• 瀏覽: 25,212
  • 回覆: 195
  • 追帖: 10
引用:
原帖由 gumptang 於 2021-9-12 11:17 PM 發表

請問喺澳門驗核酸係咪用回鄉証登記?
用香港身分證

熱賣及精選
引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-12 23:40 發表

用香港身分證
我朋友珠海隔離元返惠州要家居隔離七天

引用:
原帖由 lachlanyip 於 2021-9-12 11:56 PM 發表

我朋友珠海隔離元返惠州要家居隔離七天
每個市,鎮區都唔同,我目的地東莞,問過我個鎮防疫部門澳門返東莞要唔要+7,佢話唔駛,但有可能打電話問下我有冇自己量體溫有冇唔舒服之類

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-12 11:40 PM 發表

用香港身分證
用香港身份證登記轉粵康碼冇問題?

好玩嗎

其實唔訂酒店的問題大不大?

我邊間都得,反而怕文件出錯入唔到境,大拿拿冇左成萬銀

引用:
原帖由 lachlanyip 於 2021-9-12 11:16 PM 發表

好, 謝謝師兄
今日中午12點做核酸,剛剛6點收到報告

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-13 18:21 發表

謝謝師兄資料

想請教一下,經香港到澳門隔離十四天後,然後再經珠海往深圳,還需要隔離嗎?

引用:
原帖由 gumptang 於 2021-9-13 10:27 AM 發表

用香港身份證登記轉粵康碼冇問題?
你轉粵康碼的時候要再輸入回鄉卡號碼

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-13 06:21 PM 發表

多謝師兄指教,我可能選特快

引用:
原帖由 lachlanyip 於 2021-9-13 09:20 PM 發表

謝謝師兄資料
不過,今日離開酒店攞完成隔離信時問派信個醫生,佢話可以直接過關,用橫琴口岸。然後今晚我過關時,都要去左手邊澳門警察間房做個手續就直接過關,我問佢其實究竟要唔要另外做,佢話唔需要,我地封完成隔離信已經可以有效7日,而如果隔離後第二日先過關,就唔需要入左邊警察房做手續,可以直接去自助過關

引用:
原帖由 li1091 於 2021-9-14 01:04 AM 發表

多謝師兄指教,我可能選特快
按今日經驗,完成隔離信夠用,唔駛另外做核酸啦

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-14 01:08 AM 發表

按今日經驗,完成隔離信夠用,唔駛另外做核酸啦
感謝!網上太多版本啦

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-14 01:07 發表

不過,今日離開酒店攞完成隔離信時問派信個醫生,佢話可以直接過關,用橫琴口岸。然後今晚我過關時,都要去左手邊澳門警察間房做個手續就直接過關,我問佢其實究竟要唔要另外做,佢話唔需要,我地封完成隔離信已經可以有效7日,而如果隔離後第二日先過關,就唔需要入左邊警察房做手續,可以直接去自助過關
多謝師兄信息, 我都覺得好奇怪酒店畀我的電話號碼又唔係衛生局嘅電話號碼。 但係我又唔想喺橫琴過關。 師兄你返大陸會目的地去邊區

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]