• 瀏覽: 17,650
  • 回覆: 171
  • 追帖: 8
請問有沒有師兄最近香港出發,去澳門隔離,最後進入珠海?

上網研究了一陣, 由香港到澳門隔離14天這個非常簡單,連酒店也可以自己選擇。

但係完成隔離後有好多唔同版本嘅資訊,其中一個就話需要"三天兩檢" 同埋社區備案, 但又有post話可以拿報告及健康碼便可進入珠海。

請問有冇師兄可以分享一下?

熱賣及精選
引用:
原帖由 li1091 於 2021-8-31 05:28 PM 發表

請問有沒有師兄最近香港出發,去澳門隔離,最後進入珠海?

上網研究了一陣, 由香港到澳門隔離14天這個非常簡單,連酒店也可以自己選擇。

但係完成隔離後有好多唔同版本嘅資訊,其中一個就話需要"三天兩檢" 同埋社區備案, 但又有post話可以拿報告及健康碼便可進入珠海。

請問有冇師兄可以分享一下?
澳門隔離14日完當日就可以立即過珠海,佢好似改左檢測日期,你要留意,而家好似7日

引用:
原帖由 賭仔01 於 2021-8-31 06:17 PM 發表

澳門隔離14日完當日就可以立即過珠海,佢好似改左檢測日期,你要留意,而家好似7日
謝謝!

請問即係隔離完,馬上自己去醫院再檢查,然後再過關?

引用:
原帖由 li1091 於 2021-8-31 07:50 PM 發表

謝謝!

請問即係隔離完,馬上自己去醫院再檢查,然後再過關?
唔洗,佢最尾個日隔離完就有澳門同大陸碼可以直接過,而家唔知有無改,48小時用得

引用:
原帖由 賭仔01 於 2021-8-31 10:43 PM 發表

唔洗,佢最尾個日隔離完就有澳門同大陸碼可以直接過,而家唔知有無改,48小時用得
即係隔離完,在澳門住多晚再過關大陸,都有時間啦

74X
引用:
原帖由 74x 於 2021-9-1 06:33 AM 發表

即係隔離完,在澳門住多晚再過關大陸,都有時間啦
我唔知佢有無改。你走人個日再問職員

多謝大家指導!

隔離完可以賭返2手先上去

預祝洗費全免😎

引用:
原帖由 li1091 於 2021-9-1 09:15 AM 發表

多謝大家指導!

隔離完可以賭返2手先上去
好似要即時走才拿到粵康碼

香港應該都係咁,食蕉呢屆正苦!!

今日做第一次核酸檢測,衛生局打嚟房間問健康情況時我再問清楚佢關於隔離完離開酒店返大陸疑問,總括來講:離開酒店澳康碼變綠色,搵個檢測中心自費做核酸,幾個小時有報告,陰性報告有效期7日內往來大陸「是否只限廣東省就冇問,因為我只逗留廣東省」,陰性報告會在澳康碼內顯示,然後轉粵康碼就可以過關

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-1 11:30 PM 發表

今日做第一次核酸檢測,衛生局打嚟房間問健康情況時我再問清楚佢關於隔離完離開酒店返大陸疑問,總括來講:離開酒店澳康碼變綠色,搵個檢測中心自費做核酸,幾個小時有報告,陰性報告有效期7日內往來大陸「是否只限廣東省就冇問,因為我只逗留廣東省」,陰性報告會在澳康碼內顯示,然後轉粵康碼就可以過關
d人話走嗰日唔使另外做檢測,佢第13日嗰個已經可以用來過關啊

引用:
原帖由 team2005 於 2021-9-1 11:30 PM 發表

係咪做多左?

74X
引用:
原帖由 steven145266 於 2021-9-2 08:08 AM 發表

d人話走嗰日唔使另外做檢測,佢第13日嗰個已經可以用來過關啊
我就係問佢第13日嗰個核酸是否可以自
費攞報告(因為出發前我打過電話去澳門衛生局問,開頭回覆話如第13日核酸檢測要攞報告的話,就要提前通知佢地申請自費),然後昨日再同衛生局確認時對方就話第13日呢個報告係唔適合用嚟過關,如要用作過關就要離開酒店後自費去檢測中心做多次核酸

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]