• 瀏覽: 7,691
  • 回覆: 27
引用:
原帖由 電梯富有廁紙 於 2021-8-2 06:03 PM 發表

說的比唱的還好聽, EUV到了中國大陸再說, 憑空想像。
美帝冇可能放行,就算放一次都唔安全,只可以靠自己造

熱賣及精選
引用:
原帖由 yuk777044 於 2021-8-2 07:27 PM 發表

買番去拆開嚟研究
不知天高地厚的小粉紅 !

引用:
原帖由 日日新聞 於 2021-8-2 05:02 PM 發表

科學技術是第一生產力,代表光刻機領域技術天花板的ASML,得益於自身在光刻機領域中的“超前”造詣,壟斷了整個EUV光刻機市場。ASML也因EUV光刻機的特殊性、先進性,在光刻機市場中賺得盆滿缽滿。

我是柏柏說科技,資深半導體科技愛好者。本期為大家帶來的是:積壓訂單超1300億元,ASML交付首臺全新EUV極紫外光刻機。ASML不斷釋放對華合作訊號,EUV光刻機是否有望供貨國產半導體。

https://storage.inewsdb.com/1eb9835d0ea91a1a17d06a00e8efa277.jpg ...
收到貨先係真

引用:
原帖由 電梯富有廁紙 於 2021-8-2 06:03 PM 發表

說的比唱的還好聽, EUV到了中國大陸再說, 憑空想像。
再不供應給中國!
今後就不用再供應了,他們都知道中國快成功自己製造出來了!
美國及西方國家都對中國封殺了很多東西!
中國不是一一自己做出來嗎?

引用:
原帖由 前來純情的老闆 於 2021-8-2 06:56 PM 發表

終國跪底求都唔比😌
點解鬼佬又咁貪錢呀?
有本事唔好賣吖笨!

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-8-3 03:19 PM 發表

EUV 大陸唔洗唸, EUV 既上遊, 制做晶片既化學原料係日本人手中
而制做晶片既最高既良率係台灣..
所以日美台由上遊到下遊都cover 哂... (其實ASML 同台績電大股東都係美國資金)

而台灣好大機會會冇左台績電....我估3-4 年之後台灣開始危
台積電而家去美國投資多過台灣本土,過幾年美國一定再迫佢加大美國生產,到時可能要改名做美積電了,菜菜子賣台灣既事真係有一手。

引用:
原帖由 kaman2020 於 2021-8-3 11:24 AM 發表

真正讓ASML擔心的,並不是美國禁令對全球半導體行業的不利影響,而是我國在晶片代工領域中的不斷進步。特別是我國在雙工件臺、光刻機光源、光刻機鏡頭的不斷突破,給ASML造成不小的壓力。

笑L左囉. 
笑撚咗囉點笑撚咗囉 講嚟聽下

引用:
原帖由 前來純情的老闆 於 2021-8-2 06:56 PM 發表

終國跪底求都唔比😌
你老母親跪求美國主子中出佢都唔比

點樣跪求呀,無證據點跪你講你琴晚幫河童峰含完L都得啦

其實中國對美國嘅封所係有好多反制手段,
不過絕大部份嘅反制手段都係敵傷100己傷80。
可以靠飛幾丁友去談判解決,
又何必學英美澳動不動就出航母玩威脅?

引用:
原帖由 abbalau 於 2021-8-3 10:50 PM 發表

再不供應給中國!
今後就不用再供應了,他們都知道中國快成功自己製造出來了!
美國及西方國家都對中國封殺了很多東西!
中國不是一一自己做出來嗎?
不知天高地厚的小粉紅 !

引用:
原帖由 GP2009 於 2021-8-11 03:33 PM 發表

不知天高地厚的小粉紅 ! https://www.discuss.com.hk/images/smilies/default/lol.gif
不知悔改的黃狗!
中國有很多科技都係從無到有的!
七十年來西方那一天,不是對中國封鎖的?
中國人的智慧一點也不比西方差!

引用:

終國跪底求都唔比😌
唔洗求, 荷蘭佬都爭住做生意..

另外, 跪低, 唔係跪底

引用:
原帖由 abbalau 於 2021-8-11 03:42 PM 發表

不知悔改的黃狗!
中國有很多科技都係從無到有的!
七十年來西方那一天,不是對中國封鎖的?
中國人的智慧一點也不比西方差!
不知天高地厚的 Nancy

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]