• 瀏覽: 6,766
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
我同男友都係做紀律部隊(新制)
我係主任級,攞緊每個月兩萬蚊NCA(非實報實銷現金津貼)
而男朋友係員佐級,無攞公務員房屋津貼,但同家人住緊公屋(男友唔係戶主,係家庭成員)

我哋有結婚打算
諗緊用男友家人名義(作一般市民,唔係用「公務員公共房屋配額計劃」)以綠表買二手居屋,係避免double housing benefits方面想請教下大家:

(1)現時男友作為家庭成員享受緊公屋福利,而我攞緊NCA,如果我哋依家結婚,係咪是但一方嘅房屋福利就會被褫奪?
(一係佢無得住公屋,一係我無得攞NCA)

定係男友並唔算享受緊公務員房屋福利?因為間公屋係佢家人以市民身份取得。

(2)如果(1)答案為positive,我哋最好嘅順序是否:
男友先用綠表買居屋,然後再結婚,咁樣就既有居屋,我又可以繼續攞NCA?

(3)如果買居屋,物業可否加我名?我算唔算有雙重房屋福利,繼而影響攞NCA嘅資格?

(4)如果間居屋係以男友媽媽名義買(因為公屋業主係佢),咁我男友其實係未攞過公務員房屋津貼,係咪即係佢都可以等夠20年年資申請NCA,我哋兩個齊齊拎NCA都無問題?

有嘗試睇CSR,但仍有以上疑問,唔該哂咁多位!

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
住公屋拎nca 完全冇衝突。

nca同你買居屋都冇關係,有冇樓都可以拎nca。

兩公婆係可以同時都攞nca的,一人一份。hps/hfs就唔得。

外隊唔算,內隊算

不過夫婦都係公務員,其中一個頂薪超過mps25,已經冇資格抽內綠

住戶唔算房屋福利
所以男夠廿年或者過mps22就可以攞多份nca

紀律部隊pt同mps點搵算,請找每年出嗰份房津通告

感謝回覆的各位!

兩萬蚊NCA? NCA 最高只有16010... 點解可以有兩萬蚊

引用:
原帖由 gavinchui 於 2021-8-20 04:08 PM 發表

兩萬蚊NCA? NCA 最高只有16010... 點解可以有兩萬蚊
以2019年個rate計,MPS 34-37/ PPS 36-40 已經有18760喇,一路上到D6 and above有51970

我發覺好多人唔了解亂答人,咁係咪害人?

1.首先你男朋友居住中的公屋要除名,現在除名比之前麻煩
除左名先有著數,跟住會講,你可以用現有資格抽居屋,如果家中有長者機會好大

2.利用你男朋友資格用公務員資格再抽居屋,記住,你只得一年時間抽或買二手市場居屋
前題係佢要有十年八年公務員年資(如果實行一加二Plan,你地可以有二層居屋,量力而為吧)

3.而加你名購買居屋係一定得,因為你係業主,第二我想問?
如果加左名,你地係咪一定只會買一個物業,如果唔係會唔會浪費呢?因為SSD都幾貴

4.最後請你自己查下你拎律貼再加男友資格有無問題?你自己打去HR問到
唔好咁懶,我相信已經答到你

引用:
原帖由 jim1224 於 2021-9-15 09:37 AM 發表

除左名先有著數,跟住會講,你可以用現有資格抽居屋,如果家中有長者機會好大

2.利用你男朋友資格用公務員資格再抽居屋,記住,你只得一年時間抽或買二手市場居屋
前題係佢要有十年八年公務員年資(如果實行一加二Plan,你地可以有二層居屋,量力而為吧)

3.而加你名購買居屋係一定得,因為你 ...
1.  點解"男友" 公屋要除名 ?

引用:
原帖由 jim1224 於 2021-9-15 09:37 AM 發表

3.而加你名購買居屋係一定得,因為你 ...
唔識唔好亂答人啦

有師兄之前話如本身有公屋戶籍但又非戶主都照可以申請公屋,不用除名,到上到樓後先除去原有戶籍,唔知流定堅。

引用:
原帖由 evo65 於 2021-9-15 09:46 PM 發表

有師兄之前話如本身有公屋戶籍但又非戶主都照可以申請公屋,不用除名,到上到樓後先除去原有戶籍,唔知流定堅。
堅。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]