• 瀏覽: 1,812
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
當年lar嘅 adtranz caf列車,及市區/東涌線嘅rotem列車都用內嵌門。當大陸地鐵,包括港鐵營運嘅深圳地鐵4號線列車都用緊內嵌門嘅時間,港鐵新車,包括中車千九,東鐵rotem,及市區線新車用緊平門?

熱賣及精選
「本列車(採用內嵌式車門的K-Train)於投入服務初期,車門關上速度比較快,車門合上後隨即向內推,而非現時的關上一半、等待一兩秒之後再合上之後再內推。因此,車門夾到乘客的情況時有出現。經過立法會討論後,地鐵公司更換了新的車門軟體及控制晶片,更換後車門關閉比較以前慢得多,而東涌綫韓製列車則於投入服務時已經採用了新的車門控制組件。由於車門控制方式存儲於晶片當中,不能夠隨意更改,故此導致現時亦只能夠以非常慢的速度關門。針對此缺點,港鐵公司其後購入的中國製列車已經改回採用傳統的外置滑動式車門。」

但我覺得LAR Q-Train應該要用返內嵌式車門

因為晒位又容易撞幕門⋯完!

adtranz caf嗰種閂門幾好feel,好大力及好大聲但好靈敏

引用:
原帖由 WZ2690 於 2021-8-28 06:59 PM 發表

當年lar嘅 adtranz caf列車,及市區/東涌線嘅rotem列車都用內嵌門。當大陸地鐵,包括港鐵營運嘅深圳地鐵4號線列車都用緊內嵌門嘅時間,港鐵新車,包括中車千九,東鐵rotem,及市區線新車用緊平門?
外推車門無咩好處,反而效率低仲做成危險

既然滑動門一樣隔到音,就無必要用外推門

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-8-29 10:41 發表

外推車門無咩好處,反而效率低仲做成危險

既然滑動門一樣隔到音,就無必要用外推門
此言差矣!

外推門氣密性,防雨性更佳!

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-8-29 06:08 PM 發表

此言差矣!

外推門氣密性,防雨性更佳!
機快入隧道氣壓仲勁過千九,不見得外推門氣密好喎

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-8-29 07:06 PM 發表

機快入隧道氣壓仲勁過千九,不見得外推門氣密好喎
應該係青衣-欣澳果段隧道+大橋有氣壓,其他路段氣壓唔大
LAR A-Train過大橋車門都會震,滑動門係外掛式車門,隨時震得仲勁
將軍澳線6年前有陣子成日用C-Train,比起M-Train靜好多,但始終都無用內嵌門既K-Train靜,調景嶺-油塘果段可以比較到
M-Train嘈到拆天,C-Train隔音好但風聲大,K-Train阻隔到大部分風聲

引用:
原帖由 TL1596 於 2021-8-29 10:01 PM 發表

LAR A-Train過大橋車門都會震,滑動門係外掛式車門,隨時震得仲勁
將軍澳線6年前有陣子成日用C-Train,比起M-Train靜好多,但始終都無用內嵌門既K-Train靜,調景嶺-油塘果段可以比較到
M-Train嘈到拆天,C-Train隔音好但風聲大,K-Train阻隔到大部分風聲
將軍澳線邊有用過C-Train?

引用:
原帖由 GT0256 於 2021-8-30 10:11 PM 發表

將軍澳線邊有用過C-Train?
2013、2014年各行過兩三次,2015年2月開始幾乎每日有C-Train行將軍澳線,去到6月度出現既機會就少左,直到9中-10月初已經唔見有C-Train

廣州地鐵用拉塞門係因為客流量大希望盡量擴寬空間,但受隧道及月台幕門影響用唔到鼓形車,加上減少時速120行駛時的噪音先用拉塞門。
大陸基本上可以用鼓形車、A型車等運量唔緊張的地鐵(北京、上海、武漢、重慶、成都)都係用內藏門或外掛門。造價低、維修簡單。
外國離開左歐洲都好難搵到內嵌門,深圳應該係特例

引用:
原帖由 TL1596 於 2021-8-29 10:01 PM 發表

鐵路公司現在偏向用VVVF加裙板隔音多過用氣密門隔音,始終萬一車門閂唔埋要清客行車嘅話,會好容易撞到中途站嘅幕門。

引用:
原帖由 AM159 於 2021-9-1 08:32 PM 發表

鐵路公司現在偏向用VVVF加裙板隔音多過用氣密門隔音,始終萬一車門閂唔埋要清客行車嘅話,會好容易撞到中途站嘅幕門。
如果好容易撞到中途站幕門既話,一開門就已經撞到

引用:
原帖由 TL1596 於 2021-9-1 09:49 PM 發表

如果好容易撞到中途站幕門既話,一開門就已經撞到
架車郁緊同靜止狀態一樣嘅咩?行車時不會左右搖擺的嗎?831站嘅紅色綫上行月台K車直情停定開門都撞幕門你又知唔知?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]