• 瀏覽: 3,197
  • 回覆: 38
  • 追帖: 2
入洗衣機水龍頭漏水,更換完之後發覺前黏膠布部分少許的水, 擰個出嚟再包過 都係同一情況,請問點樣解決,前黏膠布已經十幾圈

橙色箭咀位置為滴水位
另外請教黃色箭咀嗰個位系咪俾我移返正個水龍頭,我裝時系鉗住佢

熱賣及精選
打膠布都有技考。。。你試吓打35圈再用手稔緊。。。

打膠布識打杬型,唔會漏的,除非收爆佩件

引用:
原帖由 中秋綠色的留言 於 2021-8-28 01:38 PM 發表

打膠布都有技考。。。你試吓打35圈再用手稔緊。。。
點解要35圈?34圈或36圈得唔得?

引用:
原帖由 ewok 於 2021-8-28 12:38 PM 發表

入洗衣機水龍頭漏水,更換完之後發覺前黏膠布部分少許的水, 擰個出嚟再包過 都係同一情況,請問點樣解決,前黏膠布已經十幾圈

橙色箭咀位置為滴水位
另外請教黃色箭咀嗰個位系咪俾我移返正個水龍頭,我裝時系鉗住佢
你龍頭入面有冇加防漏膠圈? 或膠圈有冇硬化?
如有, 應該唔會漏.

引用:
原帖由 中秋綠色的留言 於 2021-8-28 01:40 PM 發表

打膠布識打杬型,唔會漏的,除非收爆佩件
正解

引用:
原帖由 萬家粗俗的阿權 於 2021-8-28 04:10 PM 發表

點解要35圈?34圈或36圈得唔得?
都得識打20圈都可能得

提示: 違規內容已被屏蔽
唔該各位,漏唔係喺水龍頭,係新水龍頭同固定喉管個接駁位。
另外咩叫杬形?

引用:
原帖由 ewok 於 2021-8-28 06:36 PM 發表

唔該各位,漏唔係喺水龍頭,係新水龍頭同固定喉管個接駁位。
另外咩叫杬形?
教你一個樓上唔識方法
將龍頭拆番出嚟,去除之前所纏水喉膠布,用鋸片或其他工具揩花龍頭啲牙(花啲都唔怕),用小小力纏上水喉膠布,通常15至25卷,視乎公乸之間鬆緊,收龍頭切記唔好太大力,整爆內牙咁就非常大鑊。

引用:
原帖由 ewok 於 2021-8-28 12:38 PM 發表

橙色箭咀位置為滴水位
你呢個情況,steam 膠布唔係包係啲牙度,包隻介子。

引用:

橙色箭咀位置為滴水位
師兄,士黏膠布係繞咗至上龍頭,定係上咗龍頭至繞?

https://youtu.be/ZYkOeWeV9LY
好似佢咁做, 另外一個問題係扭到最緊嗰陣時其實 出水位唔係向下,但係後面固定管個六角形絲模(黃色箭咀)可以連個水龍頭一起所以擰個絲模唔知有冇做錯呢

引用:
原帖由 ewok 於 2021-8-28 08:12 PM 發表

https://youtu.be/ZYkOeWeV9LY
好似佢咁做, 另外一個問題係扭到最緊嗰陣時其實 出水位唔係向下,但係後面固定管個六角形絲模(黃色箭咀)可以連個水龍頭一起所以擰個絲模唔知有冇做錯呢
唔係識拍片擺上網就係識。。。你要用兩把昔士或兩把細水泵鉗,一正一反卡穩收。好似佢咁樣收,你都睇到條灰膠喉,佢一路收一路郁,碼又唔穩,唔爆係好彩。重有唔係死大力收就得,銅軟過鐵,不銹鋼,係會收爆的。片中的所謂不銹鋼收膠佩件,一樣會好容易收爆膠的。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]