• 瀏覽: 24,941
  • 回覆: 42
  • 追帖: 10
今日做第一次核酸檢測,衛生局打嚟房間問健康情況時我再問清楚佢關於隔離完離開酒店返大陸疑問,總括來講:離開酒店澳康碼變綠色,搵個檢測中心自費做核酸,幾個小時有報告,陰性報告有效期7日內往來大陸「是否只限廣東省就冇問,因為我只逗留廣東省」,陰性報告會在澳康碼內顯示,然後轉粵康碼就可以過關

熱賣及精選
引用:
原帖由 steven145266 於 2021-9-2 08:08 AM 發表

d人話走嗰日唔使另外做檢測,佢第13日嗰個已經可以用來過關啊
我就係問佢第13日嗰個核酸是否可以自
費攞報告(因為出發前我打過電話去澳門衛生局問,開頭回覆話如第13日核酸檢測要攞報告的話,就要提前通知佢地申請自費),然後昨日再同衛生局確認時對方就話第13日呢個報告係唔適合用嚟過關,如要用作過關就要離開酒店後自費去檢測中心做多次核酸

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-9-2 08:38 AM 發表

我網上睇,話13日嗰個已顯示在健康碼中,可以啊
所以話越問越亂,不過對我嚟講冇乜分別,我完成隔離中午前離開酒店嗰日有嘢喺澳門做,要當日晚飯後先過關返大陸,所以第13日報告可以過關又好,離開酒店再去做一次又好,我都要夜晚先走

引用:
原帖由 suenamen 於 2021-9-3 10:19 AM 發表

師兄,比個真實本人情況你參考,我葡京人隔離,8月27號上午10:30落大堂,有澳門衛生局比你解除隔離證明書有註明核酸陰性,順手就係酒店大堂轉個澳門健康碼,酒店門口有的士,就可直去橫琴口岸過關(隔離完返珠海一定要橫琴口岸),吾使再做核酸,到左關口澳門呢邊要同人講你話啱啱隔離完就會帶你去一個專道等幾分鐘,再有人教你轉健康碼過大陸關,過程順利簡單,依家亦吾須要簽承諾書做三天二檢,到左珠海,基本上廣東省屬 ...
感謝師兄資訊,我都係葡京人今日第4日,13號出冊當日留到晚飯後先過關返大陸

引用:
原帖由 suenamen 於 2021-9-3 12:05 PM 發表

咁你要留意橫琴口岸幾點關
上網check過橫琴開24..咁時間就鬆動好多

引用:
原帖由 li1091 於 2021-9-3 01:33 PM 發表

好有用資訊!

我都睇中葡京人,700一日略貴小小但都ok,我下星期二出發,請問D野好唔好食?
分享最近menu,味道正常,唔難食😬

引用:
原帖由 我不像機器人 於 2021-9-3 03:11 PM 發表

3杯雞唔似三杯
冇錯,唔知佢用咩杯

引用:
原帖由 gumptang 於 2021-9-3 04:40 PM 發表

喜來登唔做隔離酒店了
我本來都打算book喜來登,打電話去問佢話8月22開始唔再接隔離booking

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-9-5 01:46 PM 發表

14日隔離內,總共做幾次檢測?
2次,第2/13日

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-9-5 03:35 PM 發表

我昨天到,但是今日未做?
你昨日到,今日計第一日啊

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-9-5 03:52 PM 發表

是否酒店房做?要不要外出?
開門,房門口做,只撩一邊鼻窿,時間有d長,印象好似有6-8秒

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-9-5 03:27 PM 發表

要近門才有
我需要穩定Wi-Fi,網上了解一輪後所以選擇咗葡京人

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-9-5 04:05 PM 發表

我幫襯3的無限數據,因葡京人一天貴2百多
icic,我度過咗一半時間啦,仲有一個禮拜💪

引用:
原帖由 li1091 於 2021-9-5 09:31 PM 發表

問個低能問題先,請問去澳門得翻上環去氹仔?
只得金巴,佢個網上買飛system每個禮拜二上午10點會開放嚟緊7日的飛

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-9-8 06:15 PM 發表

隔離完要不要自己去做多次檢測?
有人證實可以直接去過關,衛生局又話要做多次先得,我相信係可以直接走去過關,因為離開酒店嗰一刻澳康碼已經係綠色,主要係大陸嗰邊接唔接受第13日嗰份報告和隔離完成嗰張紙,反正我到時離開酒店後當日夜晚先過關入珠海,我已打算anyway離開酒店就去做多次核酸當買多個保險。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]