• 瀏覽: 26,323
  • 回覆: 113
  • 追帖: 4
提示: 違規內容已被屏蔽
熱賣及精選
一向相信「嚴限人流→封關→相對小個案」的國家或地區,要他們改變心態絕不容易。日本之外,台灣、澳洲、紐西蘭都同一派別。即使日後疫苖接種率高,要克服恐懼心理才有望「開關」。

完左東京奧運,佢哋先可再評估情況。要救全國旅遊經濟,點都要通關。差不多停左兩年。

疫情嚴重,起碼3個月,再看情況

引用:
原帖由 沉睡333 於 2021-8-4 09:51 AM 發表

有咩睇法具體可以講一下嗎?
打哂兩針 + 陰性證明羅

引用:
原帖由 godofjap 於 2021-8-4 10:24 PM 發表

比我講中曬,今日搵到個隱形患者,話可能復陽,根本可能系新感染,不過無症狀,全香港其實閒閒地可能幾千個呢d 隱形患者,只係無症狀所以唔會去 check, 所以根本唔會成為一個數字,咁就日日清零。唔好話無症狀,就算有少少症狀, 幾多人會去 check? 通街都大把人咳,幾多個會去睇醫生?人生老病死,何其正常,以前無口罩時代,我都一年有兩三次大傷風,一個人有時唔舒服,有乜出奇?帶左口罩,我就無曬傷風 ...
泰國胡慧沖夠膽講真話,佢唔係每日報比你聽一個感染數字就收工.而係描述比你知見到患者發病在床上嗰種辛苦法,慘無人道並非嚇鬼.

引用:
原帖由 lam1252 於 2021-8-10 08:57 PM 發表

好希望你呢張圖係堅既 !

先決條件係日本打左疫苗先,但一般成年人嘅接種要等到9月才開始,要全民大部分都完成接種,至少都明年嘅事,所以今年內開關一定冇可能。

明年就睇情況,包括歐美國家嘅取態,因為開關就必然會開埋比歐美人士,所以要睇情況。歐美疫情嘅變數好大,日本近年嘅政策又傾向保守,左諗右諗,個人覺得明年上半年開關嘅機會都唔大。

引用:
原帖由 一人行 於 2021-8-12 08:45 AM 發表

先決條件係日本打左疫苗先,但一般成年人嘅接種要等到9月才開始,要全民大部分都完成接種,至少都明年嘅事,所以今年內開關一定冇可能。

明年就睇情況,包括歐美國家嘅取態,因為開關就必然會開埋比歐美人士,所以要睇情況。歐美疫情嘅變數好大,日本近年嘅政策又傾向保守,左諗右諗,個人覺得明年上半年開關嘅機會都唔大。
日本已經打咗過億疫苗,應該唔使到月尾接種率就超越香港

真係好想去玩啊。都唔知要等到幾時先有得去

既然不能杜絕,只能共存,按道理,一定會越來越多特效藥出現,當有一隻藥一出黎話只要染左就食兩三日藥就會好番,當該藥品供應上軌道,咁就會全球立刻解封了。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]