• 瀏覽: 15,645
  • 回覆: 133
  • 追帖: 1
TVB女藝人陳約臨早前於港隊劍擊代表張家朗在東京奧運上贏得男子花劍個人項目金牌後的賽後訪問時,多次失控表白兼表現不專業,更數次打斷張家朗的得獎發言而備受狠批,最終昨晚(27日)在Instagram上傳手寫親筆信道歉。然而,該次事件令不少香港網民對TVB加深偏見,今早(28日)港隊羽毛球代表張雁宜在單打賽事敗給印度選手後接受訪問時,聽到女記者的發問後傷心背住鏡頭流淚,而且由於當時訪問中只有TVB一間電視台的咪牌,因此網民將矛頭直指TVB,更狠批「大台又唔專業」。

訪問中張雁宜表示雖然不滿意自己的表現,但已經盡了力,後來有網民聽到疑為TVB的女記者細聲發問道:「今次比賽,你嘅運動員生涯係咪完咗?」之後張雁宜先望向TVB咪牌方向,然後隨即背向鏡頭爆喊兼多次用毛巾擋住鏡頭繼續影自己,之後才開聲回望問道:「可唔可以停一停佢?」鏡頭才隨即切走播廣告。

張雁宜一開始在訪問中都表情輕鬆。(影片截圖)

疑為TVB的女記者發問後,張雁宜打了個突。(影片截圖)

並隨即背向鏡頭爆喊。(影片截圖)

她多次用毛巾擋住鏡頭繼續影自己,之後才開聲回望問道:「可唔可以停一停佢?」(影片截圖)

現年28歲的張雁宜克服多年傷患,今屆終於首次踏上奧運賽場,如今敗給上屆銀牌得主,未知會否再有機會參加下屆奧運。因此訪問播出之後,網上隨即引起大批網民不滿,並狠批TVB又出事:「有冇腦㗎?」、「又問埋啲白痴嘢」、「完全唔會理運動員感受」、「簡直二次傷害」,更有網民表示希望TVB能找回有多次奧運採訪經驗的韓毓霞:「 韓毓霞返嚟救亡呀!」

然而,翻看相關訪問片段,其實該名女記者所問的問題並非為「今次比賽,你嘅運動員生涯係咪完咗?」,而是「今次比賽,對你運動員生涯,呢個經驗對你嚟講有幾重要?」因此提問其實未算失禮,只能說女記者見到張雁宜當下心情欠佳仍想繼續訪問兼不懂得打圓場,有欠採訪經驗。

證明TVB好多人睇!

熱賣及精選
無錢電視垃圾台

引用:
原帖由 曹三豐 於 2021-7-28 04:20 PM 發表

TVB女藝人陳約臨早前於港隊劍擊代表張家朗在東京奧運上贏得男子花劍個人項目金牌後的賽後訪問時,多次失控表白兼表現不專業,更數次打斷張家朗的得獎發言而備受狠批,最終昨晚(27日)在Instagram上傳手寫親筆信道歉。然而,該次事件令不少香港網民對TVB加深偏見,今早(28日)港隊羽毛球代表張雁宜在單打賽事敗給印度選手後接受訪問時,聽到女記者的發問後傷心背住鏡頭流淚,而且由於當時訪問中只有TVB一間 ...
個記者好細聲同好嘈吓,唔肯定有冇問

不過佢跟住背轉頭拎毛巾應該係喊緊,個鏡頭仲影住人成分鐘,有冇搞錯呀,應該即時執生cut咗個訪問喇

yautxitxxg IG已經講咗係fake news, 唔關tbb記者事

引用:
原帖由 由美女 於 2021-7-28 05:54 PM 發表

yautxitxxg IG已經講咗係fake news, 唔關tbb記者事
證明好多人幻聽

香港記者d問題係弱智級別

一早講老廢台要執

唔到絕境,你唔會積極奮鬥,所以先設想已到絕境!
唔到死前,你唔會馬上行動,所以先設想已到死期!
成功失敗,不完全由自己決定,但你可以行動,去改運變命!
張雁宜,多謝你。👍🏻

引用:
原帖由 涼8狗大戰奶媽柒 於 2021-7-28 05:41 PM 發表

無錢電視垃圾台
咁對tvb造謠生事嘅人比垃圾更垃圾

菲人黎旅遊我唔會排擠佢地
但要求港人唔請菲人係要經濟打擊佢地
護保在菲旅客都做唔到
唔打擊佢地經濟
佢地點識反省
屈tvb先有掌聲

Tvb 真係好多仇家睇住捉錯處

Tvb真垃圾,冇資格訪問香港運動員

其實佢地嘅壓力好大,尤其香港啱啱先攞咗兩面獎牌

引用:
原帖由 戰鬥吧 於 2021-7-28 06:14 PM 發表

屈tvb先有掌聲
睇你樓下第2位點回應就知
插左就得

菲人黎旅遊我唔會排擠佢地
但要求港人唔請菲人係要經濟打擊佢地
護保在菲旅客都做唔到
唔打擊佢地經濟
佢地點識反省
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]