• 瀏覽: 8,554
  • 回覆: 145
+7
當年秦始皇統一度量𢖍,統一文字,
我地現代人都讚佢好,話因為佢中國人才能用一種文字溝通,
否則就會溝通成問題。似乎無人講過佢統一文字造成不同文化滅絕喎。

記得前幾年廣州就因為保粵語而有過一陣子的聲音,
但係其實而家佢地的細路返學都只用普通話,
朋友之間都用普通話,廣東話大多只跟家人甚至只係父母先講。
過多一兩代,中央唔駛點用行動去滅,廣州話都會自然消失。

咁如果而家中共要統一語言,唔准再講自己本身語言又好唔好呢?

點解秦始皇統一文字,我地後世人咁讚許,無話令文化失落,統一語言又點解唔得?

NO!!!

引用:
原帖由 chanrichard 於 2021-9-6 02:15 PM 發表
NO!!!
Why???

引用:
原帖由 finfin 於 2021-9-6 12:18 AM 發表
否則就會溝通成問題。似乎無人講過佢統一文字造成不同文化滅絕喎。

咁如果而家中共要統一 ...
消滅文化係蠻族先會做既野
支持星加坡果套必修官方語言加母語
你媽講傣族就學番傣,上海就學番上海話.

歷史係需要活生生既人同事做載具

引用:
原帖由 finfin 於 2021-9-6 12:18 AM 發表

廣東話有古音,對文化傳和考究很有幫助。對社會發展,同一語言是有優勢,其實現在雙線發展也可行。

引用:

秦始皇統一果D文字 同你而家用緊嘅唔同架喎

引用:
原帖由 hohohea 於 2021-9-7 02:27 PM 發表

消滅文化係蠻族先會做既野
支持星加坡果套必修官方語言加母語
你媽講傣族就學番傣,上海就學番上海話.

歷史係需要活生生既人同事做載具
消唔消都自然流失啦,又唔常用都唔知學黎做乜,
你估仲有幾多圍村細路識圍頭話??

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2021-9-8 05:46 PM 發表

現在粵語和古音其實都有分別

分享一下中古音詩詞(有D似粵語+普通話混合)

https://youtu.be/sVw9iyq59zo

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2021-9-8 05:52 PM 發表

消唔消都自然流失啦,又唔常用都唔知學黎做乜,
你估仲有幾多圍村細路識圍頭話??
人夠終需一死啦錦大屠殺係咪無問題?

唔好講中國人用既語言, 就算東南亞語好多都同中文有關係, 又或者某D中文沿自其他地方方言,
你保留到咪令所有野有番個根有原意, 保留唔到你套語言咪得番符號同讀音囉.

突然諗起一個例子, 大把, 大把點解? 係泰文度都有呢個詞語,意思 多到死左用唔曬.

引用:
原帖由 hohohea 於 2021-9-9 11:38 AM 發表

人夠終需一死啦錦大屠殺係咪無問題?

唔好講中國人用既語言, 就算東南亞語好多都同中文有關係, 又或者某D中文沿自其他地方方言,
你保留到咪令所有野有番個根有原意, 保留唔到你套語言咪得番符號同讀音囉.

突然諗起一個例子, 大把, 大把點解? 係泰文度都有呢個詞語,意思 多到死左用唔曬.
保留到先得架,家長唔想教,細路又唔想學,你話點搞??
我想學家鄉話啊,但父母覺得識黎都冇用,就係唔會教唔會同我講,咁有乜計??
極端小小,父母,祖父母,分別黎自4個不同省市,加埋細路出生地,普通話,英文,
至少要識7種,你肯教,個細路都唔肯學咁多啦

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2021-9-9 01:25 PM 發表

保留到先得架,家長唔想教,細路又唔想學,你話點搞??
我想學家鄉話啊,但父母覺得識黎都冇用,就係唔會教唔會同我講,咁有乜計??
極端小小,父母,祖父母,分別黎自4個不同省市,加埋細路出生地,普通話,英文,
至少要識7種,你肯教,個細路都唔肯學咁多啦
點解星加坡馬拉果D人平均識4,5種語言黑鬼都識廣東話我地自己諗下.

引用:
原帖由 hohohea 於 2021-9-9 01:59 PM 發表

點解星加坡馬拉果D人平均識4,5種語言黑鬼都識廣東話我地自己諗下.
星馬識4-5種,就係家長肯教,細路肯學囉,
又講多次,家長覺得冇用,唔肯教,細路又唔想學,你話又有咩方法??
強制必修科??如果係我講果種極端情況又點搞??
有D使用人口好少,範圍又細,家長細路唔教唔學,要保留根本冇可能

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2021-9-8 05:46 PM 發表

你意思係統一文字就唔會對文化有影響,
統一語言就會?

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2021-9-9 02:30 PM 發表

星馬識4-5種,就係家長肯教,細路肯學囉,
又講多次,家長覺得冇用,唔肯教,細路又唔想學,你話又有咩方法??
強制必修科??如果係我講果種極端情況又點搞??
有D使用人口好少,範圍又細,家長細路唔教唔學,要保留根本冇可能
頂,星加坡咪就係強制囉.

唔好講禁多, 一日到黑推普廢粵, 中小學入面中文堂或者興趣班有無教廣東話繁體字先
有呢D班先講係咪真係無興趣啦.

次文化堂,BEN SIR果D靠 廣東話趣味正字都叫揾到啖飯食, 都唔計音樂上果D.
你可以話97前都無專登教,但果時風氣係流行廣東話, 劇集字幕歌詞都係廣東話直出. 同而家演員講廣東話,
字幕變白話文什至大陸先用既TERMS用字幕唔同.

引用:
原帖由 hohohea 於 2021-9-10 09:31 AM 發表

頂,星加坡咪就係強制囉.

唔好講禁多, 一日到黑推普廢粵, 中小學入面中文堂或者興趣班有無教廣東話繁體字先
有呢D班先講係咪真係無興趣啦.

次文化堂,BEN SIR果D靠 廣東話趣味正字都叫揾到啖飯食, 都唔計音樂上果D.
你可以話97前都無專登教,但果時風氣係流行廣東話, 劇集字幕歌詞都係廣東話直出. 同而家演員講廣東話,
字幕變白話文什至大陸先用既TERMS用字幕唔同.
我冇話推普廢粵,只係話會自然流失啫,
唔講遠,圍頭話要唔要保留??要唔要強制圍村細路一定要學??
定係新界區學校要出圍頭話科??
講番廣東省,唔只粵語,其他又要點搞??
唔係講粵語嘅學生,去廣州讀書,但佢父母又唔教家鄉話,咁佢點學"母語"??點保留??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]