• 瀏覽: 9,668
  • 回覆: 136
本主題由 mook999 於 2021-9-23 03:19 PM 解除置頂
此帖子為《煮戰》節目的集中討論帖,歡迎會員們一齊討論~

眾多參賽者接受面試賽考核,爭奪十二個入圍名額。女師傅以中式煮法、西式擺盤,呈獻創意菜式。斑球、魚粒、炸骨組成「一魚三食」好滋味;鱸魚、蝦膠、杏片「三合一」帶來多重口感;腐乳汁配羊肉又能否突圍?比賽隨時發生突發事,有人因慢煮棒失靈,陣腳大亂!煮食網紅本想以刺身上碟,卻見赤蝦開始變黑,怎樣臨場變陣?有參賽者更令保哥流淚兼流汗!十二強陣容蓄勢待發,Ricky、保哥輪流揀選隊員,還故意搶走對方心儀目標?

https://www.youtube.com/watch?v=JGG3iwF2Hbk

播出日期: 2021年8月23日起
播出時間: 逢星期一至三 22:30-23:00進入香討影片區

熱賣及精選
版主開左post就用呢個傾啦!

呢個節目都養幾多人,廚師都6個,加埋江美儀....

唔通真係煮食節目先受tvb觀眾歡迎?
利申,中性,無喜歡亦無討厭

這個是介紹??

佢哋煮野既過程cut哂,只有碗菜成品。。。

係唔係搞錯重點?

而且選既參賽者經驗太豐富,如果是業餘或家庭式既定位開始,做養成會好啲。

半個鐘又唔夠做。

總之第一集睇唔係好掂。

其實用返類似聲夢形式去搞廚師既真人show,會比較好。。。

再唔係參考人地廚神當道系列。

點解人哋留返哂參賽者煮野既過程,有原因。。。

依套野已cut到無野睇。

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-8-23 11:00 PM 發表

這個是介紹??

佢哋煮野既過程cut哂,只有碗菜成品。。。

係唔係搞錯重點?

而且選既參賽者經驗太豐富,如果是業餘或家庭式既定位開始,做養成會好啲。

半個鐘又唔夠做。

總之第一集睇唔係好掂。
今集係面試分隊,唔係教觀眾煮飯。

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-8-23 11:08 PM 發表

其實用返類似聲夢形式去搞廚師既真人show,會比較好。。。

再唔係參考人地廚神當道系列。

點解人哋留返哂參賽者煮野既過程,有原因。。。

依套野已cut到無野睇。
下集一對一先有機會展示過程。

引用:
原帖由 41f4 於 2021-8-23 11:09 PM 發表

今集係面試分隊,唔係教觀眾煮飯。
最大問題連整過個程cut哂。

其實觀眾想睇除咗佢既成品,還有佢哋既製作過程。

現在感覺就好似睇左開頭,話咁快睇左個結局,無過程。

引用:
原帖由 41f4 於 2021-8-23 11:11 PM 發表

下集一對一先有機會展示過程。
希望好啲啦!感覺依套唔似我咁諗。

我都係睇返廚神當道。

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-8-23 11:11 PM 發表

最大問題連整過個程cut哂。

其實觀眾想睇除咗佢既成品,還有佢哋既製作過程。

現在感覺就好似睇左開頭,話咁快睇左個結局,無過程。
一集得半個鐘,要講咁多參賽者就會變成咁。

引用:
原帖由 41f4 於 2021-8-23 11:22 PM 發表

一集得半個鐘,要講咁多參賽者就會變成咁。
人地參選比賽參加者多得滯,質素好。。。都會分兩集講。

係唔會狂cut。

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-8-23 11:58 PM 發表

人地參選比賽參加者多得滯,質素好。。。都會分兩集講。

係唔會狂cut。
當然有人水平麻麻,評審無野好評,直頭可以一個鏡頭完左。

但如果水準好多都好既,佢哋真係拖兩集做。🤫

假韓妹住山頂?

主題標籤 #煮戰
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]