• 瀏覽: 2,196
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
大家都係朝9晚6,政府有些工都係跟合約,並不是公務員

熱賣及精選
但食環署揸車戈d又當係政府工?
水務署,稅務大樓,返工戈d又算係政府工

引用:
原帖由 連續笨拙的羊羊 於 2021-9-6 17:26 發表

大家都係朝9晚6,政府有些工都係跟合約,並不是公務員
實際有咩唔同我真係唔知,但我都做過幾個月臨時工外判喺政府做;
政府文職係真文職,但係出面無專業性嘅文職基本就係實質嘅打雜嚟,跑腿咕哩唔會少做,一般清潔都可能要,除時廁所都要洗埋~我E家就係咁上下

引用:
原帖由 羅倫亞 於 2021-9-6 09:34 PM 發表

實際有咩唔同我真係唔知,但我都做過幾個月臨時工外判喺政府做;
政府文職係真文職,但係出面無專業性嘅文職基本就係實質嘅打雜嚟,跑腿咕哩唔會少做,一般清潔都可能要,除時廁所都要洗埋~我E家就係咁上下
政府文員好悠閑工作。每年按層薪點加工資。如果有通脹掛鉤層加,工資更加多。

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2021-9-6 22:08 發表

政府文員好悠閑工作。每年按層薪點加工資。如果有通脹掛鉤層加,工資更加多。
加人工E方面我估香港人人都知…
每年時辰一到,新聞時不時都會播。

至於佢地悠唔悠閒就唔知了。

引用:
原帖由 羅倫亞 於 2021-9-6 09:34 PM 發表

我識啲私人文員唔洗

引用:
原帖由 羅倫亞 於 2021-9-6 10:45 PM 發表

唔會忙過私人公司

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2021-9-6 10:08 PM 發表

珍on9

引用:

識人中5開始做  係可以真心冇野做  但她係公務員體制入面  可以遲到10點幾11點返到  4點左右走
工作係print返Email 出來filing

人工都係跟point 如果只係等嫁都OK

引用:
原帖由 羅倫亞 於 2021-9-6 10:45 PM 發表

悠到你唔信

政府部門不用OT, 仲會催你準時走

政府合約文職係真文職真係HEA到爆, 我見親果D日日返工上網煲劇

引用:
原帖由 梓藍 於 2021-10-7 04:38 PM 發表

政府合約文職係真文職真係HEA到爆, 我見親果D日日返工上網煲劇
有冇咁筍呀?我做過政府合約文職工成日俾個supervisor 管住我做野,好彩我識埋位做嘢咋 😩

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]