• 瀏覽: 2,407
  • 回覆: 13
踩700c 同踩小輪車的感受和各方面,有什麼分別?

熱賣及精選
踩700c感覺好Hi,踩小輪車冇咁Hi。

引用:
原帖由 colorbee 於 2021-8-25 04:37 PM 發表

踩700c感覺好Hi,踩小輪車冇咁Hi。
踩700c同踩小輪 落斜路 70公里/ h ,
邊個hi啲

我踩小輪車,常常俾啲大車爬頭,感覺條氣好唔順,咁嘅反應算唔算正常呀?

踩700c 同踩小輪車的感受和各方面,有什麼分別?

你要兩種車都要踩吓,然後發表自己感受同意見。
一樣米有百人食,我見單車徑有 小布ー族, 小鳥一族,
又有小米.....噢 ! 打錯字...係 K3十 一族、見イ巨地
個個都好 Hi 。
當然  RB 一族 馬路飛馳 , 又 Hi 又 快 。
RB 車友操車, 小輪車 真係要識做,行
埋ー邊,等イ巨地過ロ左先。.
......................................
踩單車徑,休閑,唔要求快,轉向要靈活, 小輪車。
踩馬路,連群結隊,要快 , 踩700c 。
踩長途,凹凸不平路, 踩 山地大輪車 。
如果要一車走天涯, 踩 451 。

閒踩,小輪車較輕鬆。
要速度或長距離,大輪效果好D。
----
建議多D租不同車種踩,親身感受下。

係咪認真問架
大轆車 個慣性高啲穩定性高啲,大直路長途係舒服啲

細轆車 冇咩慣性,所以你見好多人改hub好密齒,玩反應
行d窄路村路好零活 高速長途唔係強項

引用:
原帖由 choichoibike 於 2021-8-25 06:02 PM 發表

踩700c同踩小輪 落斜路 70公里/ h ,
邊個hi啲
亮點係同係 70
秒殺.

700cc
速度快
極速高
滾動慣性高
風阻低
起步慢
提速慢
穩定性高

小輪車相對的
靈活穿梭
佔地少
摺車可方便上公交,不須拆轆
起步快
加速快
極速低
穩定性低
風阻大

小輪車為何會風阻大?

引用:
原帖由 kman2046 於 2021-8-31 11:02 PM 發表

小輪車為何會風阻大?
坐姿關係

一般坐得比較挺直  

回 # 1O
小輪車為何會風阻大?

小輪車有另一種阻力 ,
係 滾動螺綫運動 Cycloid  阻

https://en.wikipedia.org/wiki/Cy ... g on another curve.

引用:
原帖由 kman2046 於 2021-8-25 08:02 PM 發表

我踩小輪車,常常俾啲大車爬頭,感覺條氣好唔順,咁嘅反應算唔算正常呀?
你細車比大車爬咁正常嘅事,你條都唔順……
咁你細車比細車爬頭會唔會㷫過焫雞,跳落城門河散熱

引用:
原帖由 kman2046 於 2021-8-25 08:02 PM 發表

單車徑唔係你過我,就我過你 ,
唔通平排行

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]