• 瀏覽: 5,126
  • 回覆: 54
  • 追帖: 3
裝修報價單雙方簽署後 (裝修公司沒有蓋公司章) 工程項目只可加,不可減嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 ling1963 於 2021-8-17 10:20 PM 發表

裝修報價單雙方簽署後 (裝修公司沒有蓋公司章) 工程項目只可加,不可減嗎?
一份合約是否有效要包括以下元素
~ Offer
~ Acceptance
~ Consideration
~ Intention to be legally bound

......
只要雙方同意, 之後可加/可減內容條款 (即是一份新合約),  甚至取消合約。

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-8-17 10:36 PM 發表

一份合約是否有效要包括以下元素
~ Offer
~ Intention to be legally bound

......
只要雙方同意, 之後可加/可減內容條款 (即是一份新合約),  甚至取消合約。
但一份合約有齊以下元素
~ Offer

有時 ..... 都未必 ..... 有效

咁答左等於無答🤣

裝修公司沒有蓋公司在報價單上根本不是一份正式合約,而是雙方同意工程項目內之報價,現在,裝修公司說雙方簽署後只可以加,不能減,我覺得何解裝修公司就可以給客人加工程項目,而客人就不能減工程項目?有沒有這明文規定?

唔係討論區啲人幫你做裝修、我哋話乜都無補於事。你驚就同裝修公司講明落埋雙方「可加可減」條款先簽。
但一般而言合約係雙方承諾嘅條款、例如佢開單話 $#.## 用乜乜牌子或同等料做防漏、覆蓋範圍有幾大就要交足貨比你。你嘅責任係驗貨及比足錢、不多不少。如有任何改動要雙方同意、大改當然要簽補輔件。
大家要有彈性、視情況而定。有商有量先可以完滿埋尾。自己亦要有普通裝修常識、雙方要有共識…例如先剷底、補灰後先上油、佢個"底"同你個"底"係唔係一樣意思? 你唔識或唔肯定就要問清楚、如果唔係大家把"尺"唔同就係揾嚟搞。
開工時要上去巡樓、步步跟貼、工夫做得唔足或未達理想就要立刻跟進。同師傅打好關係、唔好以為自己係老細就"串"師傅。大家客客氣氣有偈傾、關係唔好師傅玩你都唔知。人之常情…

唉,咁驚比人玩,姐係叫人遇問題唔出聲,咩都唔好講,廢事得罪佢
做到咩都就哂人GA!
其實你冇話事權!

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-8-17 11:24 PM 發表

裝修公司沒有蓋公司在報價單上根本不是一份正式合約,而是雙方同意工程項目內之報價,現在,裝修公司說雙方簽署後只可以加,不能減,我覺得何解裝修公司就可以給客人加工程項目,而客人就不能減工程項目?有沒有這明文規定?
//裝修公司就可以給客人加工程項目

你覺得係咁既意思咩?

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-8-17 11:24 PM 發表

你講到咁, 不如去法律版問.

在此處, 我認為考慮「落定為之有合約關係」就夠.
合約條款, 是一切有關文書(即係有冇簽名蓋章的報價單)及一切溝通..... 當然是指雙方(明示或暗示)同意的部分.

引用:
原帖由 superdave 於 2021-8-18 01:17 AM 發表

唔係討論區啲人幫你做裝修、我哋話乜都無補於事。你驚就同裝修公司講明落埋雙方「可加可減」條款先簽。
但一般而言合約係雙方承諾嘅條款、例如佢開單話 $#.## 用乜乜牌子或同等料做防漏、覆蓋範圍有幾大就要交足貨比你。你嘅責任係驗貨及比足錢、不多不少。如有任何改動要雙方同意、大改當然要簽補輔件。
大家要有彈性、視情況而定。有商有量先可以完滿埋尾。自己亦要有普通裝修常識、雙方要有共識…例如先剷底、補灰 ...
我與他有商有量,只是裝修判頭樣樣都是佢話事,例如 : 不銹鋼星盆佢提供,我唔喜歡,不是可以補差價就可以,佢叫我自己買,咁都算,這就要退報價單上的錢對不對?明明是 $600,佢話退$338???這樣是減工程項目之一,窗花唔做與不銹鋼星盆同一案例,何解窗花就唔可以減??

無架啦,預備日日嘈
要贏,一個字,煩,煩撚到佢呢,連自己都覺得自己好撚煩(唔係用惡喎)

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-8-18 08:08 AM 發表

我與他有商有量,只是裝修判頭樣樣都是佢話事,例如 : 不銹鋼星盆佢提供,我唔喜歡,不是可以補差價就可以,佢叫我自己買,咁都算,這就要退報價單上的錢對不對?明明是 $600,佢話退$338???這樣是減工程項目之一,窗花唔做與不銹鋼星盆同一案例,何解窗花就唔可以減??
想問下
你落咗訂金未?

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-8-18 08:08 AM 發表

>>鋅盆明明是 $600,佢話退$338??

會唔會$600是包含安裝費?

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-8-17 11:19 PM 發表

咁答左等於無答🤣
唔會呀!

所有讀香港法律的都包括學依啲。

點會覺得"答左等於無答"?

我剛剛攪完小裝修,可以分享小小,一般師傅報價既嘢,除基本裝修物料,強烈建議自己出街買料,只叫師傅包裝工,如果佢哋包既一般都係最平最普通,稍為有D要求都唔會接受,但價錢就高級價,如果中途減翻就肯定用最平料價錢減比你,所以強烈建議自已買料如牆磚,台面等等東西。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]