• 瀏覽: 1,847
  • 回覆: 14
申利 有一部仲踩緊 真系好鬼襟玩

熱賣及精選
我嗰部係千禧年買,所以特別記得,現在經常踢去健身!

幾十年就無,十幾廿年就踏緊一部,但車上配件大多數都換過哂了

我喺呢架車一手車主

附件

IMG_20200327_035046.jpg(1.23 MB)

2021-9-4 06:46 AM

IMG_20200327_035148.jpg(1.57 MB)

IMG_20200327_035227.jpg(1.72 MB)

IMG_20200501_141815.jpg(248.25 KB)

IMG_20200501_142410.jpg(295.12 KB)

IMG_20200501_142613.jpg(1.5 MB)

引用:
原帖由 bike123 於 2021-9-1 00:59 發表

申利 有一部仲踩緊 真系好鬼襟玩
上廿年嘅老車算唔算?

我上便果架係三十幾年前喺德國漢堡買。
當時吐公單車徑根本無摺得嘅單車。
我以為自己好威,橫衝直撞,點知同架大
轆車撞。個前鈴淆晒。後來我換鈴整番,
踩到而家。
................................
今日第一次去呢個海灘,踩另一架車。

附件

IMG_20210904_124148291.jpg(96.55 KB)

2021-9-4 05:03 PM

IMG_20210904_124210647.jpg(118.21 KB)

IMG_20210904_124302346_HDR.jpg(129.43 KB)

IMG_20210904_124617585_HDR.jpg(120.45 KB)

2021-9-4 05:05 PM

IMG_20210904_124630394.jpg(86.59 KB)

IMG_20210904_124639771_HDR.jpg(136.87 KB)

IMG_20210904_124643737_HDR.jpg(128.85 KB)

引用:
原帖由 Klapprad 於 2021-9-4 05:02 PM 發表

我上便果架係三十幾年前喺德國漢堡買。
當時吐公單車徑根本無摺得嘅單車。
我以為自己好威,橫衝直撞,點知同架大
轆車撞。個前鈴淆晒。後來我換鈴整番,
踩到而家。
................................
今日第一次去呢個海灘,踩另一架車。
三十幾年前就有摺車 不太可能 反正我不相信

引用:
原帖由 A1000 於 2021-9-4 11:31 AM 發表

上廿年嘅老車算唔算?
廿年吾太算老 97到宜家都廿五年啦 砍下眼就過去

回  # 7

bike123
.......................................
你唔信因為你後生未聽過未見過。
你唔信因為你俾人呃得多,
你唔信因為同人講笑講得多。
下便D二手老爺摺車我網購翻嚟。
(架K仔同CYcO拍埋除外,我只係強調
兩架都係4O6,但德國設計車架係長D)。
KaLkhoFF 同 Peugeot 六七十年代已有摺車。

附件

2014-12-26_08-11-17_960.jpg(1.19 MB)

2021-9-5 02:27 AM

2015-04-19_09-43-45_593.jpg(1.28 MB)

2015-05-17_10-54-13_519.jpg(1.14 MB)

2015-05-24_11-38-21_452.jpg(1.22 MB)

195O年 RB 網上有得賣

附件

1950 RB.jpg(181.32 KB)

2021-9-5 02:58 AM

1950 RB.jpg

197O年代  摺車 ( 2速半自動內變 DuoMatic )
中國人有幾千年文化同智慧,而西方鬼佬亦有
佢哋嘅聰明同設計,用喺機械方面。

https://www.ebay.de/itm/324770387199?hash=item4b9dd2d4ff:g:f~AAAOSwQDthK-dt

引用:
原帖由 bike123 於 2021-9-5 00:01 發表

樓主,請問你有冇聽過四十幾年前,銅鑼灣屈臣道有一間單車鋪,個老細叫田雞?佢代理幾隻品牌單車,包括 ZEUS 同分銷Chimo 單車?其中佢有一個就係日本嘅摺單車,我記得係紅色嘅細轆。

引用:
原帖由 bike123 於 2021-9-5 00:03 發表

廿年吾太算老 97到宜家都廿五年啦 砍下眼就過去
你冇講錯97年到而家,眨下眼都廿幾年,以前好好環境啊!

引用:
原帖由 bike123 於 2021-9-5 12:01 AM 發表

摺車出咗好耐喇!
三十幾年前香港都有

踩緊1985年的 公路車 Pinarello。
~ 換咗套 brake,個 hub 揾人織過對轆, 車架重新噴油 。
~ 雪條棍和波腳依然很好, 四星很順滑 。
因為自己維修,部車依然很靚仔。
六年前買了一部碳車,兩部車輪流踩 ,但對這部鋼架車情有獨鍾。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]