• 瀏覽: 25,215
  • 回覆: 195
  • 追帖: 10
引用:
原帖由 lachlanyip 於 2021-9-14 09:52 AM 發表

多謝師兄信息, 我都覺得好奇怪酒店畀我的電話號碼又唔係衛生局嘅電話號碼。 但係我又唔想喺橫琴過關。 師兄你返大陸會目的地去邊區
我去東莞,非常順利

熱賣及精選
引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-14 03:18 PM 發表

我去東莞,非常順利
有冇要你+7?東莞居委有冇揾你?

引用:
原帖由 gumptang 於 2021-9-14 03:40 PM 發表

有冇要你+7?東莞居委有冇揾你?
乜都冇,同平時一樣

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-14 15:18 發表

我去東莞,非常順利
多謝師兄訊息

感謝各位師兄教路, 今日我順利入住葡京人啦!

基本上要準備嘅嘢都好少好方便

1. 尋日上午喺社區中心做核酸測試, 晚上八點半走去攞報告.

2. 尋日中午買定金巴巴士飛

小插曲: 一開始我講明去澳門, 但嗰個負責人話一定要晚上做, 然後第二日朝早攞報告, 當日報告澳門先會承認. 但最後我冇理佢, 我叫佢照做, 我一早做定research, 尋日出的報告, 今日全日任何時間澳門也會承認.

今日我搭第一班金巴, 因為屋企樓下個機場巴士得朝早先有, 巴士尾站落車, 攞齊核酸報告同巴士飛QR code穿過口岸好方便就上到金巴巴士。

我去到澳門個檢疫大樓先慢慢做澳門健康碼, 然後按指示填form先至選擇酒店。

最後上佢架大巴, 入酒店check in入房搞掂

引用:
原帖由 li1091 於 2021-9-14 06:44 PM 發表

感謝各位師兄教路, 今日我順利入住葡京人啦!

基本上要準備嘅嘢都好少好方便

1. 尋日上午喺社區中心做核酸測試, 晚上八點半走去攞報告.

2. 尋日中午買定金巴巴士飛

小插曲: 一開始我講明去澳門, 但嗰個負責人話一定要晚上做, 然後第二日朝早攞報告, 當日報告澳門先會承認. 但最後我冇理佢, 我叫佢照做, 我一早做定research, 尋日出的報告, 今日全日任何時間澳門也會承認.

...
放慢心情..14日好易過

引用:
原帖由 lachlanyip 於 2021-9-14 17:31 發表

多謝師兄訊息
我今日酒店出嚟直接去拱北過關成功

引用:
原帖由 lachlanyip 於 2021-9-15 12:37 PM 發表

👍

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-14 01:07 AM 發表

不過,今日離開酒店攞完成隔離信時問派信個醫生,佢話可以直接過關,用橫琴口岸。然後今晚我過關時,都要去左手邊澳門警察間房做個手續就直接過關,我問佢其實究竟要唔要另外做,佢話唔需要,我地封完成隔離信已經可以有效7日,而如果隔離後第二日先過關,就唔需要入左邊警察房做手續,可以直接去自助過關
如果隔離完第二日先走,都可以拎張完成隔離証明過關?除橫琴外其他口岸可以用隔離証明嗎?

引用:
原帖由 lachlanyip 於 2021-9-15 12:37 PM 發表

用自助機嗎?

引用:
原帖由 gumptang 於 2021-9-15 02:04 PM 發表

如果隔離完第二日先走,都可以拎張完成隔離証明過關?除橫琴外其他口岸可以用隔離証明嗎?
按照嗰日關口警察講的意思,離開酒店當日係第14日,未算完全過晒14日,所以如果當日過關就要show封信然後帶你行人工通道,如果第二日先過關就唔需要信,直接用自助機過關

我同各大師兄一樣,剛剛同衛生局職員通電話,佢強力建議獨立做一次核酸檢測先至進入內地

而我應該唔會聽佢講, 直接殺入橫琴, 真係唔得我先返轉頭做快速測試啦

經青茂入珠海又怎樣?

去澳門隔離酒店需要預先book定嗎?
去到等大會安排可以嗎?

引用:
原帖由 behappy1314 於 2021-9-19 12:46 AM 發表

去澳門隔離酒店需要預先book定嗎?
去到等大會安排可以嗎?
可以

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]