• 瀏覽: 35,661
  • 回覆: 231
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-9-6 04:57 PM 發表

佢地比較好既都係出口.
好似桃駁李甘,佢地叫油桃,不過係香港真係見到未見過甘細同甘三尖角.
國產富士蘋果,香港買最多粉紅色,內地買經常見到差唔多去到白色.
如果係香港食開香蕉,係內地就未必慣,因為香港既通常都係賓賓入口.
榴槤深圳比香港貴就肯定,但香港爆左口就唔值錢,去內地水果店,10個有8個都爆口照正價賣.

又講番好既,
第一係平,接受到佢地質素,係會比香港平少少(真係得少少 ...
深圳啲生果賣得一啲都唔平, 重略略貴過香港, 廣東海南香蕉都同菲律賓香蕉差好遠
只要係進口生果價錢一定賣得貴過香港, 以橙同蘋果為例, 但質素都無香港入嘅咁好

好嘅係 肉方面大陸的確會新鮮啲嘅

熱賣及精選
引用:
原帖由 香港扁扁的飛滋 於 2021-9-1 11:02 AM 發表

我一個月三千人仔,公寓,整租,已包租金水電管理手機上網三餐自煮,生活無憂。
請問那兒有平靚正公寓租呢?
一個人,想回深圳住,請回應

引用:
原帖由 香港扁扁的飛滋 於 2021-9-1 11:18 AM 發表

大陸一斤菜半千克4,5蚊人仔,加二三元一磚豆腐,二磚,或雞蛋,咁又四餐二日了;加多一條可食二日早餐嘉頓面包,或番薯。
二十蚊可食二日了。最平宜十元可過一天,
大陸好多清潔工,保安,銷售八九個鐘上班,三千人仔一個月,人哋又系咁三餐温飽,有地方住,衣食住行無憂。
日日去揼骨,食海鮮燒烤就不可能了

請問你地D衣服雜物點樣由香港搬上深圳?

引用:
原帖由 十字軍 於 2021-8-30 06:08 AM 發表

可吾可以上YouTube, Facebook?
識利用vpn就同在香港上網無異!

引用:
原帖由 alxrose 於 2021-9-7 09:17 AM 發表

深圳啲生果賣得一啲都唔平, 重略略貴過香港, 廣東海南香蕉都同菲律賓香蕉差好遠
只要係進口生果價錢一定賣得貴過香港, 以橙同蘋果為例, 但質素都無香港入嘅咁好

好嘅係 肉方面大陸的確會新鮮啲嘅
雲南昭通醜蘋果
非常好食又唔貴

6000應該夠了?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]