• 瀏覽: 3,535
  • 回覆: 23
想問換分體冷氣機係咪一定要換埋室外機?
最近房部冷氣開機之後就一直有一啲 we we 聲嘅高頻聲。
因為都成10年機無保養。叫維修上嚟檢查費都幾百。
所以想索性換機,個因為室外機一定要搭棚。
所以想問可唔可以淨換室內?

熱賣及精選
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-8-19 02:55 PM 發表

除非你仲買到你個型號的室內機啦!

Wewe 聲好大機會室內機個摩打啤令損耗。

冇話唔可以嘅,不過。。。。。

唔想搭棚同高額安裝費,變頻窗口機幫到你!開心使用中!

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-8-19 02:55 PM 發表

就算剩係換室內機,有啲工序都要喺室外搞,況且冇可能只買室內機,二手都難搵。

引用:
原帖由 JAMESBROWN 於 2021-8-19 03:36 PM 發表

唔想搭棚同高額安裝費,變頻窗口機幫到你!開心使用中!
管理處唔比裝窗口機

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-8-19 03:33 PM 發表

除非你仲買到你個型號的室內機啦!

Wewe 聲好大機會室內機個摩打啤令損耗。
我估都係摩打之類。
只係驚叫師傅上嚟,望一望又話無零件。咁又收幾百
呢個年頭做保養好過去搶,咩都話無零件,無得整,叫你買過新
但收錢就收到足

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-8-19 03:42 PM 發表

就算剩係換室內機,有啲工序都要喺室外搞,況且冇可能只買室內機,二手都難搵。
隨時搭棚等如部機

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-8-19 03:58 PM 發表

隨時搭棚等如部機
分體機最頭痛就是維修,想維修少就要做好前期準備,搵個好師傅及搵部好機。討論區有好多人話自己部機用咗好多年值得推介,我覺得呢一點只可做參考,話晒都係舊款機。我早排裝新分體搵咗個可剩裝機師傅,因為唔使一定幫襯佢買機,理論上佢嘅介紹最中肯,佢冇大力推薦邊隻,反而佢叫我千祈唔好買大X,佢話呢隻牌子電子板近年好多鑊氣。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-8-19 03:54 PM 發表

管理處唔比裝窗口機
咁你慢慢格價,搵個好師傅裝機!

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-8-19 04:19 PM 發表

分體機最頭痛就是維修,想維修少就要做好前期準備,搵個好師傅及搵部好機。討論區有好多人話自己部機用咗好多年值得推介,我覺得呢一點只可做參考,話晒都係舊款機。我早排裝新分體搵咗個可剩裝機師傅,因為唔使一定幫襯佢買機,理論上佢嘅介紹最中肯,佢冇大力推薦邊隻,反而佢叫我千祈唔好買大X,佢話呢隻牌子電子板近年好多鑊氣。
明白,多謝你。
我估呢多數會買 P記,因為都用咗10年。
一係3 0 電機

3菱嘅電器係幾襟用,不過marketing 做得差 🤷🏻‍♂️

室外機損耗大過室內機, 室內機都wewe聲, 你室外機可能已經生鏽個殼爛溶溶, 冷氣泵都就夠期, 裝分體你要預搭棚係附帶成本無得慳, 新機無得只買室內機, 搵同款二手室內機已經難, 就算比你搵到, 用左$2~3000裝工, 到時室外機好快打柴你就因小失大GG了

提示:支持鍵盤翻頁左 右