• 瀏覽: 3,311
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
屋企客廳部冷氣不知不覺用咗20年,原本諗住上年換機,點知疫情影響屋企人唔想俾人入屋裝機,所以拖住先
終於等到今年政府派消費券,收到錢屋企人即刻去瘋宅、騷0睇機

原本想買樂聲(房用緊)或樂信,點知佢哋話冇貨!
有個阿姐熱烈推介格力,又話消委會評分高,又有3個冷度調節......... (我哋完全唔知有呢隻牌子😅),又話樂聲樂信轉在菲律賓生產,疫情影響冇貨到......

想請教下各位師兄,呢個牌子係咪好用

熱賣及精選
大陸機係美的格力排名第一二的

點會冇貨?你上HKTVmall 上面睇吓?

係咪變頻?我都想換1.5匹格力嗰部窗口變頻

如果你係講1.5匹窗口機,無特別要求就用格力/美的,因為平,阿姐無點你。
要求靜少少就用樂聲開low cool。

東芝

老實講.....如果窗口機,   我真係買最平嘅算數..
當佢三幾年壞就換.   我而家屋企用緊部Canopus (肯特), 即係開利嘅oem.
兩匹,   用咗七年都未壞,    當年都係2500蚊,  加埋550蚊安裝,  3100蚊搞掂

格力係耐用又凍,但就比大品牌噪音大啲,尤其近年自家研發生產壓縮泵 ! 

引用:
原帖由 CKFung 於 2021-8-9 03:52 PM 發表

如果你係講1.5匹窗口機,無特別要求就用格力/美的,因為平,阿姐無點你。
要求靜少少就用樂聲開low cool。
部 3/4 尾的窗口機舊年 7 月裝,剩冷機,水電鋪買,即拆即裝,舊機即時搬走,盛惠 2000,用左一年多,超滿意,夠凍亦算好靜

附件

20210813_134132.jpg(971.78 KB)

2021-8-13 01:45 PM

引用:
原帖由 appleblackapple 於 2021-8-9 03:17 PM 發表

係咪變頻?我都想換1.5匹格力嗰部窗口變頻
傳聞變頻機相對易壞,而且機價較貴
格力匹半變頻機比正常機貴 1700 蚊

舊機用到20年,想知係乜嘢牌子?

引用:
原帖由 岑岑豬 於 2021-8-13 04:48 PM 發表

以前嘅電器多數都耐用,20 幾年前用過一部 GE 窗口二手機(親戚搬新屋 free 俾我),佢用左約 5 年,我接力再用多 10 幾年,壓縮器打柴才換機

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-8-14 11:52 AM 發表

以前嘅電器多數都耐用,20 幾年前用過一部 GE 窗口二手機(親戚搬新屋 free 俾我),佢用左約 5 年,我接力再用多 10 幾年,壓縮器打柴才換機
你用泥用去咪D嘈到爆炸嘅美的兇宅牌窗口機下價貨5識你就5好老點人啦

引用:
原帖由 岑岑豬 於 2021-8-13 04:48 PM 發表

SHARP
我原本都唔知用咗咁耐,搵返張單出嚟睇下係幾多匹機,先發現用咗成20年

睇咗各位師兄意見,又咁啱同朋友傾開換冷氣機,佢都係換格力,所以決定買格力
依兩星期都去咗SO 0,8老匯問價,再比較下價錢(包括機價+其他額外費用)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]