能會高少少

最好用返厚小小玻璃(10mm/12mm)
玻璃的每條邊都有框包住

引用:
原帖由 L.T.E 於 2021-7-28 10:54 AM 發表

最好用返厚小小玻璃(10mm/12mm)
玻璃的每條邊都有框包住
浴屏玻璃有框包著? 唔覺有喎!

用玻璃做浴屏, 本來就係產品唔應該出現既設計大失誤.

引用:
原帖由 3839 於 2021-7-28 11:27 AM 發表

浴屏玻璃有框包著? 唔覺有喎!
類似呎種 門都有框包嘅 梗玻璃都有包

我都係網上睇到的 想了解要自己去揾

依個可能係20年前, 依家興無框先係高級.

你揀磁力邊個防水力會好D
哩度有講晒揀浴屏既野 
你睇下啦
https://codeco.hk/zh-tw/renovation101/186/

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]