• 瀏覽: 2,245
  • 回覆: 58
+6

今日見到街市魚缸有d魚仔游下游下,小販話呢啲係池仔,只得一條骨,可以油鹽水整嚟食。
我買咗斤幾$37,一半畀咗兩老,我呢度$17蚊有八條。洗乾淨落啲鹽醃一陣間,跟住用平底鑊,落少少油煎。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-8-24 08:19 PM 發表
12625624 12625625 12625626 12625627 12625628 12625629
今日見到街市魚缸有d魚仔游下游下,小販話呢啲係池仔,只得一條骨,可以油鹽水整嚟食。
我買咗斤幾$37,一半畀咗兩老,我呢度$17蚊有八條。洗乾淨落啲鹽醃一陣間,跟住用平底鑊,落少少油煎。
香煎池仔正斗呀。。。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-8-24 08:19 PM 發表

聞到好香,睇到好😋

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-8-24 20:45 發表

香煎池仔正斗呀。。。
有個阿叔,都係叫我油鹽水池仔,不過我怕佢腥,都係煎魚好了。

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-8-24 20:52 發表

聞到好香,睇到好脆😋
自從識得點樣煎魚之後,而家儘量搵一啲魚,煎多啲練多啲。

劏魚都巧講功夫,好似做大手術咁仲十幾廿條

引用:
原帖由 叉燒撈丁 於 2021-8-24 20:59 發表
劏魚都巧講功夫,好似做大手術咁仲十幾廿條
係嗰個小販幫我劏,如果要我自己劏,我就唔買。

引用:

游水嘅池魚,真係好少見

引用:
原帖由 A1000 於 2021-8-24 08:59 PM 發表

自從識得點樣煎魚之後,而家儘量搵一啲魚,煎多啲練多啲。
要有咩技巧架

引用:
原帖由 www9030 於 2021-8-24 21:04 發表

游水嘅池魚,真係好少見
今次係我第二次見,上一次我唔知係乜嘢魚?因為佢剩返細細條魚,我又冇興趣。今日佢無乜嘢返,噉我問嗰啲乜嘢魚,佢話係池魚,十幾蚊有八條,噉同佢買咗斤幾返去煎嚟食。

引用:
原帖由 www9030 於 2021-8-24 21:05 發表

要有咩技巧架
洗乾淨啲魚,放啲鹽醃一醃的魚,再攞抹手紙抹乾身。我用平底鑊煎,隻鑊熱左落啲油,煎完一邊見佢硬硬地,我先至煎另外一邊。臨上碟先至加大火,等佢再乾身少少。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-8-24 09:07 PM 發表

今次係我第二次見,上一次我唔知係乜嘢魚?因為佢剩返細細條魚,我又冇興趣。今日佢無乜嘢返,噉我問嗰啲乜嘢魚,佢話係池魚,十幾蚊有八條,噉同佢買咗斤幾返去煎嚟食。
正呀,夠新鮮😋😋👍👍

引用:
原帖由 A1000 於 2021-8-24 09:10 PM 發表

洗乾淨啲魚,放啲鹽醃一醃的魚,再攞抹手紙抹乾身。我用平底鑊煎,隻鑊熱左落啲油,煎完一邊見佢硬硬地,我先至煎另外一邊。臨上碟先至加大火,等佢再乾身少少。
收到,明白👍👍

唔好意思講句,池魚見到都怕

煎好加蘿蔔絲滾湯. 好正. 湯飯一流.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]