• 瀏覽: 16,646
  • 回覆: 139
  • 追帖: 1
公司有個男同事次次出去食飯都話銀包冇錢,但話自己冇用payme,可能隔幾日先畀返你錢你。

仲要可能$54蚊,就畀$50蚊你,個幾蚊雞有時真係唔好意思出聲,但係佢咁樣呃埋呃埋我諗都有幾舊水,可以點樣對住呢啲同事?

熱賣及精選
同CHEAP人就鬥CHEAP得啦。。
佢銀包無錢,你咪搵次夾埋D同事,個個銀包都無錢,係夠比自己個份姐。
咁佢咪要死死地氣去襟機LOR。。
再唔係對D慣犯(而你確定你又玩得起的話),
出EMAIL追數,再"唔小心"CC左比全公司同事
到時佢CHEAP極都唔敢問你再借

同佢講依家唔止得payme,仲有八達通 alipay

引用:
原帖由 Stan_CL 於 2021-8-5 11:12 AM 發表

公司有個男同事次次出去食飯都話銀包冇錢,但話自己冇用payme,可能隔幾日先畀返你錢你。

仲要可能$54蚊,就畀$50蚊你,個幾蚊雞有時真係唔好意思出聲,但係佢咁樣呃埋呃埋我諗都有幾舊水,可以點樣對住呢啲同事?
佢有無支付寶,轉數快,叫佢用即時過數工具過畀你咪得囉。

咁你點解仲次次都叫埋佢呢?

如果係都要一齊食嘅,同佢月結,月頭比晒錢先,續次扣

Send email 去追 cc 果餐飯其他同事

引用:
原帖由 Stan_CL 於 2021-8-5 11:12 AM 發表

去快餐店食咪得囉,各自俾錢,俾左錢先拎野食

我都試過,話轉頭俾返錢,結果冇俾,我心諗你真心想俾應該即刻過啦,自己唔係冇錢,好cheap

食飯唔叫佢,唔同佢食

引用:

去之前問定有冇帶銀包先囉,一系就deposit先去!

引用:

斷絕邦交!

一係就先收錢,最後你負責埋單。或者食完之後send email,send個list每個人幾多錢.就咁簡單。

挾佢老味㩒機

引用:

叫侍應全部拆單,各自埋單囉。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]