• 瀏覽: 2,426
  • 回覆: 13
日常講野我ok
但去到present,report,d用字就變得好冗長
點樣改善...

引用:
原帖由 fey222 於 2021-8-30 05:46 PM 發表
日常講野我ok
但去到present,report,d用字就變得好冗長
點樣改善...
Just do what your boss does. if people in your company do "冗長" report, there is nothing you need to change.

我上過ef, 佢有堂教行銷與商業英語
都幾好 D字係好深但教得好易明

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 karenwawawa 於 2021-9-1 02:32 PM 發表
有無專門係講數據分析/for report?

引用:
原帖由 fey222 於 2021-9-2 02:35 PM 發表

有無專門係講數據分析/for report?
有 佢地覆蓋好多內容

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 katiechu306 於 2021-8-31 03:32 PM 發表
上商業英語班,好似ef、hkuspace都有商業美語堂
這些以及 British Council 的都是比較大路的,基本的東西是有,但是比較表面,大概是因為老師都是老師出身,商業的經驗比較少,反而我讀工聯會的商業英語網課的老師看得出商業上比較有經驗。
當然大班教學比較難可以完全適合樓主的需求,如果平時英語都可以那可以如樓上那位所說,看看其他人怎麼用詞,模仿一下就好。網課的老師之前也是差不多的意見。

引用:
原帖由 karenwawawa 於 2021-9-1 02:32 PM 發表
老作,間嘢個個話黑店

https://www.discuss.com.hk/forumdisplay.php?fid=253

你想幾深入?

(Exploratory) Data Analysis , forecasting 呢D好專門

係Data science , statistics   野

而家興用dashboard data viz (e.g. Power BI,Tableau, Qlik Sense呢D BI TOOLS)整GRAPH去PRESENT,
你可以思考下只用文字夠唔夠玩
唔係一般business English經常接觸到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]