• 瀏覽: 2,566
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
+5
請問洗衣機及洗手盆(同一條)白色膠去水喉可否埋係企缸英泥沙/石矢下而通去地下去水口?因去水口係企缸位置。有危險嗎?
定係可以癈咗呢條喉走第二道呢?但呢個去水口又係企缸下面。

要高過窗外牆出面既 接駁出口

搭棚做出外牆啦!
去水要落下層,塞又要求人,人地唔肯就GG了.

引用:
原帖由 sk3603 於 2021-9-1 08:30 AM 發表
搭棚做出外牆啦!
去水要落下層,塞又要求人,人地唔肯就GG了.
可以走外牆的嗎?大廈容許?
即係可以癈咗埋係企缸下條去水喉?
但去水喉窿位係地下位置,個出街口亦係企缸下。

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-9-2 00:15 發表

如果大廈主喉在室內就冇計.

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-9-2 12:15 AM 發表

你最好 了一張圖,  D水係經你地板直落下面廁所既天花頂,

定係近窗牆腳有個窿走喉, 係窗出面走 去水喉.屎塔渠喉..

冇圖,  真係唔知佢想講乜

引用:
原帖由 中國人不吃這兔 於 2021-9-2 01:09 PM 發表

你最好 了一張圖,  D水係經你地板直落下面廁所既天花頂,

定係近窗牆腳有個窿走喉, 係窗出面走 去水喉.屎塔渠喉..
似係後者。窗對落地下有洗手盆/洗衣機去水喉窿,另有企缸去水窿;同一面牆又有座廁窿及角位有厠所地台去水窿。各駁去下面應該係直落(外牆有U型隔器)。

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-8-31 11:33 PM 發表
請問洗衣機及洗手盆(同一條)白色膠去水喉可否埋係企缸英泥沙/石矢下而通去地下去水口?因去水口係企缸位置。有危險嗎?
定係可以癈咗呢條喉走第二道呢?但呢個去水口又係企缸下面。
洗衣機廢水好大機會響企缸去水湧番出嚟.

引用:
原帖由 nashwan 於 2021-9-2 07:12 PM 發表

洗衣機廢水好大機會響企缸去水湧番出嚟.
為何大機會呢??
對企缸長久結構有影響嗎?
至怕日後係喉有問題如漏水,裂而要拆企缸維修。

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-9-3 07:51 AM 發表

為何大機會呢??
洗手盆洗衣機去水喉高水位
企缸低水位
加上距離太近
怕洗衣機一排水(好大水流速度)由企缸湧出來

有外牆喉可以企缸和洗手盆分開行
洗手盆去水喉行番去舊喉位

如果洗手盆喉垂直喉行去地台
只小小斜水平去企缸
又怕去水能力差
因為喉斜小小水平的科水太小
去水慢

洗手盆喉接企缸喉未必好

話時話,   而家仲可唔可以用水斗呢?
好多舊式大廈外牆有個水斗,  將所有污水渠(屎渠除外)  駁入水斗度

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-9-3 08:51 AM 發表

為何大機會呢??
漏水嘅機會就唔大嘅. 只係相信咁駁啲喉係好短. 洗衣機排水時嘅水量加泡泡, 如果唔可以順出好易會響其他出口湧出.

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-9-3 08:51 AM 發表

為何大機會呢??
企缸裝防倒流嘅去水會好啲嘅.

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-9-3 09:26 AM 發表

洗手盆洗衣機去水喉高水位
企缸低水位
加上距離太近
怕洗衣機一排水(好大水流速度)由企缸湧出來

有外牆喉可以企缸和洗手盆分開行
洗手盆去水喉行番去舊喉位

如果洗手盆喉垂直喉行去地台
只小小斜水平去企缸
又怕去水能力差
因為喉斜小小水平的科水太小
去水慢

洗手盆喉接企缸喉未必好
廁所洗衣機+洗手盆係同一條去水喉出街;而企缸又另一條去水喉。
好擔心去水喉有咩嘢影響企缸要拆。有咩配件而家可以裝或用咩洗衣機減少有問題發生?棚未拆。
令企缸出事機會大嗎?是否主要後果係去水不順或倒流由洗手盆湧出?
其實係咪不少喉都會埋係企缸下?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]