• 瀏覽: 37,582
  • 回覆: 500
  • 追帖: 3
新著中華英雄2021來了!
(温提:此專區禁談政治,違規將列入黑名單,謝謝)

原著中華英雄討論區:https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28990600&extra=page=2

熱賣及精選
支持傲龍兄!

幾時出版?華英雄始終糸小弟至愛港漫英雄,希望吾好寫到失哂原著味道,創刋號必定買嚟棒埸,打算用6~8期左右再定奪值得繼續追看否?

原著因為在金報每日連載,所以難免出現前後矛盾,或作者忘記之前劇情而無交代,如果真是從頭開始,應好似金庸先生修訂他的十五本小說一樣,在不影響故事大綱之下,可作適當改寫。希望有關方面收到。

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-5 11:54 AM 發表

原著因為在金報每日連載,所以難免出現前後矛盾,或作者忘記之前劇情而無交代,如果真是從頭開始,應好似金庸先生修訂他的十五本小說一樣,在不影響故事大綱之下,可作適當改寫。希望有關方面收到。
不如你寫出來比大家參詳下

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 5-9-2021 13:09 發表

不如你寫出來比大家參詳下
1.赤劍bug,對應番後來寫的華家罪孽,故最初華冠英唔應該當無野,話放棄就棄。
2.羅漢初出場,身懷佛家武學,後因為寫到身份為無影門北腿王弟子,個設定無左,呢點有得寫。
3.華英雄第一位劍術師父金傲,個人覺得四季劍法不夠強可以升呢,原設定武功竟然可以蜚聲海外?應不只如此。(因為每日連 載,同後來出場的人物武功差得遠),連帶大害同華英雄都升呢。
4.水神死得太容易,或者唔使死。(呢個唔係bug)
5.錢無義同鷹王的師徒關系!舊著無提過,呢點可以補。
6...............仲有......

仲有乜

1,寫吓白家四式劍出處!

2,金太保點入羅修門?公開招生?熟人介紹?

3,金傲前傳~同劍聖早有淵源?

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 5-9-2021 13:55 發表

仲有乜
佢有本事出版到去芝加哥(呢個又係bug,新著應改成三藩市或洛杉磯),到時再講。
出唔到就費事o徒精神打咁多字
係喇,其他ching都幫手出意見,你都寫兩句喇

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-5 02:07 PM 發表

佢有本事出版到去芝加哥(呢個又係bug,新著應改成三藩市或洛杉磯),到時再講。
你好似無講到上次講嘅時代背境問題喎,呢D係初段嘅故事黎架喎,點可以唔修正返

要我講嘅話就修改下火四郎長大後再出場嘅設定囉,我記得第二次出場嘅時候個造形係有D奸相,性格好似好cool,但係見到青兒留晒口水之後就樣都變埋,性格又温和晒,好似唔多合理

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 5-9-2021 14:15 發表

你好似無講到上次講嘅時代背境問題喎,呢D係初段嘅故事黎架喎,點可以唔修正返

要我講嘅話就修改下火四郎長大後再出場嘅設定囉,我記得第二次出場嘅時候個造形係有D奸相,性格好似好cool,但係見到青兒留晒口水之後就樣都變埋,性格又温和晒,好似唔多合理
時代背景?我就話要廢左架直升機佢!不過太遠未講到咁解遮。
溫囡變樣我又覺得合理喎

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-5 02:20 PM 發表

時代背景?我就話要廢左架直升機佢!不過太遠未講到咁解遮。
唔係唔係,你唔記得你上次鬧交鬧乜咩

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-5 02:07 PM 發表

可以修正無量神掌出處

兩宗同劍聖一戰嘅過程

補完五極神劍;我記得出嚟出去「太陰無定」、同陽極母劍,風極尾劍(最強?)就冇出過。

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 5-9-2021 14:21 發表

唔係唔係,你唔記得你上次鬧交鬧乜咩
咪就係因為架爛鬼直升機,999話時代應係二戰後,我話應係民初丫嘛,無忘記到呀,所以咪要廢左架直升機,改寫黑龍司令用車車華英雄返唐人街算喇,至於開頭裹屍張青天白日旗,放過duck仔啦,改冚白布算喇

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-5 02:26 PM 發表

咪就係因為架爛鬼直升機,999話時代應係二戰後,我話應係民初丫嘛,無忘記到呀,所以咪要廢左架直升機,改寫黑龍司令用車車華英雄返唐人街算喇,至於開頭裹屍張青天白日旗,放過duck仔啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]