• 瀏覽: 24,981
  • 回覆: 29
  • 追帖: 10
引用:
原帖由 li1091 於 2021-9-1 09:15 AM 發表

多謝大家指導!

隔離完可以賭返2手先上去
好似要即時走才拿到粵康碼

熱賣及精選
引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-1 11:30 PM 發表

今日做第一次核酸檢測,衛生局打嚟房間問健康情況時我再問清楚佢關於隔離完離開酒店返大陸疑問,總括來講:離開酒店澳康碼變綠色,搵個檢測中心自費做核酸,幾個小時有報告,陰性報告有效期7日內往來大陸「是否只限廣東省就冇問,因為我只逗留廣東省」,陰性報告會在澳康碼內顯示,然後轉粵康碼就可以過關
d人話走嗰日唔使另外做檢測,佢第13日嗰個已經可以用來過關啊

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-2 08:37 AM 發表

我就係問佢第13日嗰個核酸是否可以自
費攞報告(因為出發前我打過電話去澳門衛生局問,開頭回覆話如第13日核酸檢測要攞報告的話,就要提前通知佢地申請自費),然後昨日再同衛生局確認時對方就話第13日呢個報告係唔適合用嚟過關,如要用作過關就要離開酒店後自費去檢測中心做多次核酸
我網上睇,話13日嗰個已顯示在健康碼中,可以啊

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-2 08:45 AM 發表

所以話越問越亂,不過對我嚟講冇乜分別,我完成隔離中午前離開酒店嗰日有嘢喺澳門做,要當日晚飯後先過關返大陸,所以第13日報告可以過關又好,離開酒店再去做一次又好,我都要夜晚先走
咁只好到時先算

引用:
原帖由 suenamen 於 2021-9-3 12:05 PM 發表

咁你要留意橫琴口岸幾點關
是否一定要經橫琴?行關閘可以嗎

引用:
原帖由 suenamen 於 2021-9-3 12:18 PM 發表

我所知道係要經橫琴,至于其他口岸估計要做多份檢測報告才可放行,等如你澳門隔離完直飛上海都要做多份核酸檢測至可以到上海不用再隔離!其實關閘好多水客好逼!橫琴環境好好多!
那橫琴怎樣去拱北?

引用:
原帖由 steven145266 於 2021-9-3 12:19 PM 發表

那橫琴怎樣去拱北?
我住麗景,是否坐的士去橫琴,遠唔遠

引用:
原帖由 suenamen 於 2021-9-3 12:20 PM 發表

好似有城際過返去拱北,呢方面我吾肯定
我聽其他人講,就無話一定要橫琴

引用:
原帖由 suenamen 於 2021-9-3 12:34 PM 發表

你可以試下,我只係講出我所親身行程分享
明白,有消息我都報告,我明天去

咦,我住麗景灣,行橫琴都好,夠近

引用:
原帖由 mark19910505 於 2021-9-4 01:41 PM 發表

有無隔離完的師兄朋友可以話我知邊間隔離酒店划算
我住緊麗景,房大ok,食都好味,480一晚包吃

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-1 11:30 PM 發表

今日做第一次核酸檢測,衛生局打嚟房間問健康情況時我再問清楚佢關於隔離完離開酒店返大陸疑問,總括來講:離開酒店澳康碼變綠色,搵個檢測中心自費做核酸,幾個小時有報告,陰性報告有效期7日內往來大陸「是否只限廣東省就冇問,因為我只逗留廣東省」,陰性報告會在澳康碼內顯示,然後轉粵康碼就可以過關
14日隔離內,總共做幾次檢測?

引用:
原帖由 大紅色的名車 於 2021-9-5 01:45 PM 發表

依間性價比最好
係wifi差

引用:
原帖由 gumptang 於 2021-9-5 03:27 PM 發表

差成點?
要近門才有

引用:
原帖由 大內總管 於 2021-9-5 03:30 PM 發表

3次
邊3日?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]