• 瀏覽: 4,417
  • 回覆: 118
  • 追帖: 4
由本土天體物理學家講解係唔同d
https://youtu.be/6eBe_hzwJQs進入香討影片區

熱賣及精選
講得幾好, 95分.

勝在老老實實.

余博士仍然無留意兩樣野, 遂不是100%的老實.

民間甚至科學家都過份期待蟲洞旅行隧道, 提出有蟲洞的物理數學家需要負上責任,
蟲洞是黑洞白洞的話, 便是碎肉機, 「物質」能夠呢邊入嗰邊出, 不代表「物件」可以通過.

黑洞是無毛鬼門關, 具毀滅性的過濾入口, 唔係畀人(物件)進入的.
白洞的噴出機制如何, 我未聽過.

另一樣是...
黑洞的快速旋轉, 與少量粒子方向總和總有(少量)不對稱這回事相差很大,
所以需要指出真正原因是角動量守衡, 嚴重收縮的星體(因是角動量守衡而)將轉速大大地提高了.

根本唔駛講通過甚麼白洞蟲洞等碎肉機,物體通過視界就會解體為粒子和能量,俗語叫做灰飛煙滅,仲講乜時光旅行吖!

余博講得好專業,好耐無見過咁高質素嘅片

人地喺條片都講左時光旅行好難做到,點解仲有咁多人自作聰明話條片宣揚時光旅行呢,擺明無睇條片,只睇標題就去批評人地,唉

余博士都有係 真係好科學到做嘉賓

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-8-23 09:50 PM 發表

余博士都有係 真係好科學到做嘉賓
余博其實係【真係好科學】的主持

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-8-23 12:03 PM 發表

根本唔駛講通過甚麼白洞蟲洞等碎肉機,物體通過視界就會解體為粒子和能量,俗語叫做灰飛煙滅,仲講乜時光旅行吖!
多謝你拾我牙慧, 的確黑洞白洞串成蟲洞, 是碎肉機, 一入會灰飛煙滅,,
講(坊間及標題)「時光旅行」言之尚早.

引用:
原帖由 神J手 於 2021-8-23 12:38 PM 發表

人地喺條片都講左時光旅行好難做到,點解仲有咁多人自作聰明話條片宣揚時光旅行呢,擺明無睇條片,只睇標題就去批評人地,唉
你up乜風濕?  
  • "人地"你指余博士 or 樓主?
  • 宣揚兩字整串帖只係你一個人講, 你是無中生有或者誇張, 搵野來嘈.

標題寫有「和時光旅行」, 你是否不滿樓主? 仲話佢「擺明無睇條片」?
若是, 閣下在科學版犯上不合邏輯的毛病.
如果你指余博士, 犯的同樣是不合邏輯.

只一行字, 就充滿語病、偏見,  唉, 何必呢~

//民間甚至科學家都「過份」期待蟲洞旅行隧道

真係撳都撳唔住呀!

片封面、帖標題、回帖, 都充斥著「時光旅行」四字,  

(仲有人覺得是有人宣揚 ----- 呢D人真係無中生有)

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-8-24 03:03 AM 發表

多謝你拾我牙慧, 的確黑洞白洞串成蟲洞, 是碎肉機, 一入會灰飛煙滅,,
講(坊間及標題)「時光旅行」言之尚早.
客氣了!我一向以事論事, 對事不對人, 有讚亦有彈, 公正嚴明, 語言上 “碎肉機”確是很貼切生動的形容詞, 係值得讚和引用嘅!然而於邏輯上亦有要彈的地方, 那就是物體通過視界已完成碎肉機程序了, 若說通過甚麼蟲洞白洞才能完成碎肉機程序, 那是明顯忽略了視界的存在的。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-8-24 06:36 AM 發表

客氣了!我一向以事論事, 對事不對人, 有讚亦有彈, 公正嚴明, 語言上 “碎肉機”確是很貼切生動的形容詞, 係值得讚和引用嘅!然而於邏輯上亦有要彈的地方, 那就是物體通過視界已完成碎肉機程序了, 若說通過甚麼蟲洞白洞才能完成碎肉機程序, 那是明顯忽略了視界的存在的。
有讚亦有彈本身無問題, 但要在理,
而態度不能獨裁、惡意排斥.  (六樓即時受你影響)

在理嗎?
你現在才寫的"(個人)reasoning", 行文時不存生, 而態度上卻存在不友善情況.
請留意「『蟲洞』...是碎肉『機』」比喻本身沒有錯
.....  你的心思放在刀口(機的"入口")上, 我不反對, 那是閣下的焦點而已.
(請留意及尊重其他科學家, 不能過視界用詞上他們也不講實必然灰飛煙滅..... 然而"奇點"明顯比"視界刀口"恐怖)

行文態度基於獨裁焦點....
當時討論焦點是「時光旅行」, 你立場/結論是不能時光旅行可直說不能, 甚麼是「仲講乜」?  獨裁排斥也.
「根本」不根本是閣下再狹窄焦點(上段有分析), 也是排斥別人焦點/別人完整話題的行為.

六樓多了「宣揚」兩字, 純粹佢寫.

十二樓的「若說......『才能完成』碎肉機程序」比六樓醒目,
「才能完成」是你寫, 有「若說」作包裝.

都是不同程度的攻擊稻草人.

視界的破壞性...
閣下當時的這個狹窄焦點, 本人曾經如此形容:  具毀滅性的過濾入口!

你專心你的焦點是你的選擇, 你以為別人有所忽略, 便是六樓所指的自作聰明了.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]