• 瀏覽: 25,214
  • 回覆: 195
  • 追帖: 10
引用:
原帖由 li1091 於 2021-9-3 01:33 PM 發表

好有用資訊!

我都睇中葡京人,700一日略貴小小但都ok,我下星期二出發,請問D野好唔好食?
分享最近menu,味道正常,唔難食😬

熱賣及精選
正煩住葡京人定麗景灣,葡wifi好但食就差評,麗勝在便宜食又ok,但wifi屎

剛係澳門隔離完!
隔離期間衛生局的答案係要另外做一次核酸 而呢個另外做的核酸係上澳門健康碼的
而實情係無需要 隔離紙 全名唔記得 就係酒店內政府醫生比你張紙

我的過關行程如下:
隔離完前一天有人上房做核酸
隔離完離開酒店前有人會派一張完成隔離的紙 紙上面寫明你幾時到幾時做隔離 係邊間隔離 (俾張紙我的係醫生 醫生話佢最近都無聽到從橫琴還關被彈回,所以建議我從橫琴過)
離開酒店(大約11點)後我去左食lunch   食lunch其間先用從酒店得到的澳康碼取得綠碼然後截圖 (同一時間轉粵康碼)
食完lunch行左陣 行完大約1點
拉行李去坐發財車到橫琴
入到大樓先查澳康碼,然後要走人工通道,係人工通道前(即固定圍欄)要比隔離紙 香港身份證果位坐係右邊的人士,佢會帶你去最左邊的警察室等待
警察室完成手續就會帶你返人工通道過關
澳門方不再需要出示身份證 而係排隊過大陸關
過完大陸關就行去出示粵康碼同隔離紙
之後就過x光機
然後完成過關 去打車
橫琴

引用:
原帖由 suenamen 於 2021-9-3 10:19 AM 發表

師兄,比個真實本人情況你參考,我葡京人隔離,8月27號上午10:30落大堂,有澳門衛生局比你解除隔離證明書有註明核酸陰性,順手就係酒店大堂轉個澳門健康碼,酒店門口有的士,就可直去橫琴口岸過關(隔離完返珠海一定要橫琴口岸),吾使再做核酸,到左關口澳門呢邊要同人講你話啱啱隔離完就會帶你去一個專道等幾分鐘,再有人教你轉健康碼過大陸關,過程順利簡單,依家亦吾須要簽承諾書做三天二檢,到左珠海,基本上廣東省屬 ...
我同你差唔多
只係無人教人轉粵康碼   

提醒大家 整好個碼記得截圖

粵康碼上面有個時間 註明該碼有效期   過關時出示截圖就可以 (一個碼只可以用一次 你拍機後唔得可能需要再整個新碼)

引用:
原帖由 li1091 於 2021-9-3 01:33 PM 發表

好有用資訊!

我都睇中葡京人,700一日略貴小小但都ok,我下星期二出發,請問D野好唔好食?
個人感受:你對食物無要求就唔覺唔好食

引用:
原帖由 粉紅炸彈㊣ 於 2021-9-3 11:06 AM 發表

澳門隔離完入珠海未試過
想問下隔離酒店收費同食如何?
 唔該
你想問邊間?
葡京人就唔建議

電視得澳門 香港同國內台  我唔知喜喜了登現時係點 但疫情前會有HBO NG discovy等

葡京人的電視係可以將android轉上去 apple我就搞唔到 所以用唔到

葡京人大部份都係食雞 幾餐係朱 無一餐有牛肉
焗葡國雞係白水煮雞然後放汁 完全無焗過

3杯雞唔似三杯

如果揀麗景灣,我會買個wifi放大器試下,麗景灣又冇lan插頭

引用:
原帖由 我不像機器人 於 2021-9-3 03:11 PM 發表

3杯雞唔似三杯
冇錯,唔知佢用咩杯

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 我不像機器人 於 2021-9-3 02:51 PM 發表

剛係澳門隔離完!
隔離期間衛生局的答案係要另外做一次核酸 而呢個另外做的核酸係上澳門健康碼的
而實情係無需要 隔離紙 全名唔記得 就係酒店內政府醫生比你張紙

我的過關行程如下:
隔離完前一天有人上房做核酸
隔離完離開酒店前有人會派一張完成隔離的紙 紙上面寫明你幾時到幾時做隔離 係邊間隔離 (俾張紙我的係醫生 醫生話佢最近都無聽到從橫琴還關被彈回,所以建議我從橫琴過)
離開酒店(大約 ...
感謝!

估唔到官方衛生局都會俾山埃答案

睇來再想一想邊間酒店

喜來登唔做隔離酒店了

引用:
原帖由 gumptang 於 2021-9-3 04:40 PM 發表

喜來登唔做隔離酒店了
我本來都打算book喜來登,打電話去問佢話8月22開始唔再接隔離booking

引用:
原帖由 li1091 於 2021-9-3 04:36 PM 發表

感謝!

估唔到官方衛生局都會俾山埃答案

睇來再想一想邊間酒店
聽聞唔book酒店都可以統一安排

邊間澳門酒店隔離最平

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]