• 瀏覽: 12,372
  • 回覆: 55
  • 追帖: 2
自從上年確診左鼻咽癌第3期之後, 一樣又一樣日復一日既化療同電療, 真係幾辛苦...
睇見老婆仲要花時間煲湯同照顧我同個仔, 搞到佢人都瘦左好多, 真係唔想連累佢
其實都係自己衰, 耳鳴耳塞左一排都無去睇醫生, 以為只係夜訓唔夠精神, 到真係唔舒服去搵醫生檢查先知原來已經第3期. 如果當初肯早D去驗血做篩查, 可能個結局會好唔同…

熱賣及精選
引用:
原帖由 bbrothery 於 2021-8-4 10:02 PM 發表

自從上年確診左鼻咽癌第3期之後, 一樣又一樣日復一日既化療同電療, 真係幾辛苦...
睇見老婆仲要花時間煲湯同照顧我同個仔, 搞到佢人都瘦左好多, 真係唔想連累佢
其實都係自己衰, 耳鳴耳塞左一排都無去睇醫生, 以為只係夜訓唔夠精神, 到真係唔舒服去搵醫生檢查先知原來已經第3期. 如果當初肯早D去驗血做篩查, 可能個結局會好唔同…
樓主加油💪我也剛肺4😅

引用:
原帖由 bbrothery 於 2021-8-4 10:02 PM 發表

唔好成日諗住就得了,心態係好重要的
我對西醫治癌唔算好大信心
你話佢地冇用又唔係,但總係懷疑唔知可唔可靠
但點都好目前只能靠西醫
其他方法都試下啦

保持心態正面
個心要成日諗,好返去邊度玩邊度食

加油!

唔好咁灰啦, 聽過唔少case晚期都可以好番, 最緊要希望在明天啦

引用:

您要俾心機 樓主 會康復的 加油

引用:
原帖由 marrybb 於 2021-8-5 09:29 AM 發表

唔好咁灰啦, 聽過唔少case晚期都可以好番, 最緊要希望在明天啦
係發生左就發生左其實一有D 咩唔舒服就應該早D 睇醫生, 早D檢查, 唔好以為係小事. 尤其我聽過早期既鼻咽癌係無咩明顯病徵, 就算有病徵都好容易同傷風感冒混淆. 所以樓主先以為只係體虛, 樓主唔好怪自己

引用:

"上年確診左鼻咽癌第3期......"
估計己成功挨過辛苦的療程吧!!??
現在身處復康期的感覺/情況如何??

引用:
原帖由 SusanTse 於 2021-8-5 01:25 PM 發表

係發生左就發生左其實一有D 咩唔舒服就應該早D 睇醫生, 早D檢查, 唔好以為係小事. 尤其我聽過早期既鼻咽癌係無咩明顯病徵, 就算有病徵都好容易同傷風感冒混淆. 所以樓主先以為只係體虛, 樓主唔好怪自己
第一期通常淋巴有事,我諗只有照CT scan 先照到超過0.5cm 以上腫瘤...有病徵通常都系三期

樓主 加油! 
我2x年前鼻咽癌電療,當時冇宜家咁精細,副作用比較多。舊年驗出又中招,宜家做第三組化療希望可以控制到,大家都要加油,唔好令家人擔心。💪

引用:
原帖由 anitalo 於 2021-8-6 08:38 AM 發表

樓主 加油! 
我2x年前鼻咽癌電療,當時冇宜家咁精細,副作用比較多。舊年驗出又中招,宜家做第三組化療希望可以控制到,大家都要加油,唔好令家人擔心。💪
我覺得宜家既治療方法都係完全控制唔到癌症,只可以減少復發的風險,癌症最可怕係不確定性,癌症任何時間都可以復發,你只能調控身體減少復發,但唔係一定不復發,所以我話康復與否只能求睇運氣

樓主加油💪👋

引用:
原帖由 heyworld 於 2021-8-5 06:08 PM 發表

"上年確診左鼻咽癌第3期......"
估計己成功挨過辛苦的療程吧!!??
現在身處復康期的感覺/情況如何??
前排岩岩先做完電療, 今日開始化療打左第一針, 醫生同護士都鼓勵我要正面D, 叫我補充下營養...

引用:
原帖由 SusanTse 於 2021-8-5 01:25 PM 發表

好彩做完化療都唔算好攰, 仲行左陣街! 太遲發現手尾真係好長! 所以我E家一有D咩頭暈身興就去睇醫生啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]