• 瀏覽: 1,302
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
想買一把家用的插電制 (濕電) 電鑽,作家居維修用,主要是上鑼絲,鑽木,鑽鐵及石屎牆,市面上大多是義電的,擔心電池唔常用會好快玩完,想買一把插電制的,請問師兄有乜好介紹,謝謝先🙏

熱賣及精選
買油壓鑽多用途D

引用:
原帖由 mfli2403 於 2021-9-6 10:20 AM 發表

想買一把家用的插電制 (濕電) 電鑽,作家居維修用,主要是上鑼絲,鑽木,鑽鐵及石屎牆,市面上大多是義電的,擔心電池唔常用會好快玩完,想買一把插電制的,請問師兄有乜好介紹,謝謝先🙏
鑚木、鐡、石屎牆,可以買部小型(~500W)油壓鑽,名牌約8佰蚊。

至於上螺絲一般濕電電鑽扭力過大,很難用到,可以買一套小型的上螺絲專用充電鑚,見過有牌子嘅都係3百幾蚊,唔建議買雜嘜充電鑽,因為電池好快壞。

引用:
原帖由 phmo 於 2021-9-6 02:38 PM 發表

鑚木、鐡、石屎牆,可以買部小型(~500W)油壓鑽,名牌約8佰蚊。

至於上螺絲一般濕電電鑽扭力過大,很難用到,可以買一套小型的上螺絲專用充電鑚,見過有牌子嘅都係3百幾蚊,唔建議買雜嘜充電鑽,因為電池好快壞。
師兄有冇油壓鑽 model no介紹 🙏

引用:
原帖由 mfli2403 於 2021-9-6 07:34 PM 發表

師兄有冇油壓鑽 model no介紹 🙏
唔敢話介紹,我都係假日簡單家居維修者,所識有限。早前幫朋友睇咗部紅M(牧田)HR1841F,貪佢夠細部唔太重手,又有"AVT"防震功能。

另外,記得買埋"四坑轉索頭"(約40元),咁一般鑽木、鐡的普通鑽咀就可用埋。

註:我一向用開紅M産品,可能其他牌子產品更好用,等別人介紹吧!

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-9-6 10:45 AM 發表

買油壓鑽多用途D
你真係乜都識咁喎

引用:
原帖由 mfli2403 於 2021-9-6 10:20 AM 發表

兩樣野根本唔同用途

我買咗把$700, 冇鬼用!

引用:

油壓鑽 ...
牧田
BOSCH

都可以,型號不斷有新品 ... 吾介紹 ... 買有以下功能就得,幾大 Watt 數 就現場 自己試吓上手 ... 會吾會太重
1. 可以 左、右 轉
2. 按幾多,轉快幾多 (轉速手調)
3. 普通鑽 模式
4. 油壓鑽 模式
5. 按到底有 lock ... 鑽牆時可以不用 長按制 ... 會輕鬆D

6. 鑿 模式 (家居 可有可無)

配埋 索頭 就搞點,普通 鋒鋼鑽、木鑽咀 都夾到

鑽石屎 ... 鑽咀 比 鑽 緊要 ... 石屎鑽咀 買 個頭 係 十字 既款 ... 開始鑽時無咁易 移位,名牌係貴得有道利 ... 孔徑準、鋼筋照過

仲有 ... 有錢就買埋 BOSCH 專業級 既 牆身探測器 ... 家居 最大問題係 乜都入牆 ... 吾探就鑽 ... 好多時 鑽斷電線 亦減少 鑽中 鋼筋。

引用:
原帖由 鐘錶友 於 2021-9-11 07:28 AM 發表

油壓鑽 ...
牧田
BOSCH

都可以,型號不斷有新品 ... 吾介紹 ... 買有以下功能就得,幾大 Watt 數 就現場 自己試吓上手 ... 會吾會太重
1. 可以 左、右 轉
2. 按幾多,轉快幾多 (轉速手調)
3. 普通鑽 模式
4. 油壓鑽 模式
5. 按到底有 lock ... 鑽牆時可以不用 長按制 ... 會輕鬆D

6. 鑿 模式 (家居 可有 ...
請問BOSCH牆身探測器幾錢?我部舊機已壞!

引用:
原帖由 phmo 於 2021-9-13 06:46 PM 發表

請問BOSCH牆身探測器幾錢?我部舊機已壞!
小弟 近年無留意 ... 但正常家居用 一千樓下 已夠

呢隻,7佰幾,夠用了。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]