• 瀏覽: 1,374
  • 回覆: 16
打算帶婆婆出去行下, 佢唔坐得船, 坐輪椅
求問香港適合輪椅人士出入遊覽地方

熱賣及精選
山頂盧吉道兜個圈🤷‍♂️

北區鹿頸

青山公路黃金海岸

淺水灣、石澳

大尾督堤壩。

雷公田去河背,但有輪椅可以去到瀑布沿路折返,唔落河背村條大斜。

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-8-18 10:45 AM 發表

北區鹿頸
呢度可以考慮沿海邊行,或者沿村路行去南涌都相對平坦小車!

嚟我呢邊...........假日搭西鐵嚟錦上路站,出面有跳蚤市場,然後去盈匯坊打下咭,跟住推去紅磚屋行下,再行下錦田市集睇下壁畫,有力嘅推埋去水頭水尾村睇吓樹屋同古蹟。冇力就行完錦田市集後搭西鐵打道回府。

可以考慮下去上水塱原顯地,落火車推過去睇下牛羊雀鳥,推到去豆美味或羅太豆腐花就整番碗豆花食下煎豆腐等,豆美味對面可以泊車同有間美味棧,係食神滔滔開嘅可以買啲手信,啱老人家!

其實中環,灣仔、西九等地都有幾條海演長廊可以推老人家行下,另外大埔有海演公園又適合推輪椅人士。

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-8-19 04:41 PM 發表

呢度可以考慮沿海邊行,或者沿村路行去南涌都相對平坦小車!
寧靜的沙頭角海

港版小鳥天堂😅

天后廟

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-8-19 04:45 PM 發表

嚟我呢邊...........假日搭西鐵嚟錦上路站,出面有跳蚤市場,然後去盈匯坊打下咭,跟住推去紅磚屋行下,再行下錦田市集睇下壁畫,有力嘅推埋去水頭水尾村睇吓樹屋同古蹟。冇力就行完錦田市集後搭西鐵打道回府。
請問市集平日開?

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-8-19 04:49 PM 發表

可以考慮下去上水塱原顯地,落火車推過去睇下牛羊雀鳥,推到去豆美味或羅太豆腐花就整番碗豆花食下煎豆腐等,豆美味對面可以泊車同有間美味棧,係食神滔滔開嘅可以買啲手信,啱老人家!
幾特別播,火車過去行邊條路方便輪椅?

引用:
原帖由 根角SO味 於 2021-8-26 06:20 PM 發表

請問市集平日開?
星期六日公眾假期開。

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]