• 瀏覽: 2,210
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
請問新換銅喉谷磅有什麽指標?
做幾耐?
係不同時限中,不跌破幾多百分率才算合格?
新換銅喉,如果已鋪牆磚,還會做谷磅嗎?如果做谷磅發現跌標,即係可能有漏,但已鋪咗磚又有咩方法可以搵到滲漏源頭呢?
謝謝

甚麼指標不知道

谷磅谷到漏一定錯
自己功夫有問題就真

水務署有訂明甚麼銅食水喉工程必定要做谷磅
谷磅工具用人手打氣
即時見到有無跌磅

痴哂磚才死死地氣三請四請才做谷磅
算是死症
不好彩有跌磅
拆爆磁磚挖爛幅牆

師父邊有高科工具知邊到漏
唯一快方法重新做過條喉
斷估邊度漏改果度

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-8-26 09:24 AM 發表
做幾耐?
新換銅喉,如果已鋪牆磚,還會做谷磅嗎?如果做谷磅發現跌標,即係可能有漏,但已鋪咗磚又有咩方法可以搵到滲漏源頭呢?
謝謝
未冚磚之前有冇試水 ??

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-8-26 10:40 AM 發表
甚麼指標不知道

谷磅谷到漏一定錯
自己功夫有問題就真

谷磅工具用人手打氣
即時見到有無跌磅

算是死症
不好彩有跌磅
拆爆磁磚挖爛幅牆

唯一快方法重新做過條喉
斷估邊度漏改果度
師傅話當時做過120,但又冇相又紀錄又唔知谷咗幾耐。而且一般要150磅。佢話唔想再做因怕谷爆,好似冇信心咁。我可以㸃做?搵另一師傅?熱像儀可以搵源頭嗎?

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-8-26 12:36 PM 發表

師傅話當時做過120,但又冇相又紀錄又唔知谷咗幾耐。而且一般要150磅。佢話唔想再做因怕谷爆,好似冇信心咁。我可以㸃做?搵另一師傅?熱像儀可以搵源頭嗎?
再現場做過比你睇都得
只是佢不肯
或根本無做到谷磅

你找到第二位師父或相信做尼行朋友
做谷磅己可以

熱像是有漏水情況才用

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-8-26 01:47 PM 發表

再現場做過比你睇都得
只是佢不肯
或根本無做到谷磅

你找到第二位師父或相信做尼行朋友
做谷磅己可以

熱像是有漏水情況才用
謝謝!有冇話如150做幾多個鐘?又係嗰個谷磅鐘數內跌幾多%係可以接受呢?
如鋪了磚,熱像儀可以探測到位置嗎?

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-8-26 09:24 AM 發表
做幾耐?
謝謝
一般係到你通熱水時,又漲又縮先至奶野.搞到樓下漏水,你唔認衰俾埋銀下面裝修了事,
如果出律師信郁你, 最後要係搵你樓上埋單
樓下申請小額黎捉你上庭,銀行全部財仔一search 你俾人上庭claim錢, 信貸quota就會花晒..
到時真係著 grass 都唔掂..

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-8-26 12:53 PM 發表

謝謝!有冇話如150做幾多個鐘?又係嗰個谷磅鐘數內跌幾多%係可以接受呢?
如鋪了磚,熱像儀可以探測到位置嗎?
一般不會玩咁耐
最多打多氣再睇表
打了氣看看有無跌磅
再打多次再看看再有無跌不磅

熱像
理論上
磚和牆身33℃
漏冷水牆身書那位温度25℃(舉例)
漏熱水那位置温度40℃(舉例)
儀器每一温度範圍標示一顔色
方便去分析

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-8-26 02:43 PM 發表

一般不會玩咁耐
最多打多氣再睇表
打了氣看看有無跌磅
再打多次再看看再有無跌不磅

熱像
理論上
磚和牆身33℃
漏冷水牆身書那位温度25℃(舉例)
漏熱水那位置温度40℃(舉例)
儀器每一温度範圍標示一顔色
方便去分析
really?
電水爐, 或萬年唐樓石油氣罐, 玩到熱水無野講.,

煤氣4叔, 係要裝完gas熱水爐, 先會上黎開錶打制.. 未打制又何來熱水試喉呢..

如果係接上手全爆, 咁咪係先叫煤氣佬上黎先關制呢...

你有無住過新樓咖..叫煤氣佬打制咖.

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-8-26 10:40 AM 發表
甚麼指標不知道

谷磅谷到漏一定錯
自己功夫有問題就真

谷磅工具用人手打氣
即時見到有無跌磅

算是死症
不好彩有跌磅
拆爆磁磚挖爛幅牆

唯一快方法重新做過條喉
斷估邊度漏改果度

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-8-29 11:24 PM 發表

如果工程來說
工程師是要佢打咁高
如果咁都爆佢用料和手工吳掂
工程水壓不是住家平時用咁弱水壓
水務署當然試驗150是不會谷爆

師父會不會用其他低温錫銲所以怕谷爆

專科checK漏都識做谷磅
谷磅不須浸磅咁奈時間
因為一停止打氣即見有無漏企跌磅

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-8-30 07:43 AM 發表

如果工程來說
工程師是要佢打咁高
如果咁都爆佢用料和手工吳掂
工程水壓不是住家平時用咁弱水壓
水務署當然試驗150是不會谷爆

師父會不會用其他低温錫銲所以怕谷爆

專科checK漏都識做谷磅
谷磅不須浸磅咁奈時間
因為一停止打氣即見有無漏企跌磅
如果谷磅,用咩凖則去知道合唔合格?eg 跌幾多磅就唔合格?

甚麼標準其次
師父肯再谷磅先算
谷磅除了睇下有無漏
仲可以知道師父有無駁漏喉位
如果有喉位未接駁好
磅表針向零大幅跌

師父又補哂泥
又無放水試
又不肯做谷磅比你睇
有難

https://m.youtube.com/watch?v=E1oZ_GupNNI

當年我裝修換哂水喉, 由天台水錶位開始換.....................師傅講明唔做谷磅, 只做磅水, 佢係咁做 : 

完成更換水喉後, 天台水錶開水閘, 食水直衝入屋, 如果有接駁位接得唔好, 水喉一定沖甩...........
跟住當日收工前影低水錶............過兩日再對水錶...........完全無郁.................水喉接駁無問題..............然後才舖磚....

政府收貨要求

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]