• 瀏覽: 16,616
  • 回覆: 51
  • 追帖: 2
我朋友公司兩個幾月前無啦啦黎左個 Senior Project Engineer

平時會同人傾下計,但係感覺佢都唔係幾埋人堆,亦都無乜講自己野
佢外表係普通工程佬,普通三十尾四十頭咁上下
聽講係 90 年代 hku 畢業,不過未 charter

我地公司有好多山頭,一般都係呢間公司做左二三十年
老臣子特別大牙力,見有個後生過佢地嘅新人入職,工作上都特登阻撓下佢,叫做比少少下馬威佢
所以佢同班老臣子都無乜計傾,而且間唔中都屌下鬼,明顯唔陀佢地

如是者佢做左一個幾月無啦啦話辭職,大家都以為佢比人玩,頂唔順呢度風氣辭職走人

上星期五係佢 last day,走之前都有吹下水,其實佢份人都幾好,只不過礙於同老臣子唔啱所以無人敢同佢太 frd

點知星期一返到公司,見到佢枱面留左張紙,一望原來係佢份糧單 copy ,望多眼發現

$63,000!!!

未 charter 居然有呢個價!
好多做左 20 年嘅老臣子都係得 4 萬幾,一個外人未考牌跳入黎居然有 6 萬幾!

我嚇到屌左出聲,同事見到都討論左一輪,無非都係話佢太串,似乎無乜人睇得出佢嘅真實意圖

大家睇完之後,張糧單原封不動咁放係枱面,過左一陣連班坐房嘅大佬都輪流出黎睇,睇完又當無事發生過,返房繼續做野

呢幾日大家明顯博左,知道公司會出呢個價請人,個個都爭住 OT 博升職,睇得出班坐房嘅大佬都蠢蠢欲動

不過我反而想問,最近有無 BS 公司請緊人?

熱賣及精選
你老細呢招高

63,000 已經叫高人工? 乜你公司班人咁L 窮?

甘搞笑

呢個咪差唔多,如果負責大project,有的人先可以比到200,000一個月

點解你唔跟住佢走呀,繼續學多啲嘢

通常呢類人咁快走,唔係頂唔順,係冇必要留係度同你地癲。

識轉工加人工,有實際本事,無需要留係度晒時間同你地捱。

佢最差係,俾你公司fake左,以為做得過,一入到黎心諗唔對路。

有本事咗快走到,你會覺得佢冇料捱唔住,定識睇情況離開火坑

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-8-21 08:40 PM 發表

我朋友公司兩個幾月前無啦啦黎左個 Senior Project Engineer

平時會同人傾下計,但係感覺佢都唔係幾埋人堆,亦都無乜講自己野
佢外表係普通工程佬,普通三十尾四十頭咁上下
聽講係 90 年代 hku 畢業,不過未 charter

我地公司有好多山頭,一般都係呢間公司做左二三十年
老臣子特別大牙力,見有個後生過佢地嘅新人入 ...
老臣子得果四萬幾就咁囂張,未見過世面

引用:
原帖由 夕夜PP 於 2021-8-22 11:56 AM 發表

通常呢類人咁快走,唔係頂唔順,係冇必要留係度同你地癲。

識轉工加人工,有實際本事,無需要留係度晒時間同你地捱。

佢最差係,俾你公司fake左,以為做得過,一入到黎心諗唔對路。

有本事咗快走到,你會覺得佢冇料捱唔住,定識睇情況離開火坑
不能認同更多,快得快好世界,或者搵到更好pay既公司

年紀:三十尾,四十頭,
九十年代HKU畢業?

請重作

我在這間公司一樣個個仲以為自己好勁,獨孤一味,公司一cut盤個個即驚死,最後只有等死

低人工

引用:
原帖由 Stephen@Chan 於 2021-8-22 10:05 AM 發表

呢個咪差唔多,如果負責大project,有的人先可以比到200,000一個月
幾大先叫大project? 我in叉一單億三!叫大嗎?

4皮一個月叫做廿年老臣子?只是比勞工好少少,人最忌自視過高。

main contractor?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]