• 瀏覽: 1,397
  • 回覆: 8
如果訂製嘅傢俬做錯呎吋,師傅話要cut咗一部分嚟安裝,一定要接受嗎?
先安裝訂製的屋內傢俬後先再做全屋油漆,係咪正常?定係做好油漆先安裝入牆傢俬?

熱賣及精選
正常搞完油,先裝傢俬

是, 完成油漆, 再做傢俬.
否則將來更換傢俬, 牆後邊, 會沒有油漆.
所以建議是, 做油漆後, 再裝上訂造傢俬

引用:
原帖由 kwdfb02 於 2021-7-27 04:58 PM 發表

是, 完成油漆, 再做傢俬.
否則將來更換傢俬, 牆後邊, 會沒有油漆.
所以建議是, 做油漆後, 再裝上訂造傢俬
正常係,不過大部分福佳裝修公司都會偷鷄,所以建議裝修同傢俬分開,不過啲判頭一定攪嘢,要小心

引用:
原帖由 fkylai 於 2021-7-27 08:17 PM 發表

正常係,不過大部分福佳裝修公司都會偷鷄,所以建議裝修同傢俬分開,不過啲判頭一定攪嘢,要小心
佢哋會搞咩?有邊D嘢要特別留意?而家已經開緊工。

引用:
原帖由 哈囉消失了水果 於 2021-7-27 10:14 AM 發表

如果訂製嘅傢俬做錯呎吋,師傅話要cut咗一部分嚟安裝,一定要接受嗎?
先安裝訂製的屋內傢俬後先再做全屋油漆,係咪正常?定係做好油漆先安裝入牆傢俬?
有乜一唔一定,造錯原因一係佢度錯呎,一係就畫嗰個畫錯,一係就廠啲人造錯,而佢想慳錢同時間,唔想再叫廠造,就會打算自己諗計搞掂佢,改出嚟靚仔都還好。一旦連一個有正常智力嘅人睇落都知唔掂,而佢繼續同你吹,"X生,因為咁咁咁,所以咁咁咁"(關我叉事?我只要結果),惡夢就即將開始,講嚟講去三幅被,講到尾就只係想你硬食收貨,受唔受你自己諗。

引用:
原帖由 kubdis 於 2021-7-28 01:32 PM 發表

有乜一唔一定,造錯原因一係佢度錯呎,一係就畫嗰個畫錯,一係就廠啲人造錯,而佢想慳錢同時間,唔想再叫廠造,就會打算自己諗計搞掂佢,改出嚟靚仔都還好。一旦連一個有正常智力嘅人睇落都知唔掂,而佢繼續同你吹,"X生,因為咁咁咁,所以咁咁咁"(關我叉事?我只要結果),惡夢就即將開始,講嚟講去三幅被,講到尾就只係想你硬食收貨,受唔受你自己諗。

引用:
原帖由 哈囉消失了水果 於 2021-7-27 10:16 PM 發表

佢哋會搞咩?有邊D嘢要特別留意?而家已經開緊工。
傢俬要度尺,裝修未完判頭一定唔就你,咁你會幾時度尺?起地台後?做牆後?分開做9成要裝修佬交貨先到傢俬佬

裝修佬偷鷄嘢太多,我裝修時每日返去睇(短租住樓上),起木地板又唔起底,走電線喉成個孔又唔叫唔補,拆門又留番底板,叫佢打走又唔補紅毛泥攪到個框唔平,做燈槽又唔產底,燈槽裡面又露晒釘 ………不能盡錄

最後cut晒所以傢俬,唔找尾數

引用:
原帖由 哈囉消失了水果 於 2021-7-27 10:14 發表

師傅造好傢俬先至油油,想會慳番啲油漆

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]