• 瀏覽: 6,614
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
本來一開始目標係想攞個有Hons 嘅 Degree的,但因為拖得太耐,慢慢就諗不如攞個無Hons 嘅 Degree算啦,都係Degree丫,再跟住仲離譜,見就快拎到副學士,而家有70學分,咁不如攞個副學士算了~ 唉,我點先可以KEEP 返當初嗰份動力呀?

請問有冇人同我一樣,都唔知自己想點?

OU 又會唔會停辦DL 架?

熱賣及精選
引用:
原帖由 北葉之路 於 2021-8-15 06:47 PM 發表

本來一開始目標係想攞個有Hons 嘅 Degree的,但因為拖得太耐,慢慢就諗不如攞個無Hons 嘅 Degree算啦,都係Degree丫,再跟住仲離譜,見就快拎到副學士,而家有70學分,咁不如攞個副學士算了~ 唉,我點先可以KEEP 返當初嗰份動力呀?

Associate grad. 咗佢算啦,
DL命不久矣, 你應該都無時間讀到hons
與其係咁,grad.咗佢有錢有時間先讀top-up.
移民又好過OUHK.

我先攞無Hon既 Degree,,再用多三年攞Hon Degree。公開大學唔玩DL己經係公開既秘密,但我估應應仲有三兩年貨仔,想攞Degree係就快,但係記得某啲科(人文學科系),副學士同學士巿啲科係唔同,即係話副學士有一至兩科係唔係學士既科目範圍之內,所以讀返學士可能要讀超過40學分

引用:
原帖由 三歲開始跑全馬 於 2021-8-16 02:44 AM 發表

Associate grad. 咗佢算啦,
DL命不久矣, 你應該都無時間讀到hons
與其係咁,grad.咗佢有錢有時間先讀top-up.
移民又好過OUHK.
移民就應該唔會架喇, Associate grad. 左去確實係會慳返啲錢, 如果要攞hons degree 我起碼要讀多4年或以上, 真係唔知OU 會點......

引用:
原帖由 大秦左庶長 於 2021-8-16 08:49 AM 發表

我先攞無Hon既 Degree,,再用多三年攞Hon Degree。公開大學唔玩DL己經係公開既秘密,但我估應應仲有三兩年貨仔,想攞Degree係就快,但係記得某啲科(人文學科系),副學士同學士巿啲科係唔同,即係話副學士有一至兩科係唔係學士既科目範圍之內,所以讀返學士可能要讀超過40學分
咁照計我應該捱唔到攞hons degree 佢就摺埋DL 了, 之前咁辛苦好似白費左咁, 而家先70學分, 當中仲有啲係讀左其他選修科... 好灰

不用灰心,公大有一個叫General study通識教育,總之係公大修夠80/120學分,不論任何科目,就可以攞副學士/學士。畢業袍條帶仲幾靚,紫色的。

引用:
原帖由 大秦左庶長 於 2021-8-16 09:59 AM 發表

不用灰心,公大有一個叫General study通識教育,總之係公大修夠80/120學分,不論任何科目,就可以攞副學士/學士。畢業袍條帶仲幾靚,紫色的。
但係我鍾意AACE 個名, 不過就變左白白讀多左選修嗰啲科, 白白讀多左幾科, 而家要補返3科先攞到副學士, 真係覺得自己好白痴... 

請問有冇比中英文副學士升上去嘅 part-time degree 讀? 我搵過speed, scope, bu 持續進修, 都冇中英文呢科的 part-time degree...

而家我 3 揀 1:
(一)欠3科就攞到副學士
(二)欠5科就攞到冇hons 嘅學士
(三)欠9科先攞到有hons 嘅學士

我諗我應該揀(二), 因為(三)太耐了, 而(一)又好唔抵

好多謝上面兩位嘅幫忙, 感謝!

引用:
原帖由 北葉之路 於 2021-8-15 06:47 PM 發表

有Hon無Hon的學士,出嚟見工分別不大。

與其挨多40學分攞Hon,不如讀夠60學分完成碩士更化算,我當年算得更盡,IVE兼讀土木工程High Cert,同時讀BBA Accounting,直接申請了整體學分豁免,80學分搞掂個BBA,4年贏2張Cert,再直接上MBA及另一張電機工程High Cert,之後揸住個MBA + High Cert x 2,直接成功申請Poly個土木工程碩士。

引用:
原帖由 正傻西4 於 2021-8-16 06:09 PM 發表

與其挨多40學分攞Hon,不如讀夠60學分完成碩士更化算,我當年算得更盡,IVE兼讀土木工程High Cert,同時讀BBA Accounting,直接申請了整體學分豁免,80學分搞掂個BBA,4年贏2張Cert,再直接上MBA及另一張電機工程High Cert,之後揸住個MBA + High Cert x 2,直接成功申請Poly個土木工程碩 ...
嘩~ 勁呀!
原來可以咁, 我太蠢了~
而家已經冇得返轉頭, 如果後生幾年我都會考慮讀埋個碩士,
而家希望攞夠 120 學分畢到業就已經謝天謝地~
OU都冇咁多時間比我拖住讀啦~

引用:
原帖由 北葉之路 於 2021-8-16 05:56 PM 發表

而家我 3 揀 1:
(一)欠3科就攞到副學士
(二)欠5科就攞到冇hons 嘅學士
(三)欠9科先攞到有hons 嘅學士

我諗我應該揀(二), 因為(三)太耐了, 而(一)又好唔抵

好多謝上面兩位嘅幫忙, 感謝!
仲駛諗,選(二)啦,而家八大 degree 都唔係好強調係咪 hons, 街外人看也不大分別,但可慳4科喎

引用:
原帖由 WangWangWai 於 2021-8-17 06:27 AM 發表

仲駛諗,選(二)啦,而家八大 degree 都唔係好強調係咪 hons, 街外人看也不大分別,但可慳4科喎
Yes! 冇錯! 選(二)!

引用:
原帖由 正傻西4 於 2021-8-16 06:09 PM 發表

與其挨多40學分攞Hon,不如讀夠60學分完成碩士更化算,我當年算得更盡,IVE兼讀土木工程High Cert,同時讀BBA Accounting,直接申請了整體學分豁免,80學分搞掂個BBA,4年贏2張Cert,再直接上MBA及另一張電機工程High Cert,之後揸住個MBA + High Cert x 2,直接成功申請Poly個土木工程碩 ...
With honours 嘅用處益處,
當你去到某個位嘅時候就會明白佢嘅重要性, 掉轉頭講, honours對部分人其實無必要性.

我當時係讀完master先返ouhk補返個hons, 讀hons嗰40分係辛苦過master, 因為我要first hons. 

City嚟梗已經行distinction制, hons十年後可能會慢慢淡出

引用:
原帖由 三歲開始跑全馬 於 2021-8-17 05:26 PM 發表

With honours 嘅用處益處,
當你去到某個位嘅時候就會明白佢嘅重要性, 掉轉頭講, honours對部分人其實無必要性.

我當時係讀完master先返ouhk補返個hons, 讀hons嗰40分係辛苦過master, 因為我要first hons. 

City嚟梗已經行distinction制, hons十年後可能會慢慢淡出
你要考某個專業資格,而成為會員的唯一條件是某課程的Honour Degree,咁就一定要Hon。

但係好多資格可以行Mature Route,有碩士已經可以,甚至考會計師可以讀Converting Master。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]