• 瀏覽: 10,978
  • 回覆: 111
  • 追帖: 2
全女班打理 老店嚟 充滿著懷舊風情

鎮店之寶 回窩牛肉

例湯係清涼黃瓜加菜蜜

香港是吾家, 發揮獅子山精神, 支持本土消費, 天祐香港.
熱賣及精選
把X

荃灣老店,正

過另一邊街市都大把隱世好食地鋪

引用:
原帖由 黃文文 於 2021-7-27 04:58 PM 發表

邊條街

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-7-27 06:28 PM 發表

邊條街
享和街
箭咀是上海舖

顏色不對, 不是上海味道

紙皮石地面已知是老店。

引用:
原帖由 silverseven 於 2021-7-27 07:13 PM 發表

顏色不對, 不是上海味道
一個大埔,一個荃灣,以前都是客家人多,又點有上海人去開上海飯店?
像 20 年前,大埔有一間上海老店「紅洋蔥」,又不是上海人開。

地方同菜色唔掂 , 不過有個菜式好吸引 .. 紅燒划水 .. , 相信好多人唔知係乜 !
(我知)

引用:
原帖由 asuk.osawa 於 2021-7-27 07:29 PM 發表

地方同菜色唔掂 , 不過有個菜式好吸引 .. 紅燒划水 .. , 相信好多人唔知係乜 !
(我知)
紅燒魚鰭呀?

引用:
原帖由 黃文文 於 2021-7-27 04:58 PM 發表

普通

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-7-27 07:24 PM 發表

一個大埔,一個荃灣,以前都是客家人多,又點有上海人去開上海飯店?
像 20 年前,大埔有一間上海老店「紅洋蔥」,又不是上海人開。
這閒店背後有個故事,現在主理人老闆娘是葡國人,幫手是女高高大大,老闆是上海人已離世

引用:
原帖由 asuk.osawa 於 2021-7-27 07:29 PM 發表

(我知)
魚較?

一般般, 可以不試.

主題標籤 #荃灣
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]