• 瀏覽: 823
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
三分既時代 先講三分命中率既問題
湖人對太陽系列賽
湖人三分命中率為 29.9%
全nba平均值為36%
可想而知 湖人既三分有幾差

你會問上年都差。一樣攞到champ
上年35.4%。只是低於平均值既0.6%
有籃板優勢 2次進攻 0.6%無關痛癢

其二。對湖人既系列賽。
CP3只有平均9分8助攻

整個playoff.
CP3的平均數據。19.2分 8.6助攻
我已經無講因為對湖人 傷咗膊頭 拉低咗平均值

我就問CP3如果無傷 湖人既中鋒點防CP3既中距離? 根本防唔到 如入無人之境。
KCP同Caruso唔係jure holiday. 一個pick就跟甩咗人。俾人射爆個中鋒啦

湖人當然可以由AD打5號位 慎防針對性單打。 AD打5號位係太陽願意見到架。
湖人既高度同籃板優勢就會消失
AD既體力消耗更快 進攻端難有更大既發揮。會俾太陽牽住走

其三 今年既LBJ已經唔係過去既LBJ
LBJ宜家只可以錦上添花 唔可以雪中送炭。沖唔到啦 老啦

大家可以睇下湖人贏既兩場。LBJ攞既分 大部分都係三分或者拉開咗10分 對方抵抗性低時既得分。好少沖鋒陷陣

最後湖人既敗在於引援失敗。想複製上年成功既經驗 麻木補強中鋒 爭取籃板優勢 反而忽略咗空間既重要。有內無外 無以為繼

一支只有29.9%三分既球隊
中鋒被無限針對單打
請問湖人點贏太陽呀?

熱賣及精選
引用:
原帖由 A7907749 於 2021-8-4 07:09 PM 發表

湖人對太陽系列賽
全nba平均值為36%

其二。對湖人既系列賽。

整個playoff.
我已經無講因為對湖人 傷咗 ...
多L餘!!

湖人輸傷病 AD
金塊又係. Murray
快艇又係. Kawaii

太陽根本冇能力過以上3隊!!

季後賽先傷主力,神仙都難救!!

入決賽既兩隊(太陽,公鹿)

就係冇咩傷病...

籃網傷完Harden ,KI 又比人攝腳
Trae Young 無Lala 踏到球證受傷
字母就傷完,神奇到好返???

太陽班波太好運,先入Final.

你睇湖第一場輸了,第二三場已經贏番,第四場AD傷了便輸三場

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

認同
但我記得game 2 都係LBJ就幾個關鍵球先嬴

如Kawhi無傷lac  4:0 suns

引用:
原帖由 BSKTGOAT 於 2021-8-4 10:03 PM 發表

如Kawhi無傷lac  4:0 suns
如Murray無傷 金塊晉級
我唔認為快艇能夠匹敵金塊

如果 AD無傷 4:2太陽啦。太陽主場先識打波!

引用:
原帖由 樓下懷舊的隊長 於 2021-8-4 04:41 AM 發表

多L餘!!

湖人輸傷病 AD
金塊又係. Murray
快艇又係. Kawaii

太陽根本冇能力過以上3隊!!

季後賽先傷主力,神仙都難救!!

入決賽既兩隊(太陽,公鹿)

就係冇咩傷病...

籃網傷完Harden ,KI 又比人攝腳
Trae Young 無Lala 踏到球證受傷
字母就傷完,神奇到好返???

太陽班波太好運,先入Final.
除左好運,重有regular season 賽程,以前一星期打兩三場改到上年打三四場,平均格日就要打連travel,season 短左硬要排七十幾場入去,令冠軍含金量下降

引用:
原帖由 A7907749 於 2021-8-4 03:09 AM 發表

湖人對太陽系列賽
全nba平均值為36%

其二。對湖人既系列賽。

整個playoff.
我已經無講因為對湖人 傷咗 ...
又係你?

湖人一向三分都唔掂,但bubble 蠃冠軍時一眉無傷,湖人根本唔冼入三分,射失依靠一眉補同搶版,無三分但分數都一路上

湖人今年其實比上年弱很多,Rondo 同候活是很強的後備力量,不論第三得分點同防守也差了一個檔次

支持太陽都咁話
如果贏到公鹿,樓主或者有說服力
連公鹿都贏唔到既球隊,點贏full team湖人
事實證明太陽咁順只係因為大家都冇當過太陽係對手,同埋對方有主力受傷
太陽對湖人同公鹿有個共通點就係,對方一企穩陣腳太陽就冇得打
下季大家都會有應對太陽既戰術,太陽要再係季後賽偷雞唔容易
太陽兵力唔夠,Ayton同Booker未成大器,唔補強就只會好似熱火咁,得一季貨仔

引用:
原帖由 stern 於 2021-8-5 11:18 AM 發表

支持太陽都咁話
如果贏到公鹿,樓主或者有說服力
連公鹿都贏唔到既球隊,點贏full team湖人
事實證明太陽咁順只係因為大家都冇當過太陽係對手,同埋對方有主力受傷
太陽對湖人同公鹿有個共通點就係,對方一企穩陣腳太陽就冇得打
下季大家都會有應對太陽既戰術,太陽要再係季後賽偷雞唔容易
太陽兵力唔夠,Ayton同Booker未成大器,唔補強就只會好似熱火咁,得一季貨仔
湖人今年深度的確有很大問題,但同意太陽根本人手不足,內線真的很薄弱。
如果湖人打得出有效的內線攻防,太陽不增兵不夠打

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]