• 瀏覽: 949
  • 回覆: 11
而家呢個世界咁多缺陷,
疾病、貧窮、污染、戰爭、毒品、詐騙......
仲有利用宗教便利而孌童性侵、
將教徒奉獻中飽私囊嘅社會寄生蟲等......

神造到呢個世界咁污煙脹氣,
仲要連拜自己嘅宗教都管唔好,
仲好意思推銷呢個所謂神造嘅天堂?

呢個神如果真係可以造倒班友所推銷「完全有福的,沒有任何悲傷及罪惡,充滿了歡樂及享受」嘅地方,就唔應該造一個咁多缺陷嘅世界出嚟。

同一個所謂神,再造一個地方出嚟,有乜說服力話畀人聽會係好好多?
講到尾,又係啲傳教手段,販賣天堂幻想,呃人入局;唔受引誘嗎?就出埋地獄恐嚇。

就算點吹到「所謂天堂」有幾好,都根本毫無說服力。

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 庭園美 於 2021-7-30 12:11 AM 發表

而家呢個世界咁多缺陷,

呢個神如果真係可以造倒班友所推銷「完全有福的,沒有任何悲傷及罪惡,充滿了歡樂及享受」嘅地方,就唔應該造一個咁多缺陷嘅世界出嚟。

同一 ...
理性啲講,神創造世界嗰陣係實習生,道德觀念屬於極初級,神創造人類係充實自己,神永遠唔會最好,最好就係有限,無限嘅佢只會更好,後悔會令自己成長,神都一樣,神的本質,如果設定上是善良,或者邪惡,只會違反實驗精神,佢唔係黑色或者白色,係灰色。仲未成熟嘅神,需要人敬畏佢,幾千年前佢嘅愛,冇而家咁巨大,所以當時成日都會發嬲。

我相信而家道德觀念已經成熟嘅神,已經知道應該定位自己係全為人類考慮的神,恐懼係魔鬼最鍾意嘅嘢,而家嘅神應該個性上完全同魔鬼對立,啲共通點冇曬,佢嘅心願好簡單,就係自己對人類嘅統治實現世界和平,呢個都係人類嘅夢想,神和人類用千萬年終於達成一致共識。

引用:
原帖由 Nesjoy 於 2021-9-2 12:47 PM 發表

理性啲講,神創造世界嗰陣係實習生,道德觀念屬於極初級,神創造人類係充實自己,神永遠唔會最好,最好就係有限,無限嘅佢只會更好,後悔會令自己成長,神都一樣,神的本質,如果設定上是善良,或者邪惡,只會違反實驗精神,佢唔係黑色或者白色,係灰色。仲未成熟嘅神,需要人敬畏佢,幾千年前佢嘅愛,冇而家咁巨大,所以當時成日都會發嬲。

我相信而家道德觀念已經成熟嘅神,已經知道應該定位自己係全為人 ...
亂噏廿四

引用:
原帖由 庭園美 於 2021-10-12 02:50 PM 發表

亂噏廿四
大家咁話啦,小弟嘅理論現在已經成熟啦

引用:
原帖由 Nesjoy 於 2021-10-12 06:45 PM 發表

成熟地亂噏廿四

引用:
原帖由 庭園美 於 2021-7-30 12:11 AM 發表

而家呢個世界咁多缺陷,

同一 ...
我就認為人間如天堂,都是罪惡之地。宗教別為了利益去美化天堂的美好。

引用:
原帖由 Nesjoy 於 2021-10-12 06:45 PM 發表

個天堂係邊度

引用:
原帖由 南區貴重的名車 於 2021-11-27 03:16 PM 發表

個天堂係邊度
係你屋企

個宇宙咁大, 個神都好忙

引用:
原帖由 南區貴重的名車 於 2021-11-27 03:16 PM 發表

個天堂係邊度
👍🙏

當你可以離開這個討論區
做一些自己正真喜歡做嘅事
例如阻止疾病、貧窮、污染、戰爭、毒品、詐騙......
......果度就係你嘅天堂