• 瀏覽: 1,363
  • 回覆: 14
上個月,冷空水泵有噪音,滴水了, 師傅清潔了喉,說喉管污糟,塞了。今天又滴水了.

今天師傅清潔了水泵.還有其他解決方案嗎?2 個月前已經清洗了空調。

附件

toilet1.jpg(55.91 KB)

2021-7-28 12:01 PM

toilet2.jpg(41.05 KB)

toilet3.jpg(59.11 KB)

熱賣及精選
水箱盛水兜滿溢流出滴水.
說喉管污糟,塞了

要用吸水吸塵機吸了~!!!

我沒有吸水吸塵機, 還有其他工具嗎?去淘寶,但不確定要找什麼....可以用足球泵嗎?

咁裝法, 點祗回風有好大問題, 根本拆唔到個膠殼, 點做洗機同維修? 

引用:
原帖由 notcool 於 2021-7-28 09:46 PM 發表

我沒有吸水吸塵機, 還有其他工具嗎?去淘寶,但不確定要找什麼....可以用足球泵嗎?
凡是冷氣唔去水,我都係用吸水吸塵機解決

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-28 03:26 PM 發表

機頂回風距離很少,反正用水泵空調應該安裝低一點,是水箱盛水兜滿溢流出滴水?還是盛水兜表面因低溫而且浴室潮濕導致凝結?
其實有幾多風吹到出嚟?

直接買個新嘅

引用:
原帖由 notcool 於 2021-7-28 12:01 PM 發表

上個月,冷空水泵有噪音,滴水了, 師傅清潔了喉,說喉管污糟,塞了。今天又滴水了.

今天師傅清潔了水泵.還有其他解決方案嗎?2 個月前已經清洗了空調。
冷氣機頂部距離天花太近,吸入風量受阻,造成吹出冷風減弱,影響制冷效能,噪音亦會增大。

既然冷氣機去水喺廁所,好應該直接駁條去水管落浴室地下排水,免去排水泵安裝。

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-29 08:41 AM 發表

可能連取出隔塵網都有問題。
都唔知冷氣師傅怎解會咁安裝!

引用:
原帖由 炎夏靚樓主 於 2021-7-30 03:28 AM 發表

應該是連接冷喉的洞口在裝修的時候提前鉆好的,但是鉆太高啦。安裝的師傅估計只能這樣裝
但作為專業人士唔應該咁裝,有事維修Call原廠可以話冇按標準安裝,應該向用家講清楚。

通常廁所牆唔會太厚,假如係輕磚、磚牆更易打窿,唔難,當然要收費。

樓主呢D位裝,係最容易避開喉管外露免掘牆埋喉,去水亦最容易搞,維修通去水亦最容易,依家變調轉咗,加埋去水泵,連拆洗隔塵網都難,除非拆咗室內機頂部裝修。

可能當初考慮欠周祥,依家情形似風筒入風口幾乎全部遮住咁,令出風都減少咗!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]