• 瀏覽: 1,708
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
點解何文田站唔用島式月台?

熱賣及精選
引用:
原帖由 ame3738 於 2021-8-22 12:35 AM 發表

點解何文田站唔用島式月台?
有部分班次,以何文田站為終點站,清咗客之後,去停車側線,返回往調景嶺方向,係吉車

如果係島式月台,以何文田為尾站,咪會阻住後面啲車囉

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-8-22 02:45 發表

有部分班次,以何文田站為終點站,清咗客之後,去停車側線,返回往調景嶺方向,係吉車

如果係島式月台,以何文田為尾站,咪會阻住後面啲車囉
呢樣未係重點

但側式月台,即路軌間距減少,更適合窄小的黃埔道路

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-8-22 09:36 AM 發表

呢樣未係重點

土瓜灣站都係上下兩個側式月台,馬頭圍道空間有限

觀塘綫,部分以何文田為總站,部分以黃埔為總站
為什麼不統一以黃埔為總站?

何文田站及黃埔站需要一樣採用島式月台

引用:
原帖由 CalvinDZ483 於 2021-8-22 10:08 PM 發表

觀塘綫,部分以何文田為總站,部分以黃埔為總站
為什麼不統一以黃埔為總站?

何文田站及黃埔站需要一樣採用島式月台
黃埔有地形限制只可以整一個月台

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-8-22 09:36 AM 發表

呢樣未係重點

呢個真係高質答案

要清客嘅月台黎講,側式月台比島式月台更易控制乘客流動,所以堅尼地城、荃灣,甚至乎當年南昌、大圍、上環、機場都係側式月台設計。而東鐵沿綫用側式月台,其中一個原因都係因為清客。若果直通車要中途站清客,都可以迅速封鎖該月台,分隔返本地客同已離境/未入境嘅過境客。

引用:
原帖由 AM159 於 2021-8-23 07:54 AM 發表

要清客嘅月台黎講,側式月台比島式月台更易控制乘客流動,所以堅尼地城、荃灣,甚至乎當年南昌、大圍、上環、機場都係側式月台設計。而東鐵沿綫用側式月台,其中一個原因都係因為清客。若果直通車要中途站清客,都可以迅速封鎖該月台,分隔返本地客同已離境/未入境嘅過境客。
你好似調轉左
就係因為側式月台設計
所以先至要清客

側式月台唔係重點
用清客方式係站後調頭
係因為站前無空間整交叉線
(包括以前觀塘線鰂魚涌站及未來東鐵線金鐘站)
或者要遷就對面月台轉車
(包括以前馬鐵大圍站)

引用:
原帖由 GT0256 於 2021-8-23 05:24 PM 發表

你好似調轉左
就係因為側式月台設計
所以先至要清客

側式月台唔係重點
用清客方式係站後調頭
係因為站前無空間整交叉線
(包括以前觀塘線鰂魚涌站及未來東鐵線金鐘站)
或者要遷就對面月台轉車
(包括以前馬鐵大圍站)
油麻地至何文田一大段路,要起渡線唔會話冇位。當年規劃果陣已經預咗何文田同黃埔車繁忙時間1:1。以觀塘綫2分鐘一班計,何文田用站前折返計埋進出月台時間同上落客時間一定會阻住後面架車。用站後折返入何文田清客入側線掉頭,反而啲車流可以順住去,架車入咗側線可以即刻出返來,不用停底上落客,呢個設計(指何文田站,不是指整條延綫)係較有效率。呢個情況側式月台比島式月台好嘅地方係佢分隔咗去黃埔同調景嶺方向嘅人,清客月台只需照顧班黃埔客會比較容易管理,用島式月台把兩個方向嘅人集中係同一個島反而仲難清客,情況就好似調景嶺站咁,始終好多香港人見車就衝上車,上咗車先慢慢諗。側式月台清客+側線調頭係一個規劃時諗好晒嘅一個Package先至咁設計,係諗好晒啲車點走法先起而唔係起好條路先諗啲車點走法⋯

引用:
原帖由 AM159 於 2021-8-23 05:59 PM 發表

油麻地至何文田一大段路,要起渡線唔會話冇位。當年規劃果陣已經預咗何文田同黃埔車繁忙時間1:1。以觀塘綫2分鐘一班計,何文田用站前折返計埋進出月台時間同上落客時間一定會阻住後面架車。用站後折返入何文田清客入側線掉頭,反而啲車流可以順住去,架車入咗側線可以即刻出返來,不用停底上落客,呢個設計(指何文田站,不是指整條延綫)係較有效率。呢個情況側式月台比島式月台好嘅地方係佢分隔咗去黃埔同調景嶺方向嘅人, ...
呢個應該啱,而且喺側式月台清客可避免同另一邊嘅月台人流有衝突

引用:
原帖由 ST8468@59M 於 2021-8-22 10:54 PM 發表

黃埔有地形限制只可以整一個月台
點解寶琳站只有一個月台,但又無以坑口做總站清客的情況呢?

引用:
原帖由 garyguard 於 2021-8-23 22:12 發表

絕世好問!

我都係咁講

也談港鐵車站側線 - 寶琳站其實都有。但點解唔可以雙叉線?
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30121681

有乜理由寶琳有側線,但途中只有一條路軌!

引用:
原帖由 garyguard 於 2021-8-23 10:12 PM 發表

已經有部分班次分咗去康城,仲有得分去坑口?

原先何文田站係島式月台,黃埔站定用德安街方案改為側式。
黃埔段亦無咗黃埔站下層側線,改做下層月台更加渺茫。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]