• 瀏覽: 807
  • 回覆: 18
香港大學 - 筲箕灣
八達通$8.7
http://www.mtr.com.hk/ch/customer/jp/index.php?oLabel=香港大學&oType=HRStation&oValue=82&dLabel=筲箕灣&dType=HRStation&dValue=35

堅尼地城 - 西灣河,亦係同價
http://www.mtr.com.hk/ch/customer/jp/index.php?oLabel=堅尼地城&oType=HRStation&oValue=83&dLabel=西灣河&dType=HRStation&dValue=34

兩樣都比18X平得多,而且更快

只係堅尼地城 - 筲箕灣,八達通$10
http://www.mtr.com.hk/ch/custome ... ation&dValue=35

但地鐵亦快得多,免轉線只需27分鐘車程!

新巴18X而家都要$9.1,2022元旦再少量加價,估計係$9.4

令新巴18X於來往西環 - 東區優勢更減少!

港鐵今次真夠勁!連新巴城巴都逐漸不敵港鐵而沒落!

2021 中共建黨100周年 慶祝
624 壹淫媒死亡,香港終重光
627 屯馬線全通 紅土九解放 全港活力旺
723-808 1金2銀3銅 香港驕傲 揚威東奧
821-822 勒芒 豐田四封王
熱賣及精選
你好想全個港島無晒巴士搭而趕晒啲人搭鐵嗎?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-8-5 09:34 發表

所以就係要善用巴士轉乘

不過,最終都係2027
載通
bravo - 冠忠

兩大集團,兼營巴士及市鐵 (港鐵只剩硬件)

先係長遠生路

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-8-5 09:34 AM 發表

不會,樓主喜歡坐113多過鐵路

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-8-5 09:37 AM 發表

所以就係要善用巴士轉乘

不過,最終都係2027
載通
bravo - 冠忠

先係長遠生路
呢個講咗N次無可能啦,你自己無諗點解唔得?

同埋仲有,睇你咁講,人哋話你無坐過18X一啲都唔奇,你知唔知港澳碼頭前最多人上係邊個站?根本上真係會坐18X嘅唔會太理會個票價係爭幾多,亦唔會只係睇搭鐵用27分鐘呢樣,你無理由唔知有啲站要行過去都要時間吧,唔係點解例如我由堅尼地城返觀塘都係18X+東隧巴做首選,就算話落東區都係18X行頭

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2021-8-5 09:47 AM 發表

所以根本就搵嚟講,當全版人老襯唔係好好玩

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-8-5 09:37 AM 發表

所以就係要善用巴士轉乘

不過,最終都係2027
載通
bravo - 冠忠

先係長遠生路
冠忠,你睇佢業務同業績,主要係金巴同中港車,二零年財政年度,因為封關,收入大跌,就算嶼巴,行山人士多,但營業額一樣跌,虧損好大,應該不會大幅投資在專利巴士身上

理性少少

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2021-8-5 09:47 AM 發表

呢次真的要說聲:絕世靚抽!

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-8-5 09:48 AM 發表

呢個講咗N次無可能啦,你自己無諗點解唔得?

同埋仲有,睇你咁講,人哋話你無坐過18X一啲都唔奇,你知唔知港澳碼頭前最多人上係邊個站?根本上真係會坐18X嘅唔會太理會個票價係爭幾多,亦唔會只係睇搭鐵用27分鐘呢樣,你無理由唔知有啲站要行過去都要時間吧,唔係點解例如我由堅尼地城返觀塘都係18X+東隧巴做首選,就算話落東區都係18X行頭
仲有個因素都係佢自己話的,香港大學和西營盤站要行餐死先去到大堂。

@woltif 所以18X前途係差就唔會慢慢儲到基本客流啦

18X 加密至15分鐘一班,可以一試

港鐵真係咁勁, 2X/720摺左好耐啦

引用:
原帖由 ame3738 於 2021-8-7 23:55 發表

港鐵真係咁勁, 2X/720摺左好耐啦
因為2X / 720班次密又夠平

但18X唔密,又貴

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-8-8 08:09 AM 發表

因為2X / 720班次密又夠平

但18X唔密,又貴
咪玩啦,爭嗰一個幾毫就話好貴,當然架車開到15分鐘一班就會大吸引力好多,前提係另外兩條18系攪攪佢先啦

搭18X 唔駛擒上擒落而值回票價

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]