• 瀏覽: 12,134
  • 回覆: 69
  • 追帖: 1
有機會一定要去吓大連

熱賣及精選
引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-8-30 03:56 PM 發表

唔同,兩個世界,東北沿海城市好有特色,有一些韓國風,民國風,很不錯,天氣乾爽,佛山同香港一樣潮濕
幾年前去過一次山東,5月氣溫雖然41度,但完全唔覺得熱,好舒服

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-8-30 10:45 PM 發表

也不能這樣說,大連好多日本韓國人俄羅斯人,當地有這樣的街,可以讓過來投資工作既日韓人更易適應外地生活,就好似外國唐人街一樣

大連很多年前已經有韓國一條街,俄羅斯一條街啦
即係官方做乜都得!崇日崇洋崇韓崇俄!官方話得就得!一到官方話反日!民間做乜都吾得!連聽隻日本歌都話你漢奸!係咪呢?

引用:
原帖由 eman2021 於 2021-8-30 07:30 AM 發表

點洗去大連呀,佛山就有啦
佢D相應該係佛山黎嘅

去大連最好去埋旅順

引用:
原帖由 herojim 於 2021-9-7 09:49 PM 發表

去大連最好去埋旅順
可以去丹東

引用:
原帖由 herojim 於 2021-9-7 09:49 PM 發表

去大連最好去埋旅順
仲可以坐船去埋煙台

引用:
原帖由 最強大腦沙維 於 2021-9-8 08:43 AM 發表

仲可以坐船去埋煙台
好似都去到青島

https://youtu.be/milINOL3Cfc

冇諗過原來大連咁靚

引用:
原帖由 Keychain 於 2021-9-12 08:50 PM 發表

https://youtu.be/milINOL3Cfc

冇諗過原來大連咁靚
大連青島都超正,由於天氣乾爽,比南方同樣海邊城市廈門珠海更勝一籌

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-9-12 09:04 PM 發表

大連青島都超正,由於天氣乾爽,比南方同樣海邊城市廈門珠海更勝一籌
我都想試吓住北方的城市, 冇南方咁濕熱 ! 不過我嘅普通話唔係好掂

2019年初陪女友返大連,好舒服,又唔會好凍,地方都好靚,同埋發現東北人既質素好過南方人好多,家下住係廣州,南方人真係........唉....同東北人無得北,而且地方上都乾淨過廣州好多

引用:
原帖由 小小狗尾巴草 於 2021-9-15 10:04 AM 發表

2019年初陪女友返大連,好舒服,又唔會好凍,地方都好靚,同埋發現東北人既質素好過南方人好多,家下住係廣州,南方人真係........唉....同東北人無得北,而且地方上都乾淨過廣州好多
個度好有清末民國風情,我想返北方住,天氣乾爽,南方太濕太悶熱,一日沖幾次涼都唔掂

你女友係大連人?咁正

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-9-15 10:12 AM 發表

個度好有清末民國風情,我想返北方住,天氣乾爽,南方太濕太悶熱,一日沖幾次涼都唔掂

你女友係大連人?咁正
嗯嗯,係日本讀書時識既同班同學,而家因為疫情返左國內,一齊係廣州做野

大連比較多日式同歐洲式既件建築物

養老可以既,不過要打拼就唔多岩係大連囉

本身國慶想同女友又返一轉大連,但我要留係廣州照顧隻貓仔,所以同唔到佢返去

引用:
原帖由 小小狗尾巴草 於 2021-9-15 10:27 AM 發表

嗯嗯,係日本讀書時識既同班同學,而家因為疫情返左國內,一齊係廣州做野

大連比較多日式同歐洲式既件建築物

養老可以既,不過要打拼就唔多岩係大連囉

本身國慶想同女友又返一轉大連,但我要留係廣州照顧隻貓仔,所以同唔到佢返去
好靚架?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]