• 瀏覽: 3,902
  • 回覆: 15
我想問下有幾個agents來至不同保險公司,佢哋都係用同一方法sell我,本身不同保險公司都有幾隻
派息基金,大約係9%,8%,7%,6%,然後佢哋話如果買一9%,不轉的話,就只係每年收9%,佢哋教我在一個月日
內,夾好轉基金截數日期,一個月內然後就由9%轉8%再轉7%最後轉6%。咁就賺到9+8+7+6=30%,所以每年可賺30%,唔係9係%!他們說對嗎?可能嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Marketingworld 於 2021-8-11 09:17 PM 發表

我想問下有幾個agents來至不同保險公司,佢哋都係用同一方法sell我,本身不同保險公司都有幾隻
派息基金,大約係9%,8%,7%,6%,然後佢哋話如果買一9%,不轉的話,就只係每個月收9%,佢哋教我在一個月日
內,夾好轉基金截數日期,一個月內然後就由9%轉8%再轉7%最後轉6%。咁就賺到9+8+7+6=30%,所以每月可賺30%,唔係9係%!他們說對嗎?可能嗎?
第一, 派息基金的派息是不保證的.
第二, 呢 D 咁高風險既操作, 唔保證一定得, 萬一衰咗, 唔會有人可憐.

引用:
原帖由 小肥小 於 2021-8-11 09:52 PM 發表

第一, 派息基金的派息是不保證的.
第二, 呢 D 咁高風險既操作, 唔保證一定得, 萬一衰咗, 唔會有人可憐.
佢哋都有說派息不保證!
我的意思佢哋真係可以用那辦法而增
派 息。有冇人聽過佢哋辦法?可能?
有冇agents朋友解
答?

引用:
原帖由 Marketingworld 於 2021-8-11 10:51 PM 發表

佢哋都有說派息不保證!
有冇agents朋友解
答?
當然有聽啦!不過如果突然公司轉派息日期,請問如何是好?亦有聽過,嗰 agent 漏咗做,咁如何是好?

引用:
原帖由 小肥小 於 2021-8-12 08:20 AM 發表

當然有聽啦!不過如果突然公司轉派息日期,請問如何是好?亦有聽過,嗰 agent 漏咗做,咁如何是好?
咁第一隻基金sell出咗,收第一次利息,然後不用基金除值價sell?然後用新$轉入第二隻基金?
例如第一隻派息基金本身$100,收息$2,然後不用$98($100-$2)買第二隻派息基金!定係仍然用$100買第二隻基金,不用扣錢(除淨)?

引用:
原帖由 Marketingworld 於 2021-8-12 10:37 AM 發表

咁第一隻基金sell出咗,收第一次利息,然後不用基金除值價sell?然後用新$轉入第二隻基金?
例如第一隻派息基金本身$100,收息$2,然後不用$98($100-$2)買第二隻派息基金!定係仍然用$100買第二隻基金,不用扣錢(除淨)?
太複雜, 唔識答.

傻啦,不能只聽agent片面之詞。
全世界的派息基金,與股票一護,一宣佈派息就會除淨,即是價位下跌,愈派得多愈跌得怏,舉例說,每月每單位派$0.54,即是說每單位價值每月扣減$0.54,所以雖然一面收息,但實際價值就愈來愈低,每派一次就扣一次,本來一年派12次,現在派48次,就同樣要扣本金48次,隨時得不償失。
另外,基金派息日子固定,就算轉換,基本上每月只能收到一次息,很難獲得多幾次收息機會,舉例說,某基金本來一年收12次息,如下:
7%/12+7%/12+7%/12+6%/12+6%/12+6%/12+5%/12+5%/12+5%/12+6%/12+6%/12+6%/12+=6%
如果不停轉基金,月月息口不同,例如
7%/12+8%/12+6%/12+5%/12+6%/12+7%/12+8%/12+9%/12+8%/12+7%/12+6%/12+5%/12=6.8%
實際只是多了0.8%,所以不要信以為真。
如果可以,請叫agent提供詳細操作數據(至少有一年,包括所有買賣價格及派息),公開資料,證明所言非虛,我才會認為可行。

引用:
原帖由 Marketingworld 於 2021-8-12 10:37 AM 發表

如果你真的要買,就安安穩穩揀一隻就算啦!所有的基金價格係會變的,派息又會變的,一個唔覺意息又少咗,價又跌咗,咁點呢?

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-8-12 10:57 AM 發表

全世界的派息基金,與股票一護,一宣佈派息就會除淨,即是價位下跌,愈派得多愈跌得怏,舉例說,每月每單位派$0.54,即是說每單位價值每月扣減$0.54,所以雖然一面收息,但實際價值就愈來愈低,每派一次就扣一次,本來一年派12次,現在派48次,就同樣要扣本金48次,隨時得不償失。
另外,基金派息日子固定,就算轉換,基本上每月只能收到一次息,很難獲得多幾次收息機會 ...
一宣佈派息就會除淨?

引用:
原帖由 Marketingworld 於 2021-8-12 08:48 PM 發表

一宣佈派息就會除淨?
是,尤其是每月派息的,根本沒有時間跟股票攪截止過戶之類,因為由宣佈派息到真正收錢大部份基金只有10日時間,所以一宣佈就即日截數除淨,例如以下某基金2020年派息情況:
注意此基金在2020年價格由年初約$90。跌到年尾的$81左右,每月派$0.57~0.63,即一年$7.27,約8%,但本金就損失了10%。

引用:
原帖由 Marketingworld 於 2021-8-11 09:17 PM 發表

派息基金,大約係9%,8%,7%,6%,然後佢哋話如果買一9%,不轉的話,就只係每年收9%,佢哋教我在一個月日
內,夾好轉基金截數日期,一個月內然後就由9%轉8%再轉7%最後轉6%。咁就賺到9+8+7+6=30%,所以每年可賺30%,唔係9係%!他們說對嗎?可能嗎?
如果真係得,點解佢哋自己唔賺?

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-8-12 10:57 AM 發表

另外,基金派息日子固定,就算轉換,基本上每月只能收到一次息,很難獲得多幾次收息機會 ...
師兄心地好又熱心,經常見你幫人!

引用:
原帖由 Marketingworld 於 2021-8-11 10:51 PM 發表

佢哋都有說派息不保證!
有冇agents朋友解
答?
派息每期係不保證,當然每期派幾多可以依靠基金過去派息去做估計,而基金派息,係會在基金截數日後一至兩天就會除息,意思係基金當時價格會減去要派息出來的價格,整個基金減價因而減低,如果不停頻密咁做呢個操作,期間基金價格沒有升值,咁所擁有的總基金價值就會愈來愈少,長遠只係賺息,但就會不停蝕價,所以個人雖然持有派息基金,但都唔會咁樣玩!

引用:

理論上100
因為話明派息唔係摵本

引用:

係咪佢地成日sell果隻安x基金 買垃圾債果隻?
小心賺息蝕價

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]