• 瀏覽: 525
  • 回覆: 8
YC的邏輯思維似乎已經極端化到每逢思考都會以複雜化的邏輯思維取代可簡單直接的常理推敲。

這種扭曲化的思維在學術上是如何定性?

熱賣及精選
引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-8-9 10:54 PM 發表

YC的邏輯思維似乎已經極端化到每逢思考都會以複雜化的邏輯思維取代可簡單直接的常理推敲。

如果你談邏輯學Deductive closure應該可以咁講,相信你的其他信念的所有邏輯蘊涵。

仲想提提樓主,其實唔止YC,每個人都會好容易跌入呢類陷阱。

問題就在於有冇人利用呢啲人性弱點,危害了唔察覺既人。

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-8-10 12:36 PM 發表

仲想提提樓主,其實唔止YC,每個人都會好容易跌入呢類陷阱。

問題就在於有冇人利用呢啲人性弱點,危害了唔察覺既人。
尋晚睇tvb《七公主》第一集,黃翠如就係喺庭上用複雜邏輯企圖推翻證人的正常簡單推敲常理。

我好清楚係現實如果係庭上咁樣質疑證人係實係會俾個官鬧,因為咁個官實會應為個律師(黃翠如咁嘅質問)係當緊個官係傻嘅。

但係套電視劇暗示黃翠如呢種手法係成功左,所以我諗會有好多tvb觀眾會因為睇左黃翠如個集嘅表現而會跌入左你所講嘅個類陷阱。

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-8-10 01:07 PM 發表

尋晚睇tvb《七公主》第一集,黃翠如就係喺庭上用複雜邏輯企圖推翻證人的正常簡單推敲常理。

我好清楚係現實如果係庭上咁樣質疑證人係實係會俾個官鬧,因為咁個官實會應為個律師(黃翠如咁嘅質問)係當緊個官係傻嘅。

但係套電視劇暗示黃翠如呢種手法係成功左,所以我諗會有好多tvb觀眾會因為睇左黃翠如個集嘅表現而會跌入左你所講嘅個類陷阱。
好似兩樣野黎~

簡單的邏輯得出 正

簡單的邏輯加上細緻邏輯得出 反

係有呢樣野一時三刻唔記得

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-8-10 02:10 PM 發表

好似兩樣野黎~

簡單的邏輯得出 正

簡單的邏輯加上細緻邏輯得出 反

係有呢樣野一時三刻唔記得
問題係而家好多人以為細緻嘅邏輯一定係比簡單的邏輯(簡單常理推敲)為啱。

咁樣好容易令人思想偏執激進化。

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-8-9 10:54 PM 發表

冇, 學術上無研究呢D野.
嚴重跟唔上.

咩社會學、心理學, 對民心、煽動、意識形狀傳播, 係唔識, 處於石器時代.

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-8-10 02:48 PM 發表

問題係而家好多人以為細緻嘅邏輯一定係比簡單的邏輯(簡單常理推敲)為啱。

咁樣好容易令人思想偏執激進化。
會唔會呢種好啲

錯誤的概念,加上認知偏誤,鞏固了個人觀點。

我應該要改改去,世上無一種錯誤或正確嘅概念~只可以話一種概念。(不過我潛意識話錯誤🤪

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-8-10 02:50 PM 發表

冇, 學術上無研究呢D野.
嚴重跟唔上.

咩社會學、心理學, 對民心、煽動、意識形狀傳播, 係唔識, 處於石器時代.
政黨口耳相傳的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]