• 瀏覽: 26,744
  • 回覆: 113
  • 追帖: 4
明年

熱賣及精選
引用:
原帖由 chachaping 於 2021-8-24 05:15 PM 發表

同病毒共存有乜出奇
人類既免疫系統, 都係經數百萬年受盡細菌同病毒攻擊發展出來,
完全隔絕細菌同病毒只會令人類免疫系統停止進化,
只要疫苗令重症率降至 1% 以下
重症率死亡率降至 1% 以下
已經可以作為一般流感看待
我好似冇講過話唔得,係要時間!你仲勁,講到數百萬年…… 其實現代人類有冇數百萬年歷史,我廢時 google?

引用:
原帖由 chachaping 於 2021-8-24 05:15 PM 發表

同病毒共存有乜出奇
人類既免疫系統, 都係經數百萬年受盡細菌同病毒攻擊發展出來,
完全隔絕細菌同病毒只會令人類免疫系統停止進化,
只要疫苗令重症率降至 1% 以下
重症率死亡率降至 1% 以下
已經可以作為一般流感看待
我無意評論師兄所言嘅對錯。

因為要去日本旅行嘅條件係:日本同香港通關,呢點係關係到日港兩地政府嘅防疫政策取態,而香港呢邊多數仲要考慮埋中國政府嘅取態。

當中港日是旦一方唔係同師兄咁諗,採取同病毒共存,咁就未必會通關,或唔知拖到幾時通關,或唔知附帶幾多附加條件喺旅客身上,唔係探親、讀書、商務根本唔會去。

咁休閑式遊日一樣係繼遙遙無期。

最少都2023年

引用:
原帖由 一人行 於 2021-8-26 09:35 AM 發表

我無意評論師兄所言嘅對錯。

因為要去日本旅行嘅條件係:日本同香港通關,呢點係關係到日港兩地政府嘅防疫政策取態,而香港呢邊多數仲要考慮埋中國政府嘅取態。

當中港日是旦一方唔係同師兄咁諗,採取同病毒共存,咁就未必會通關,或唔知拖到幾時通關,或唔知附帶幾多附加條件喺旅客身上,唔係探親、讀書、商務根本唔會去。

咁休閑式遊日一樣係繼遙遙無期。
香港政府晌經濟角度黎睇
同大陸通關比日本重要得多
而現時大陸政策係清零斷絕傳播鏈
香港焗住跟, 於是同日本通關遙遙無期.

美國政府防疫低能, 但打疫苗積極
但日本政府不止防疫低能, 打疫苗更低能
清零做唔到, 打疫苗又慢過其他國家 !

明年年尾

引用:
原帖由 chachaping 於 2021-8-27 04:16 PM 發表

香港政府晌經濟角度黎睇
同大陸通關比日本重要得多
而現時大陸政策係清零斷絕傳播鏈
香港焗住跟, 於是同日本通關遙遙無期.

美國政府防疫低能, 但打疫苗積極
但日本政府不止防疫低能, 打疫苗更低能
清零做唔到, 打疫苗又慢過其他國家 !
大陸通關係重要得多,因為有好多香港人喺大陸有頭家,有親人,有份工,有生意,冇得通關影響真係好大。

但日本對絕大部分香港人嚟講,都係去玩嘅地方啫!

引用:
原帖由 一人行 於 2021-8-28 02:42 AM 發表

大陸通關係重要得多,因為有好多香港人喺大陸有頭家,有親人,有份工,有生意,冇得通關影響真係好大。

但日本對絕大部分香港人嚟講,都係去玩嘅地方啫!
呢句啱聽,但抗疫疲勞啦,度係日本區,所以大家都想講下去玩,減壓啫

估計係遙遙無期.

我諗佢地頂龍頂到年尾

引用:
原帖由 賤人殺手 於 2021-8-28 10:04 AM 發表

呢句啱聽,但抗疫疲勞啦,度係日本區,所以大家都想講下去玩,減壓啫
我當然明白,但呢個肯定唔係香港政府會重視嘅重點。

樓主問日本幾時開關,其實就算日本開關,去到日本使唔使隔離先?返到嚟香港又要隔離幾多日先?

解決唔到隔離嘅問題,就算日本開關都係嘥氣。

目前香港人冇得去旅行最致命傷就係隔離嘅問題,否則就算去唔到日本,都可以去其他地方頂下旅行癮先。

但而家連過澳門都要隔離,就邊度都唔使去。

只要隔離令一日不取消,去旅行無論去邊度都係遙不可及嘅事。

日本現在爆得好勁,這刻開關也不敢去了

我都同意應該接受現實,想呢個病永遠消失,應該無咩可能,短期性就雙方入境隔離,長遠應該期望特效藥,只要唔係不治之症,無可能永久封關

開關去得到唔係問題, 最煩係去完要返黎果野, 港府突然封關, 或係要繼續 21 日, 咁點敢去.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]